Jeffrey Franks: Marea dezamăgire după doi ani de acord cu România este că economia încă nu a revenit pe creștere

Redactor:
Vlad Mironescu
Jeffrey Franks: Marea dezamăgire după doi ani de acord cu România este că economia încă nu a revenit pe creștere
Marea dezamăgire a FMI după doi ani de acord cu România este că economia încă nu a revenit pe creștere, afirmă Jefrey Franks, șeful misiunii Fondului la București, citat în ediția de miercuri a ZF.

Marea dezamăgire a FMI după doi ani de acord cu România este căeconomia încă nu a revenit pe creștere, afirmă Jefrey Franks, șefulmisiunii Fondului la București, citat în ediția de miercuri aZF.

„Absența creșterii economice este marea dezamăgire acum când neapropiem de finalul acestui acord. La fel de adevărat este căreformele ar fi putut merge mai repede, însă chiar și așa au făcutajustări foarte importante, s-au implementat politici corecte șis-a revenit pe calea disciplinei fiscale”, a declarat Franks pentruZF.

Este pentru prima dată când un înalt oficial implicat în acestacord admite marele eșec al proiectului de a scoate România dincriză.

FMI a avut întreg anul trecut pe agendă problema creșteriieconomice și și-a dorit foarte mult să-și treacă în palmaresreaducerea României pe o traiectorie de creștere prin acordul dedoi ani încă din 2010.

Potrivit unor surse oficiale, în cursul negocierilor de anultrecut, mai ales la runda din vară de dinaintea majorării TVA și atăierii salariilor, FMI a pledat pentru variante care să plasezeeconomia pe creștere, ajungându-se chiar la disensiuni cu BNR, acărei poziție a fost și este că nu trebuie reluată creșterea PIBpână când nu avansează reformele și nu se restructureazăeconomia.

Acum BNR a ajuns la o atitudine ambiguă, în care pe de o parterefuză să reducă dobânda semnal, dar în același timp a presatdobânzile de pe piața monetară să coboare mult sub pragul de 6,25%pe an.

Cert este că acordul cu FMI, parte principală a uriașului împrumutde 20 mld. euro luat de România în 2009, nu se poate lăuda cuscoaterea din recesiune. Cu alte cuvinte, se poate pune problema dece a fost necesar un asemenea acord gigant dacă chiar în condițiileunei injecții de 10 miliarde euro în 2009 și încă 7 miliarde deeuro în 2010 economia a avut o cădere totală de 10%.

Ca atare, Franks își „reportează” speranțe le pe care le avea înurmă cu un an. „Sunt foarte optimist în privința reluării creșteriiîn acest an și cred în prognoza noastră de 1,5%. Exporturile aufost un factor pozitiv și în 2010 și vor continua să joace un rolimportant, dar mă aștept ca și cererea internă să înceapă să deasemnale pozitive”.

„Care este totuși marea realizare a acordului cu FMI pentru careRomânia și-a asumat o datorie atât de mare? „Nu a avut loc o crizăbancară în România datorită acțiunii ferme a băncilor și a BNR”,afirmă Franks, sugerând că ar fi existat un pericol real în acestsens.

BNR și FMI se laudă cu faptul că nu a fost nevoie ca statul săinjecteze capital în vreo bancă deși în realitate băncile au fostsusținute prin eliberarea de rezerve minime obligatorii, care acompensat reducerea finanțărilor de la băncile-mamă.

Practic, banii de la FMI au înlocuit în rezerva valutară a BNR obună parte din stocul reprezentat de rezervele minime în valută alebăncilor.

Tot la capitolul realizări Franks bifează politicile de reformăcare au fost implementate, totuși după doi ani de poticneli șitărăgănări din partea autorităților reprezentantul fondului nuscapă de marea temere: să nu alunecăm înapoi.

„DA, reformele ar fi putut merge mai repede, dar acum este crucialsă construim pe baza realizărilor pe care le avem, să le consolidămși să ne asigurăm că România nu alunecă înapoi.” El spune căaceasta este și ținta noului acord pe care începe să îl negociezesăptămâna viitoare la București.

„Noul acord nu se va concentra atât pe ceea ce nu s-a făcut cât peideea de continuare a politicilor corecte care au început să fieimplementate.”

Admițând întârzierea cu care a fost adoptat bugetul pe 2011, Franksremarcă „vocea” pe care începe să o aibă Consiliul Fiscal înpenalizarea devierilor de la principiile legii responsabilitățiifiscale. De altfel, și Guvernul s-a angajat în ultima scrisoare deintenție să întărească acest organism.

Franks spune că este crucială credibilitatea politicii fiscalepentru a fi încurajată creșterea economică.

„Stimulul fiscal nu este disponibil pentru încurajarea creșterii șiatunci trebuie urmată calea credibilității politicii fiscale șidacă această credibilitate fiscală este solidă, lasă loc pentrurelaxarea politicii monetare. Și chiar dacă nu se ajunge la orelaxare formală în politica monetară, credibilitatea fiscalăînseamnă reducerea riscului de țară, ceea ce înseamnă dobânzi maimici și implicit încurajarea creditării companiilor”.

De cealaltă parte a balanței rezultatelor acordului cu România,Franks menționează problema pierderilor mari pe care continuă să leînregistreze companiile de stat. „Nu este vorba doar de cele zececompanii monitorizate, întreg sectorul de stat are o serie deprobleme asupra cărora va trebui multă atenție.” Și Guvernul searată hotărât să se implice în reluarea creșterii economice.

„Odată ce au fost luate măsuri drastice pe partea de cheltuieli secreează premisele pentru creștere. Este rolul Guvernului să dea unimpuls consumului și investițiilor și nu poți să faci asta decâtdacă creezi spațiu fiscal. Problema cea mai dificilă este cum săoptimizezi cheltuielile pentru a putea face investiții”, afirmăBogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanțelor,responsabil cu Trezoreria.

El reafirmă ținta de creștere a PIB cu 1,5% pentru 2011. „Cred cădupă ce am luat măsurile corecte în 2010 creșterea care va veni vafi sustenabilă și avem premisele pentru a crește la o vitezărelativ constantă în anii următori”.

Guvernul nu are pe agendă introducerea unei taxe speciale pentrubănci, a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat în MF, la oconferință bancară dedicată regiunii, la Viena. „Da, avem nevoie devenituri, dar cred că mai întâi trebuie optimizate cheltuielile șicolectarea impozitelor. Nu cred că trebuie să mărești veniturileprin măsuri one off (cu efect singular după adoptare – n. red.). Nuvom introduce o taxă pe bănci, nu este pe agendă”, a spus Drăgoi.(Răzvan Voican , [email protected])

FOTO! Alexandra Becali, mai sexy ca niciodată. Cum a parcat în faţa unui mall fiica...
Doliu uriaş la Steaua! A MURIT. Ce tragedie...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Românii care așteaptă mărirea de salariu au parte de o surpriză. Ce se întâmplă cu...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Monolitul metalic descoperit în deșertul din Utah a dispărut într-un mod bizar
S-au împăcat, iar asta nu e tot! Este şi însărcinată. Cuplul celebru în toată lumea...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Ce animale sunt în zodiacul chinezesc și ce semnificație are fiecare. Pariu că nu le...
Secretul oamenilor care au fumat ca 'turcii' toată viața, dar au plămâni perfect sănătoși
Sfântul Andrei 2020: Ce NU este bine să faci în această zi sfântă? Aduce MARE...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Iulia Albu, adevărul despre operațiile estetice! ”Sunt foarte mândră de trupul meu”
Inchide