ISĂRESCU: Folosirea cursului de schimb ca motiv pentru scumpirea carburanților este eronată. Ce se va întâmpla cu inflația

ISĂRESCU: Folosirea cursului de schimb ca motiv pentru scumpirea carburanților este eronată. Ce se va întâmpla cu inflația
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 25/04/2012, 12:27

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat astăzi, cu ocaziaprezentării raportului trimestrial asupra inflației, căproducătorii și distribuitorii de carburanți au folositcursul de schimb în mod tendențios pentru a motiva scumpireaacestor produse.

El a subliniat, de asemenea, că folosirea cursului de schimb camotiv de scumpire de către producătorii și distribuitorii decarburanți este eronată. „Nu știm formula internă (folosită decompaniile petroliere, n.r.) dar credem însă că nu secuvine câtuși de puțin ca în lista de factori care duc la creștereaprețului benzinei să mai apară și cursul de schimb„, adeclarat guvernatorul BNR. „Utilizarea lui (a cursului, n.r.) afost în mod evident tendențioasă. Ei (producătorii șidistribuitorii de carburanți, n.r.) au rămas cu argumentația”, aadăugat el.

La începutul lunii noiembrie banca centrală, prin voceaguvernatorului, și-a exprimat uimirea față de scumpireacarburanților. În acel moment Isărescu declara că prețurilecarburanților din România evoluează „divergent” față de factoriicare ar trebui, în mod normal, să le influențeze. Mai mult decâtatât, guvernatorul a acuzat, în mod direct, petroliștii că „aucrescut prețurile temporar și atunci când leul s-a întăritsemnificativ față de dolar și prețurile țițeiului nu justificauaceste evoluții”.

Cele mai importante teme abordate de guvernator încadrul conferinței

♦ Inflațiaanuală. Conform estimărilor BNR inflația anuală ar urma săcoboare la circa 7% în primul trimestru al acestui an, de la 7,96%la finele anului trecut. Prognoza de inflație a fost majorată de la3,4% la 3,6%. Ținta de inflație pentru anul în curs este de 3%plus-minus un punct procentual.

♦ PrivatizareaCEC. Guvernatorul susține, în ceea ce priveșteprivatizarea CEC, că o variantă plauzibilă pentru a aduce mai multcapital la singura bancă comercială rămasă în proprietatea statuluieste Bursa de Valori. „Vânzarea unui pachet la bursă cred că este ovariantă plauzibilă, dar nu noi hotărâm. Deciziile privind CEC leia acționarul majoritar, statul”, a declarat Isărescu.

♦ Accesarea banilordin noul acord. Banii de la FMI, 3,6 miliarde de euro, dinnoul acord, de tip preventiv, ar putea fi „trași” doar în cazuri deurgență. După cum explică guvernatorul, un exemplu de cazde urgență ar fi „Un atac asupra monedei naționale declanșat de ocriză din regiune, concretizat într-o pierdere masivă de rezervă(valutară, n.r.) și de credibilitate. Din punctul de vedere alFinanțelor ar însemna încercarea de 2-3 ori și imposibilitatea de afinanța deficitul bugetar în condiții normale”.

♦ Dobânzilebancare. Guvernatorul a subliniat că faptul că BNR a lăsatmai multă lichidtate în piață nu este o politică obișnuită pentru obancă centrală. O lichiditate mai mare ar trebui, în mod normal, săducă la scăderea dobânzilor și la reluarea creditării. Isărescu asubliniat însă că acest lucru se va întâmpla treptat.„Dobânzile se vor consolida acolo unde trebuie, în juruldobânzii de politică monetară, pe piața creditelor. Asistăm la oconvergență a dobânzilor și acest lucru este de salutat”, aexplicat Isărescu.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...