LĂMURIRI. Rafila: „Infecția putea fi mai bine controlată” / Profesorul aduce reproșuri Chinei! „Ar fi trebuit să transmită mai repede…”

LĂMURIRI. Rafila: „Infecția putea fi mai bine controlată” / Profesorul aduce reproșuri Chinei! „Ar fi trebuit să transmită mai repede...”
LĂMURIRI. Rafila: „Infecția putea fi mai bine controlată” / Profesorul aduce reproșuri Chinei! „Ar fi trebuit să transmită mai repede...”
Publicat: 02/06/2020, 19:31

În luna ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a lăudat China pentru răspunsul rapid în fața crizei epidemiei de coronavirus și pentru faptul că ar fi împărtășit imediat modelul structurii genetice a virusului.

În realitate, China ar fi ascuns adevărata amploare a crizei coronavirusului. Profesorul Alexandru Rafila este categoric, atunci când vine vorba de culpabilitatea Chinei în această poveste.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat pentru Mediafax datele prezentate de Associated Press:

Rafila, despre motivul pentru care OMS a avut o politică mai blândă cu China

„Practic OMS a fost informată referitor la această secvenţiere a genomului simultan cu postul de televiziune oficial din China, deci nu au fost informaţii care să fi fost furnizate în avans.

Probabil că aici este una dintre probleme, pentru că în momentul în care OMS a avut această structură a genomului virusului a putut să colaboreze cu Institutul Robert Koch din Germania şi să pună la punct unele teste de diagnostic care au fost disponibile în lume şi care au făcut posibil de fapt şi diagnosticul primilor pacienţi.

Se pare că nu este vorba despre un decalaj mare de timp, dar în toată această situaţie de urgenţă câteva zile contează, pentru că, în câteva zile sau în două săptămâni, de exemplu, transmiterea infecţiei poate fi mai bine controlată, datorită faptului într-un interval de timp în care nu intervii, rata de răspândire poate fi mare.

Probabil că Organizaţia a trebuit să adopte o politică blândă în raport cu China, tocmai ca să poată să obţină cât mai rapid informaţiile.
Practic Directorul General conduce toată această Organizaţie cu sediul la Geneva, ea este supusă unui control periodic din partea a doua organisme de Guvernare a Organizaţiei, Adunarea Mondială a Sănătăţii, şi Comitetul Executiv. Ele nu sunt implicate în deciziile operative ale Organizaţiei dar pot recomanda evaluarea activităţii conducerii acestei Organizaţii. În urmă cu două săptămâni Adunarea Mondială a Sănătăţii a luat decizia să recomande auditarea activităţii Organizaţiei, dar după încheierea pandemiei”, a explicat Rafila.

Rafila, despre vaccinarea copiilor: O prioritate!

Vaccinarea copiilor trebuie să fie o prioritate în această perioadă, iar medicii de familie trebuie să facă un efort să recupereze copiii care nu au primit la timp vaccinurile, a declarat, vineri, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

„Bineînţeles ceva ce ne îngrijorează este legat întotdeauna de populaţia infantilă care trebuie protejată împotriva câtorva boli care au făcut ravagii în deceniile trecute şi nu are rost să ne întoarcem la o situaţie periculoasă pentru sănătatea publică, pe de o parte. Pe de altă parte, legea oferă anumite oportunităţi autorităţilor şi responsabilizarea în furnizarea vaccinurilor la timp şi bineînţeles în constituirea unor stocuri care să prevină situaţii cum au fost cele din anii trecuţi când nimeni nu se prezenta la procedurile de achiziţie publică”, a afirmat Alexandru Rafila, la o dezbatere organizată de DC Media Group, potrivit Agerpres.ro.

Profesorul a dat noi asigurări la Gândul Live: Avem o imagine mai clară a măsurilor de relaxare

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României în Comitetul executiv al OMS, a explicat, la Gândul Live, că numărul cazurilor noi de infecțiui cu noul coronavirus nu a înregistrat, pentru moment, o creștere provocată de relaxarea restricțiilor, ceea ce ar putea duce la decizia de a intra intr-o nouă etapă de limitare a măsurilor impuse de autorități.

„Azi ar fi trebuit o imagine mai clară a impactului măsurilor de relaxare, pentru că practic se prezintă situația din ziua de luni, când probabil că au fost făcute în jur de 10.000 de teste, deci multe la nivel național, și atunci, dacă relaxarea ar fi avut un efect nefavorabil, am fi asistat la o creștere a numărului, așa că deocamdată văd că staționează între 150 și 200 de cazuri zilnic, ceea ce e un lucru bun, pentru că nu avem o creștere efectivă a numărului de cazuri, care era posibilă datorită introducerii măsurior de relaxare. Să vedem în toată această săptămână cum evoluază lucrurile”, a spus Alexandru Rafila, la Gândul Live.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a aflat ce a făcut Ion Iliescu. A fost nevoie de aproape 30 de ani...
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete