La ce folosește ANDREI PLEȘU iPAD-UL personal. UN INTERVIU DESPRE „NEVOIA DE CARTE” și despre SCRISUL PE BLOG

Redactor:
Raluca Ion
La ce folosește ANDREI PLEȘU iPAD-UL personal. UN INTERVIU DESPRE „NEVOIA DE CARTE” și despre SCRISUL PE BLOG
„Am primit cadou un iPad și mă amuză să mă joc cu el. Nu cred însă că mă voi obișnui cu cititul de cărți pe ecran. De scris, scriu deja pe computer, nu mai scriu cu creion și hârtie.

„Am primit cadou un iPad și mă amuză să mă joc cu el. Nu credînsă că mă voi obișnui cu cititul de cărți pe ecran. De scris,scriu deja pe computer, nu mai scriu cu creion și hârtie. Măfolosesc de iPad mai ales pentru mailuri; în fond, e un fel delaptop mai ușor de transportat. Știu că poți să-ți faci obibliotecă pe iPad, dar am, cred, limitele generației mele: amnevoie de obiectul carte, de tactilitatea lui, de libertatea pecare mi-o oferă. Cartea de pe iPad e a iPad-ului, cartea din mânamea e a mea”, a declarat omul de cultură pentru gândul.

„Riscul este să plutim într-un fel de planctonpublicistic”

Andrei Pleșu a mai spus că nu are în principiu nimic contrablogurilor. „Poți să scrii pe blog, poți să scrii și pe nisip, poțisă scrii ca Socrate, direct pe cer, sau în memoria ascultătorilor.Nu aș lega instituția scrisului de niciun mediu anume”.

Există însă un risc în scrisul pe blog, continuă omul decultură, care le atrage atenția bloggerilor că ar trebui să seferească de facilitate: „S-a creat sentimentul că oricine dispunede o minimală îndemânare electronică o poate utiliza pentru a-șiface un profil de om al scrisului.

Înainte, selecția era, prin natura lucrurilor, mai severă. Ca săajungi să difuzezi ceea ce scriai către o masă mai mare de oameni,trebuia să treci prin niște filtre.
Acum, această nonșalanță a expri-mării de sine, în care oricine secrede nu numai îndreptățit, dar și înzestrat să comunice cu restullumii, are partea ei de candoare. Toți vorbesc cu toți, toți auopinii, toți se exprimă. Dar există și un risc de disoluție.

Citește și Cât deromânești sunt primele iPad-uri românești. BĂTĂLIA MAGAZINELORPENTRU O PIAȚĂ DE 10 milioane de euro -SPECIAL

Isteria tabletelor printrepoliticieni. Ponta: Sunt dependent de iPad. Plus: microbloggerulNăstase și touchscreen-ul – SPECIAL

Dacă toți au opinii, dacă toți se exprimă, începem să plutimîntr-un fel de plancton publicistic, în care profesioniștii sunt șiei un capitolaș mic, iar ceilalți își exercită pofta de a scrieîntr-un fel dezorganizat, arbitrar, la limita jocului privat. Or,scrisul e o chestiune foarte serioasă”.

Scrie o carte despre parabole

În prezent, Andrei Pleșu scrie o carte despre parabole și este”bântuit” de volumele pe care le citește pentru a se documenta.Scriitorul se ferește însă să facă recomandări de lectură pentru unpublic larg. „Mă abțin de la lucrurile astea, pentru că nu poțirecomanda o carte decât unui anumit cititor. Nu poți să spui:«Citiți toți cartea cutare». Eu cred că recomandările de lectură nuse pot da decât unor oameni pe care îi cunoști”.

MĂRTURISIRE„Nu mai vreau să trăiesc într-o lume în care principalelepersonaje se numesc Ciutacu, Băsescu, Gâdea,Diaconescu”

Într-o conferință recentă pe tema jurnalului, omul de culturăAndrei Pleșu a explicat de ce în jurnalul său, „Note, stări, zile”,care include perioada 1968-2009, nu-i loc de realitate politică.”În jurnalul meu mi-am interzis să introduc prea multă contingență.Vreau să scriu despre lucrurile care mă privesc. (…) Nu mai vreausă trăiesc într-o lume în care principalele personaje se numescCiutacu, Băsescu, Gâdea, Diaconescu”, a povestit scriitorul, cares-a declarat incapabil să-i ia în serios pe mulți dintrepoliticieni, dintr-un motiv foarte simplu: nu vorbesc corectromânește. Nu crede însă că intelectualii sunt cei care ar trebuisă facă politică, întrucât sunt prea „dubitativi”. „Nu pot să îmiînchipui un Parlament sau un Executiv în care să fie ConstantinBrâncuși, George Enescu, Balzac și Mallarmé. Eșec total”.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Larisa Iordache rupe tăcerea! Ce calvar a trăit după ce a fost umilită și jignită...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide