ITM București: Angajatorul face verificările în cazul tinerei căreia i s-a făcut rău la serviciu

ITM București: Angajatorul face verificările în cazul tinerei căreia i s-a făcut rău la serviciu
Obligația de a face cercetări în cazul femeii care a ajuns, marți, în stare gravă, la SUUB după ce i s-a făcut rău în timpul programului, revine angajatorului, care în cinci zile trebuie să înainteze dosarul Inspectoratului Teritorial de Muncă, a declarat joi, agenției Mediafax, șeful ITM București, Bujor Constantin.
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 25/04/2012, 09:45

Obligația de a face cercetări în cazul femeii care a ajuns,marți, în stare gravă, la SUUB după ce i s-a făcut rău în timpulprogramului, revine angajatorului, care în cinci zile trebuie săînainteze dosarul Inspectoratului Teritorial de Muncă, a declaratjoi, agenției Mediafax, șeful ITM București, Bujor Constantin.

ITM București a fost notificată de către angajatorul IpsosInteractive Services cu privire la producerea incidentului. ITMBucurești este obligată să demareze cercetarea doar în condițiileîn care survine decesul. Totuși, inspectorii de muncă vor începe,astăzi, verificări la Ipsos România, privind legalitatea relațiilorde muncă și respectarea timpului legal de odihnă. „Verificarearespectării securității și sănătății muncii îi revineangajatorului, care a constituit o comisie în acest scop”, aprecizat, pentru Gândul, Marilena Balabuti, purtătorul de cuvânt alITM București.

Cauza probabilă a stopuluirespirator: miocardita

Purtătorul de cuvânt al SUUB, medicul Bogdan Popescu, a precizatcă nu a putut fi stabilită cauza șocului suferit de Ramona Cîciu.”Infarctul miocardic este exclus. Deși diagnosticul este îngreunatde timpul îndelungat în care pacienta a fost supusă procedurilor deresuscitare, cel mai probabil, a fost o miocardită (inflamare amușchiului inimii provocat de infecție – n.r.). Cauzele acesteiapot fi multiple. Poate fi vorba de o infecție virală. Efectuăm maimulte teste, au fost trimise probe la Institutul Matei Balș, iaranalizele ar putea dura circa o săptămână. Nu excludem nici ipotezasurmenajului datorat supramuncii”.

Potrivit companiei la care femeia lucra, Ipsos InteractiveServices, Carmen Ramona Cîciu a fost supusă unui control demedicina muncii în luna decembrie a anului trecut, în urma căruia aobținut rezultatul „apt”. D-na Cîciu este angajată ca programatorîn această companie din anul 2002, iar în perioada octombrie 2007 -mai 2008 a fost în concediu de maternitate și creștere a copilului.Angajatorul precizează că programul normal de lucru al femeii estede opt ore, plus o oră pauză de prânz (în total 9 ore, de la 9.30la 18:30), iar în perioada ianuarie – martie 2010 durata medie delucru a fost de opt ore și 30 de minute.

Jumătatedintre angajați fac ore suplimentare

Există și o parte bună a șomajului și ea nu este de neglijat.Datorită lui, România a avut o creștere a productivității muncii de11,3% în mijlocul crizei. Explicația îi aparține președinteluiTraian Băsescu și a fost făcută cu ocazia vizitei sale oficiale înJaponia. „În 2009, pe fondul crizei economice, am înregistrat ofoarte bună creștere a productivității. Dacă în 2008 România a avuto creștere de productivitate a muncii de 6,6%, în 2009 amînregistrat o creștere a productivității muncii de 11,2%. Una dinmodalitățile prin care patronatul a găsit soluții de creștere aproductivității a fost trimiterea în șomaj”, a declaratpreședintele român cu ocazia Forumului de afaceri româno-japonezcare a avut loc miercuri în Japonia, conform comunicatului oficialal Președinției. Traian Băsescu a efectuat în perioada 9-11 martieo vizită oficială în Japonia, la invitația Majestății SaleImperiale, Împăratul Akihito.

Anul trecut șomajul a explodat de la 4,4% la 7,8%, respectiv înnumai 12 luni numărul persoanelor fără serviciu a crescut de la403.000 la peste 710.000.
Jumătate dintre angajați fac ore suplimentare de fricașomajului.
Aproape 52% dintre angajații din România fac ore suplimentare zi dezi pentru a se asigura că nu sunt dați afară, conform unui sondajal site-ului de recrutare online MyJob. Acestora li se alătură alți13% care stau la serviciu după program cel puțin de două ori pesăptămână. 28% dintre respondenți susțin că fac ore suplimentarenumai dacă șeful le cere expres acest lucru.

SindromulKaroshi

Decedată acasă, în aprilie 2007, după o lungă perioadă de muncăextenuantă, Raluca Stroescu de la Ernst & Young a fost primavictimă din România a sindromului Karoshi. „Karoshi” este un termenjaponez, care înseamnă „moarte din cauza supramuncii”. Primul cazde Karoshi a fost consemnat, evident, în Japonia, în 1969, iarministerul muncii japonez a început să publice statistici anualereferitoare la decesele Karoshi din 1987. Deși inițial s-a admis căau existat doar 80 de victime între 1987 și 1989, o comisie deanchetă a concluzionat că, într-un singur an (1990), peste 10.000de oameni au murit din pricina sindromului Karoshi numai înJaponia.

Spre deosebire de alte state avansate, Japonia recunoaște caaccident de muncă îmbolnăvirea sau moartea de pe urma epuizăriiprin supramuncă. Mai mult, din 2001, legea japoneză prevede căefectele de pe urma supramuncii pot apărea chiar și la 6 luni dupăce persoana respectivă reintră într-un ritm normal de lucru.Numărul proceselor generate de Karoshi sunt în creștere abruptă înJaponia.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Au BUBUIT CAZURILE de COVID la CONSTANȚA: INCIDENȚA a DEPĂȘIT PRAGUL de 10 la mie
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
E vorba despre Alexandru Arșinel! Tragedia zilei. Ce se întâmplă cu marele actor
Alertă de gradul zero la granița cu România! S-a depistat un focar uriaș. Se pregătesc...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...