La București, Prințul Charles al Marii Britanii a dat lumii DEFINIȚIA POPORULUI ROMÂN

Publicat: 01/06/2014, 11:30
Actualizat: 29/07/2014, 19:11

Românii au avut parte, sâmbătă, de un mesaj din partea unui străin de rang înalt cum rar le este dat să primească. Unde mai pui că acest mesaj vine din partea viitorului rege al Marii Britanii, o țară din care nu ne-au venit prea des laude în ultimii ani.

Într-un discurs – „rar”, după cum a remarcat presa internațională – susținut în Facultatea de Drept a Universității din București, după ce a primit titlul de Doctor Honoris Cause, Prințul Charles a vorbit cu pasiune despre „admirația profundă” pe care o poartă țării noastre, „pentru rezistența și spiritul poporului român”, care își au rădăcinile în „bogata identitate culturală, religioasă și etnică ce au făcut ca această țară să fie unică în Europa”.

„Acestea sunt motivele care au adus România aproape de inima mea, dar, dincolo de asta, am ajuns să iubesc România pentru frumusețea ei naturală, unică și nepervertită, pentru peisajele și comunitățile rurale fascinante”, a spus prințul, numind frumusețile României „un tezaur european și internațional”.

Membrul casei regale britanice a mărturisit că „speră și se roagă” ca România să își poată păstra aceste comori, dând exemplul Italiei și Elveției ca două țări care au înțeles că pot fi moderne și să-și păstreze valorile rurale în același timp.

„Românii au multe motive de mândrie”, a mai spus Prințul Charles în discursul său, „iar această mândrie ar trebui să vă determine să faceți tot posibilul pentru a vă păstra stilul tradițional de viață și arhitectura istorică”. Următorul în linie la tronul britanic a dat și câteva exemple de zone din România care se remarcă prin arhitectura și peisajele lor: Bucovina, Maramureș, satele din Transilvania, dar și cele din Oltenia.

„Toate aceste locuri vă definesc ca popor”, a punctat fiul Reginei Elisabeta a II-a, încheind cu o perspectivă din ipostaza de proaspăt bunic: „Fiind acum bunic și având în vedere afecțiunea mea pentru această țară și pentru acest popor, sunt foarte preocupat de viitorul tuturor nepoților români și de moștenirea lor unică din punct de vedere cultural, spiritual, natural”.

Potrivit Mediafax, la ceremonia din cadrul Facultății de Drept au fost prezenți, printre alții, ministrul de Externe, Titus Corlățean, ministrul delegat pentru Învățământ Superior Mihnea Costoiu, senatorul Ecaterina Andronescu, principesa Margareta și principele Radu, președintele Academiei Române, Valentin Vlad, președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, și Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Anterior acestui discurs, Prințul Charles a fost primit de președintele Traian Băsescu la Cotroceni, întâlnirea lor desfășurându-se fără accesul presei. Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale citat de Mediafax, președintele Traian Băsescu i-a mulțumit Prințului Charles pentru „vizită și pentru prietenia pe care a arătat-o, în toți acești ani, României și poporului român”. La rândul lui, oaspetele britanic a apreciat căldura cu care este primit de fiecare dată de români.

Cum și-a petrecut Charles de Wales săptămâna în România

gândul a profitat, zilele trecute, de prilejul vizitei Prințului Charles, care a venit la doar o zi după rezultatul Europarlamentarelor din Marea Britanie, unde a câștiga un partid anti-români, pentru a realiza un nou afiș al campaniei „Why don’t you come over?”.

Veniți în România pentru a vă cunoaște viitorul rege, care se pare că atunci când a auzit că eurofobii din UK Independence Party au câștigat alegerile europarlamentare din Marea Britanie, a venit imediat să se liniștească și odihnească în România. România, adică țara pe care el o promovează atât de intens și pe care Nigel Farage, liderul UKIP, o denigrează cu și mai multă conștiinciozitate. Acesta ar fi mesajul pe care îl are în spate noul afiș gândul și GMP, în cadrul campaniei „Why don’t you come over?”, pe care am considerat că trebuie să o redeschidem în contextul avântului extremiștilor în scrutinul european care tocmai s-a încheiat. Ce este mai sănătos în condițiile electorale europene actuale decât să te folosești de umor, de ironie și autoironie pentru a ataca mesaje atât de absurde încât nu pot fi atinse de argumente raționale?

