• Publicat:
Știri

Judecătorii explică de ce torționarul Vișinescu nu trebuie eliberat: Evoluția bolii lui e aceeași, indiferent dacă e în libertate sau în detenție

Judecătorii explică de ce torționarul Vișinescu nu trebuie eliberat: Evoluția bolii lui e aceeași, indiferent dacă e în libertate sau în detenție
Mai multe pe gandul.info

„Actualul stadiu evolutiv al patologiei complexe pe care o reprezintă petentul necesită tratament medical de specialitate, care poate fi realizat în cadrul rețelei sanitare a ANP. În condițiile respectării indicațiilor terapeutice, s-a apreciat că evoluția acestor afecțiuni este aceeași, indiferent dacă petentul se află în detenție sau în stare de libertate”, arată motivarea judecătorilor Curții de Apel București.

Aceștia spun că în cazul afecțiunilor de care suferă Alexandru Vișinescu și având în vedere vârsta sa înaintată (91 de ani), se impun asigurarea tratamentului medicamentos, o monitorizare permanentă, dar și un regim igieno-dietetic strict, iar acestea pot fi asigurate în unitatea spitalicească din detenție. La nevoie, consultul de specialitate poate fi efectuat în spitalele Ministerului Sănătății.

„S-a apreciat, pentru concluziile anterior expuse, faptul că la momentul actual petentul nu se află în imposibilitatea executării din punct de vedere medical. Aceste concluzii au fost menținute prin avizul nr. (…) emis de Comisia Superioară medico-legală din cadrul INML Mina Minovici București. (…) Dosarul medical al petentului relevă preocuparea medicilor din cadrul rețelei ANP pentru tratarea corespunzătoare a patologiei petentului. În consecință, Curtea apreciază faptul că, prin raportare la standardele naționale și europene, afecțiunile medicale ale petentului nu impun acordarea în prezent a întreruperii executării pedepsei închisorii”, se mai precizează în document.

Aceeași sursă mai arată că apărătorul lui Vișinescu a motivat cererea de eliberare subliniind că nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică, deoarece, de la data săvârșirii pretinselor fapte, clientul său nu a mai fost acuzat de nicio faptă penală. Potrivit documentului, avocatul a mai punctat că Vișinescu nu are antecedente penale, „infracțiunea pentru care a fost condamnat fiind comisă la vârsta de 31-36 de ani”.

Magistrații Curții de Apel București au respins, în 1 martie 2018, cererea de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale formulată de torționarul Alexandru Vișinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare.

Decizia magistraților nu este definitiă, iar în 12 aprilie se va judeca la Curtea Supremă contestația torționarului.

Alexandru Vișinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare, a cerut magistraților întreruperea executării pedepsei, pe motiv că problemele sale medicale nu pot fi ținute sub observație în unitatea medicală din penitenciar.

Alexandru Vișinescu a fost încarcerat în februarie 2016, după ce judecătorii instanței supreme au decis condamnarea definitivă a acestuia la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentată de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”

Inchide