La coadă la pupături cu ministrul Elena Udrea. „Baia de aici este mai mare decât baia mea de acasă”. Miza locuințelor ANL: 85 milioane euro

La coadă la pupături cu ministrul Elena Udrea. „Baia de aici este mai mare decât baia mea de acasă. Miza locuințelor ANL: 85 milioane euro
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 18:39

„Uite tată, este doamna Udrea. Vezi ce frumoasă e?!”. Bărbatulcare își ține în brațe fetița stă la coadă să primească de laministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, cheiaunui apartament de două camere de 60 mp, în blocul ANL din stradaMaior Băcilă, în cartierul Colentina. În total sunt 69 de noiapartamente și garsoniere, într-un bloc cochet cu 3 etaje șimansardă, și tot atâtea familii stau la coadă la pupături cuministrul Udrea și primarul Onțanu.

Unii au venit cu toată familia, emoționați, cu o oră înainte deora anunțată. După câteva prezentări oficiale ale programului ANL,începe distribuirea cheilor, de pe un panou cu numere așezat înholul blocului. „Uite, eu îți dau ție cheia de la casa ta. Cefrumoasă ești! Să o stăpânești sănătoasă, împreună cu mama și tatăltău.

Să îi asculți pe mama și pe tata”, îi zâmbește Elena Udrea uneifetițe de 3-4 ani, venită cu părinții, înmânându-i ei cheia de laapartament și apoi felicitându-i pe părinții acesteia, cupupăturile de rigoare. „Baia de aici este mai mare decât baia meade acasă”, a comentat Udrea. Timp de 40 de minute toate cele 69 defamilii, sosiți cu mic, cu mare, s-au perindat prin fața camerelorde luat vederi, își luau cheia, după care mergeau să își vadă noilelocuințe. „Doamna ministru, cu cine lucrați mai bine, cu primarulOnțanu sau cu Vanghelie?”, se aude o voce din mulțimea de curioșiadunați. „Apreciați și dumneavoastră”, vine răspunsul, în timp ceUdrea și Onțanu își dau mâna felicitându-se reciproc, după ce toatecheile au fost înmânate noilor locatari.

10 ani de așteptare pentru o casă

„Am așteptat 10 ani această locuință. Am locuit patru persoaneîntr-o cameră mică, la părinți. Pe 27 decembrie anul trecut, soțula fost sunat de la Primăria Sectorului 2 ca să meargă săactualizeze datele de la dosar. A întrebat dacă mai avem vreoșansă. Doamna de la birou i-a răspuns: «Uite, domnul nu știe de cea venit. Păi în câteva zile vă puteți muta». Soțul meu a început săplângă. Clar, vrem să îl cumpărăm, când ne vom permite”, nepovestește Cristina Popescu, care tocmai a intrat în apartamentulde două camere, la parterul blocului ANL. Chiriașii din bloculinaugurat marți vor plăti lunar 72 de lei pentru o garsonieră și 92de lei chiria stabilită pentru două camere. Cea mai mare parte acelor care și-au luat în primire locuințele sunt persoane evacuatedin casele naționalizate, restul fiind tineri până în 35 deani.

Ministrul Elena Udrea a declarat, în mai multe rânduri, că îșipropune vânzarea locuințelor ANL către actualii chiriași, circa5.000 dintre aceștia depunând până acum cereri de cumpărare. Cubanii strânși, Udrea a precizat că dorește continuarea construcțieide locuințe ANL pentru tineri.

Câți bani s-ar strânge din vânzarea apartamentelorANL

„Prețul de vânzare a apartamentelor ANL către chiriași în anul2010 a fost de 340 euro pe metrul pătrat plus TVA, iar pentru 2011prețul urmează să fie stabilit”, a declarat marți Elena Udrea, laîntrebarea adresată de gândul.

Un calcul simplu arată că dacă MDRT va reuși în acest anvânzarea celor 5.000 de apartamente ANL pentru care există cereride cumpărare, presupunând o suprafață medie de 50 mp, ANL ar obține85 milioane euro, presupunând că prețul ar rămâne același cu celdin 2010. Un proiect al Ministerului Dezvoltării Regionale șiTurismului arată că peste 3.600 de locuințe ANL ar putea fi vândutecătre chiriași în acest an.

Proiectul arată că prețurile de vânzare vor fi stabilite deprimăriile din raza administrativ-teritorială în care suntamplasate locuințele. „După ultimele evaluări, nevoia de case erade 15.000 de locuințe la nivel național, dar cred că este mult maimare”, a spus Udrea. La rândul său, primarul sectorului 2, NeculaiOnțanu, a declarat marți că în prezent chiriașii nu pot cumpăralocuințele ANL din Capitală întrucât Consiliul General alMunicipiului București nu a trecut terenurile aferente blocurilordin domeniul public în cel privat al statului, dar și pentru căcererea pentru aceste apartamente este scăzută. La nivel naționalexistă circa 22.000 de locuințe ANL, potrivit unor date de laANL.

Tags:
Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...