Desigur, semnificația pe care noi o dăm în afișul de mai sus vizitei Prințului Charles în România este o glumă. Dincolo de ea, însă, rămâne realitatea că, într-o perioadă în care discursul rațional, temperat și fără pasiuni naționaliste nu s-a făcut mereu auzit în dezbaterea pe tema imigrației, fiecare vizită a moștenitorului coroanei britanice în România este importantă. De fiecare dată când ajunge în țara noastră, prințul vorbește în cei mai elogioși termeni despre o Românie care nu se rezumă la comunitățile sărace de oameni care s-ar duce oriunde la muncă în străinătate, în căutarea unui viitor mai bun, uneori fie el și finanțat de ajutoare sociale.

În schimb, imaginile cu Prințul Charles plimbându-se pe ulițele neasfaltate din inima României arată că satul românesc nu e doar cel pe care îl vedem în tabloidele britanice ori în Top Gear. Colbul de pe străzile nepavate capătă o anumită demnitate când calcă un picior regal pe ele – cel puțin așa ai zice uitându-te doar la imaginile difuzate de televiziuni.

Prințul a venit în țara noastră cu un avion privat, care a aterizat pe aeroportul din Târgu Mureș. Aici, oaspetele a fost preluat de Serviciul de Protecția și Pază. A urmat o vizită de câteva ore la Viscri, satul brașovean în care moștenitorul coroanei britanice are o locuință. Aici, Charles a fost întâmpinat, ca de fiecare dată, de săteni și oficialități locale. Ba a fost așteptat chiar și cu gemul lui preferat, conform ȘtirileProTV. De asemenea, prințul a discutat cu un arhitect despre planurile de extindere a locuinței.

De înnoptat a înnoptat în Covasna, la Micloșoara, găzduit fiind de familia contelui Kalnoky Tibor. De precizat că Prințul Charles are o casă și în Covasna, în satul Valea Zălanului.

Miercuri, fiul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a vizitat Brașovul. A reușit să se plimbe câteva minute pe străzile din centrul vechi, până a fost recunoscut de elevii de la un liceu din zonă, conform reporterilor ȘtirileProTV. Pe urmă, Charles a vizitat Biserica Neagră, unde a ascultat câteva acorduri din celebra orgă mare de aici. „Mă simt foarte bine aici, la voi”, le-a sopus celor prezenți britanicul din familia regală.

Totodată, moștenitorul coroanei britanice a dorit să vadă prima școală românească din Scheii Brașovului, unde s-a întâmplat să dea tocmai peste un grup de turiști din țara sa, care îl vedeau pentru prima dată în carne și oase. Ziua de miercuri s-a încheiat în Valea Zălanului, unde prințul și-a petrecut și ziua de joi, cu oamenii locului.

Vargyasi_Levente_Mediafax

Prințul Charles a devenit oaspete regulat al României, vizitând chiar de mai multe ori pe an regiunea Transilvaniei, care îi place foarte mult. El este unul dintre cei mai de marcă promotori ai pădurilor transilvănene, el apărând și în cadrul deja celebrei miniserii „Wild Carpathia”, lansată în toamna lui 2011 și difuzată la nivel internațional de Travel Channel. „Wild Carpathia” are trei părți, care promovează diverse zone din România, precum Maramureșul, Bucovina, Săpânța, Munții Făgăraș și Valea Zălanului. Ultima parte conține și un interviu cu Prințul Charles.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum
Bătaie între două vedete TV din România. Totul s-a întâmplat la baie. Poliția și ambulanța...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...