„La șase ani, abia silabiseam câteva cuvinte”. Povestea emoționantă a lui Alex King, fost orfan român cu 14 frați, premiant al Festivalului de Film de la Houston. EXCLUSIV

Publicat: 23/04/2012, 19:29

Avea 5 ani și 10 luni când a părăsit România, zburând cupărinții săi adoptivi spre noul cămin din San Francisco,California, unde a ajuns pe 1 noiembrie 1994. „Abia silabiseamcâteva cuvinte. Vorbeam ca un copil de 1-2 ani, doar în cuvintemici”, rememorează Alex King, în interviul acordat în exclusivitatepentru gândul.


Procesul de recuperare logopedică nu a reușit în totalitate – Alexa rămas cu dificultăți de citire și scriere și acum, la douăzeci șidoi de ani. Dar, a găsit în arta video o formă alternativă de a seexprima la un nivel înalt. „În minutul în care am ținut în mână,pentru prima dată, o cameră video, am știut că mi-am descoperitpasiunea vieții”, spune cel care, de curând, a câștigat premiulGold Remi la Festivalul de Film de la Houston, pentru cel mai bunfilm documentar, cu „Born to be our children – Romanian adoptionstories” („Născuți pentru a fi copiii noștri – Adopții dinRomânia”).


Pelicula descrie politica de creștere forțată a natalității pevremea dictatorului Nicolae Ceaușescu, calvarul copiilor dinorfelinatele românești, calvarul celor care doreau să adopte uncopil, noua viață pe care copiii adoptați din România și familiilelor o duc acum în Statele Unite.

La Festivalul de la Houston au participat concurenți din 25 dețări, cu peste 3.500 de producții înscrise la 10 categorii,respectiv peste 200 de sub-categorii. 706 dintre producții au fostpremiate cu premii Remi structurate pe 5 nivele: Platinium(Platină), Gold (Aur), Silver (Argint), Bronze (Bronz) Remi șiSpecial Jury Award (Premiul Special al Juriului).

Remi nu este chiar un Oscar, dar Houston Worldfest este, totuși,unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Americadestinate regizorilor debutanți și producătorilor independenți.Steven Spielberg, George Lucas și frații Coen și-au început carierafăcându-se remarcați la Houston.

Am crezut că Bucureștiul e America

S-a născut 6 ianuarie 1989, în Roman, județul Neamț. Abandonatimediat după naștere, nu și-a cunoscut mama biologică, despre careștie doar că a adus pe lume 15 copii și a murit în 1995. Alex arămas în orfelinatul din Roman până foarte aproape de ziua în carea părăsit țara.


„Părinții mei au urmat formalitățile de adopție timp de 4 ani. Auprimit o poză a mea făcută când aveam 3 ani, dar nu au apucat să măvadă, în carne și oase, decât în septembrie 1994, după ceJudecătoria din Piatra Neamț a aprobat adopția. Au revenit dupămine în octombrie. Când am putut părăsi orfelinatul, au rugat unprieten, pe domnul Vali, să mă aducă cu mașina la București.Întrebam continuu unde mă duce și îmi răspundea „Te duci înAmerica, mama ta vine după tine”. Când am ajuns, am crezut căBucureștiul e America.

Câteva zile mai târziu, eram pe aeroport, cu flori în mână,așteptând-o pe mama. Violeta, persoana care mă însoțea, a fostșocată când am recunoscut-o imediat pe mama, deși nu o mai văzusemdecât o dată. După ce ne-am întâlnit, am rămas lipit de ea și nu ammai lăsat pe nimeni să ne despartă”, povestește Alex.

Abandonat de părinți, abandonat de România

„Eram așa de fericit că am un cămin și îmi era așa de teamă să numă ia cineva de lângă părinții mei, încât nu am mai vrut să vorbescromânește, limbă pe care o asociam cu trecutul meu nefericit”,spune Alex King.


În pofida reacției sale, părinții lui Alex nu și-au propus să-ldezrădăcineze, dimpotrivă. Au legat prietenii cu mai multe familiicare adoptaseră copii din România și organizau picnicuri cuparticiparea tuturor. Au păstrat legătura cu mai mulți românicunoscuți în decursul celor 4 ani cât duraseră formalitățile deadopție și ulterior, fie că aceștia trăiesc în România sau auemigrat în Statele Unite. „Mama citește mult despre România și credcă avem toate documentarele care s-au realizat despre România”,spune Alex.

Unul dintre motivele principale ale interzicerii adopțiilorinternaționale a fost și pierderea contactului cu foarte mulțidintre copiii adoptați. România le solicita părinților adoptivi șiagențiilor intermediare ale adopțiilor întocmirea unor rapoartepost-adopție. Unii se achitau de această obligație înscrisă însentința de adopție, dar alții, odată ce s-au văzut ieșiți dințară, au „trântit definitiv ușa în urma lor”. Iar legislațiilestatelor în care ajung copiii adoptați nu impun respectareasentințelor emise de instanțele românești.


Presa internațională a semnalat numeroase cazuri de abuzuri asupracopiilor adoptați. Chiar dacă blamați erau, în primul rând autoriiabuzurilor, prin ricoșeu și România era criticată pentru lipsa deimplicare în soarta copiilor născuți aici.

Alex spune că părinții săi au urmat cu sfințenie procedurilepost-adopție solicitate de autoritățile române. Au scris rapoarte(cronici ale evoluției lui Alex, a relației cu părinții săi și cucei apropiați) din trei în trei luni, în primul an (noiembrie 1994- octombrie 1995), apoi o dată la patru luni, în anul următor,adresate Ambasadei României din SUA și Ministerului Sănătății dinRomânia. Mai mult, au trimis felicitări de sărbători și scrisori cuștiri despre Alex, în fiecare an, timp de zece ani, la AmbasadaRomâniei din SUA. Nu au primit niciun răspuns. „Dacă țara ar fivrut să păstreze legătura cu mine, cu noi, ar fi putut să o facă”,conchide, cu tristețe, Alex.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Meseria cu cele mai mari salarii în România. Industria IT e doar pe locul 2,...
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
Experții monitorizează un nou efect advers al vaccinurilor. Cum este afectată menstruația femeilor
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Specialiștii trag un semnal de alarmă. Ce riscă să pățească femeile ce s-au imunizat împotriva...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Cel mai mare protestatar anti-vaccin a fost găsit MORT. Cazul care a șocat o lume...
Veste bombă pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Anunțul cutremurător venit chiar acum. Trebuie să...
DRAMĂ fără MARGINI în lumea filmului. Are cancer în stadiul 4. „Probabil că mă va...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...