Lăzăroiu și delegația FMI au discutat despre salarizare, pensii și asistența socială. Ce spune ministrul despre reducerea CAS, revenirea la salariile din 2010 și ajutoarele de încălzire

Lăzăroiu și delegația FMI au discutat despre salarizare, pensii și asistența socială. Ce spune ministrul despre reducerea CAS, revenirea la salariile din 2010 și ajutoarele de încălzire
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 24/04/2012, 02:12

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat miercuri, dupăîntâlnirea cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), că aufost discuții generale despre aplicare Legii salarizării, anulviitor, despre implementarea noului sistem de pensii, dar și despreCodul asistenței sociale.

„Am avut discuții generale despre aplicarea Legii salarizării anulviitor, am discutat despre modul în care a fost implementat noulsistem de pensii, dar cel mai mult am discutat despre Codulasistenței sociale, care va fi în Parlament în toamna acestui an,și am dat asigurări FMI-ului că ne vom concentra pe o focalizarecât mai bună a ajutoarelor pentru cei săraci”, a declarat ministrulMuncii.

Sebastian Lăzăroiu a precizat că a comunicat reprezentanților FMIcă se încercă eliminarea risipei din sistem, lucru care va începede anul viitor printr-o strategie care vizează următorii treiani.

„Încercăm încă de la anul să facem reduceri cât mai mari, în sensulde a nu mai cheltui atât de mulți bani decât pentru oamenii care auîntr-adevăr nevoie”, a mai spus ministrul Muncii.

Întrebat dacă urmează să mai fie dați oameni afară, SebastianLăzăroiu a precizat că nu s-a discutat despre așa ceva cu delegațiaFMI.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale seaflă la București în perioada 20 iulie – 1 august pentru a douaevaluare a acordului stand-by de tip preventiv și a modului în careau fost îndeplinite țintele stabilite pentru prima jumătate aacestui an.

Lăzăroiu: Cred că se poate reveni la salariile din iunie2010 dar e greu de spus când și cum

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat miercuri, dupădiscuțiile cu delegația FMI, că se discută despre revenireasalariilor din sectorul public, că acest lucru poate fi făcut, darnu se știe când se va începe acest lucru și nici cum se vaface.

Întrebat dacă există șanse ca salariile din sistemul public săcrească, ministrul Muncii a precizat că această decizie va trebuiluată de către Guvern, existând deja discuții despre acest subiect,care vizează anul 2012.

Sebastian Lăzăroiu a declarat însă că nu s-a stabilit deocamdatămodul în care se va face revenirea la nivelul salariilor din iunie2010, dacă va fi vorba de eșalonare sau nu.

„În sectorul public va trebui să revenim, pentru că și economia îșirevine, s-au mai făcut disponibilizări și cred că se poate revenila salariile din 2010, dar când și cum se va face asta e greu despus”, a adăugat Lăzăroiu.

Lăzăroiu despre reducerea CAS: E luată în discuție, dar nuștim când se va face

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat miercuri, dupăîntâlnirea cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), cădeși subiectul nu a fost discutat cu oficialii din delegație, esteîn atenția Guvernului, dar nu se știe când va fi luatădecizia.

Sebastian Lăzăroiu a precizat că reducerea CAS nu a fost pe agendadiscuțiilor cu reprezentanții FMI, dar Guvernul ia în calculaceastă posibilitate.

„Eu am mai spus asta, o să rămânem prudenți. E un lucru care e luatîn calcul, e luat în discuție, dar când se va face nu știm încă”, amai spus ministrul Muncii.

În 22 iunie, Sebastian Lăzăroiu declara că problema reduceriicontribuțiilor la asigurările sociale ar trebui tratată cu prudențăîn acest an.

„Trebuie să ne menținem prudenți și anul acesta. (…) Eu suntoptimist pentru că a crescut numărul de contracte, dar trebuie săvedem și încasări la buget. (…) În opinia mea, contextul nu estefavorabil anul acesta”, spune Sebastian Lăzăroiu la dezbatereapublică „Piața muncii în România: competiție, eficiență șilegalitate”.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu declara în 29 mai căGuvernul lucrează la măsura reducerii CAS, care este prevăzută înacordul cu FMI, el arătând că probabil această problemă va fidiscutată la proxima vizită a misiunii FMI în România.

Șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, spune în pe 9 mai că FMI șiGuvernul au convenit că trebuie analizate mai multe date fiscaleînainte de o decizie privind scăderea contribuțiilor sociale.

Lăzăroiu: FMI a recomandat eliminarea birocrației din jurulajutoarelor pentru încălzire

Delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) a recomandat,miercuri, o schemă cât mai simplă a ajutoarelor pentru încălzire șieliminarea birocrației din acest segment, a declarat ministrulSebastian Lăzăroiu, la finalul discuțiilor de la MinisterulMuncii.

Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, SebastianLăzăroiu, a precizat că au existat recomandări din partea FMI,acestea vizând ajutoarele pentru încălzire.

„Da, au existat recomandări pentru că noi am prezentat viziuneanoastră asupra schemei ajutoarelor de încălzire pentru aceatsăiarnă și ei ne-au recomandat să avem o schemă cât mai simplă, săeliminăm cât mai mult din birocrația care se învârte în jurulacestor ajutoare”, a afirmat demnitarul.

El a precizat că odată cu eliminarea subvențiilor va trebui săexiste o țintire clară a persoanelor vulnerabile.

„Recomandarea a fost să reducem cât mai mult birocrația. Noi avemîn vedere o bună focalizare a celor vulnerabili”, a mai spusSebastian Lăzăroiu.

Aurelia Alexa, [email protected]

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Farul, tot mai aproape de playoff: Victorie cu 2-0 în meciul cu Rapid
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Anunţul crunt despre pensii! Se anulează creşterile în 2022?! Fosta şefă a Casei de Pensii...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...