J. Franks: Suntem abia la mijlocul misiunii, dar cred că avem niște vești bune de anunțat

Redactor:
Gândul
J. Franks: Suntem abia la mijlocul misiunii, dar cred că avem niște vești bune de anunțat
Reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat, luni, la începutul întreverii cu șeful statului, că, deși se află la mijloc de misiune în țara noastră, are vești bune de anunțat, președintele Traian Băsescu afirmând că obiectivul României este susținerea creării locurilor de muncă.

Reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat, luni,la începutul întreverii cu șeful statului, că, deși se află lamijloc de misiune în țara noastră, are vești bune de anunțat,președintele Traian Băsescu afirmând că obiectivul României estesusținerea creării locurilor de muncă.

„Cunosc problemele care au fost deja discutate și, mai mult saumai puțin, sunt de aceeași opinie cu premierul. Principalulobiectiv pe care îl avem, uitându-ne la ce s-a întâmplat în primeleluni ale anului, este să împingem resursele guvernamentale însusținerea creării de locuri de muncă”, a spus Traian Băsescu, îndebutul întrevederii.

El a adăugat că principalul obiectiv este menținerea tendințeide creștere și luna următoare.

„Dacă vom continua să aplicăm măsuri de austeritate, spreexemplu plata arieratelor acum și vom diminua resursele pentruinvestiții, vom pierde tendința creșterii PIB-ului. Luăm înconsiderare arieratele din sistemul sanitar și noi credem că, dacălucrurile vor merge ca în primele șase luni, cu plusul dinveniturile bugetare, vom aveam ceva posibilități, în octombrie,noiembrie, decembrie, chiar dacă acum nu plătim întreaga notă aarieratelor. Pe de altă parte, sistemul medical trebuie sănegocieze cu furnizorii de medicamente să extindă perioada deplată. Sunt multe alte țări în Europa care au o perioadă de 36 dezile pentru plată”, a adăugat șeful statului.

Președintele a menționat că lipsa reformelor în sistemul sanitareste demonstrată de situația financiară, nu numai lipsaresurselor.

„Dar este clar că doar o aparentă reformă a sistemului nu maipoate funcționa. Ok, am închis câteva spitale, dar sistemul nu estereformat și aici trebuie să punem costurile sub control într-un modreal. Nu putem continua să irosim toate resursele într-un sistemcare refuză o reformă reală și un management curat al resurselor.Mai întâi, sistemul trebuie să fie funcțional din punct de vederemanagerial, de la alocarea resurselor și mai târziu să îndreptămbanii din investiții pentru a acoperi găurile care se creează înmod constant în sistemul sanitar”, a mai spus Băsescu.

El și-a cerut scuze că intervenția sa a fost mai lungă, dar aprecizat că mesajul său este că autoritățile nu sunt împotrivabolnavilor, care trebuie să fie tratați, dar că, „mai întâi,administratorii din sistemul sanitar trebuie să se uite labani”.

La rândul său, Jeffrey Franks, a afirmat că, deși se află lamijlocul misiunii, are „vești bune de anunțat”.

„Nu suntem la finalul misiunii, de obicei ne întâlnim lasfârșit. Suntem abia la mijloc, dar cred că avem niște vești bunede anunțat, așa cum probabil că știți deja”, a spus Franks.

El a mai spus că au fost evaluate performanțele din cadrulprogramului până la mijlocul anului și s-a descoperit că țintele aufost atinse în ceea ce privește criteriile de performanță înpractic toate domeniile.

„Există unul asupra căruia încă mai lucrăm, dar sunt vești bune,că performanțele din cadrul obiectivelor merg destul de bine. Înzona structurală, există domenii unde trebuie să continuămeforturile. Ați menționat unul, în zona asistenței medicale, dar,repet, vedem ceva mișcare în zonele cheie și cred că ne vomîntoarce cu un raport bun la Washington pentru următoarea analiză aboard-ului, dar desigur că trebuie să lucrăm împreună larectificarea bugetară din 2011, la bugetul din 2012 și la zonastructurală în general”, a mai spus Franks.

„Jeff, sunt de acord în totalitate că trebuie să ne adaptămdeficitul la sistemul ESA pentru a nu mai avea discrepanțe înraport cu UE și probabil (…) va trebui să fixăm ca țintă teoretic2,5% pentru a avea 3% pe ESA, dar aici vă știu punctul de vedere.Aici trebuie să discutăm, poate să fixăm 2,8-2,9%, undeva pe aici,să negociem. Poate nu în mod definitiv acum, în octombrie, laurmătoarea misiune, dar va trebui să găsim o soluție pentru a nuopri investițiile, pentru că din cauza realităților de pe piațainternațională trebuie să avem în vedere ca cel mai puternicinvestitor să fie guvernul în următoarea perioadă, altfel nu putemface ca lucrurile să înainteze”, a spus Băsescu, după carejurnaliștii au fost invitați să părăsească sala, restulîntrevederii desfășurându-se cu ușile închise.

Membrii delegației Fondului Monetar Internațional, ComisieiEuropene și Băncii Mondiale au fost primiți, luni, și la PalatulCotroceni, de către premierul Emil Boc, împreună cu ministrulFinanțelor.

România a ieșit din recesiune și va menține ritmul reformelor,deoarece nu este încă momentul de a sărbători cu șampanie,provocarea Guvernului fiind să nu facă „niciun pas înainte”, săderuleze o politică prudentă și să nu se întoarcă la populism, le-aspus, luni, premierul Emil Boc oficialilor FMI.

Șeful delegației Fondului la București, Jeffrey Franks, l-aasigurat pe Boc că FMI apreciază eforturile Guvernului de arespecta programul convenit și a crește din punct de vedereeconomic.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale seaflă la București în perioada 20 iulie – 1 august pentru a douaevaluare a acordului stand-by de tip preventiv și a modului în careau fost îndeplinite țintele stabilite pentru prima jumătate aacestui an.

În luna martie, autoritățile române au decis să prelungeascăînțelegerea cu Fondul Monetar Internațional, printr-un acord de tippreventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde deeuro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI.Atunci, FMI a pus la dispoziția României o primă tranșă în valoarede 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioaneeuro).

Noul acord cu FMI este însoțit de un sprijin preventiv de 1,4miliarde euro de la Uniunea Europeană și de un împrumut de 400milioane de euro de la Banca Mondială.

Gabriel Pecheanu,[email protected]

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
Pepe, primele declarații! De ce a agresat-o pe Raluca! E ireal, va ieși un scandal...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
Pepe, primele declarații! De ce a agresat-o pe Raluca! E ireal, va ieși un scandal...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Horoscop 24 noiembrie 2020. Zodiile care o zi magică: Fericirea le bate la uşă
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Busu, la un pas de a-și pierde din nou viața. Toată lumea s-a speriat: „L-a...
Inchide