LEGEA CALORIFERUL. Statul vrea să interzică închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare

LEGEA CALORIFERUL. Statul vrea să interzică închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare
Publicat: 06/02/2014, 23:45
Actualizat: 03/09/2019, 02:01

Președintele ANRSC, Doru Ciocan, vrea să fie interzisă prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că „șmecheria” de a beneficia de căldura venită prin pereți de la vecini ar fi o încălcare a Constituției, în legătură cu care s-au primit numeroase plângeri.

Ideea introducerii unei contribuții obligatorii pentru căldura furnizată „prin pereți” de apartamentul vecin a fost lansată și în 2003, de un consilier al ministrului de atunci al Administrației Publice, Octav Cozmâncă (PSD), consilier demis din funcție în urma scandalului rezultat.

Contactat de MEDIAFAX, președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a declarat că se pune problema interzicerii închiderii repartitoarelor și că va fi făcut „un studiu” pentru a se stabili „modul în care se asigură încălzirea în apartamente”, iar ulterior, în funcție de rezultate, ar putea fi modificată legislația în vigoare, inclusiv în sensul obligării proprietarilor să mențină un anumit nivel al temperaturii în locuințe.

Întrebat care sunt rațiunile acestei intenții, Ciocan a spus: „Citiți articolul 44 din Constituție. Să-l respectăm! E pe asigurarea confortului oamenilor și sănătatea clădirilor”.

COMENTARIUL LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU despre Legea Caloriferul: „Îmi aduce aminte de Balconaida de pe vremea lui Ceaușescu”.

Articolul din legea fundamentală la care face referire șeful ANRSC are ca obiect dreptul de proprietate privată, care „obligă la respectarea sarcinilor privind protecția mediului și asigurarea bunei vecinătăți, precum și la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului”.

Întrebat cum este încălcat acest articol, Doru Ciocan a răspuns: „Trebuie respectat. Discuțiile de la care am pornit noi să facem acel studiu comportă trei elemente de bază: 1. Acest principiu de bună vecinătate; 2. Sănătatea populației locuitoare la bloc; 3. Sănătatea construcțiilor, așa ceaușiste cum sunt ele, dar nu numai”.

Solicitat să spună dacă prin interdicția pe care o dorește nu se încalcă tocmai dreptul de proprietate privată, Ciocan a fost vehement: „Ce drepturile omului? Sunt apartamente unde stau șapte copii. De ce să se îmbolnăvească copiii de la mucegai? Că ține caloriferul închis?”.

Argumentul lui Ciocan legat de sănătatea clădirilor pleacă de la starea „blocurilor lui Ceaușescu”. „Blocurile lui Ceaușescu, știți cum le-a făcut…Trebuie să le păstrăm”, a spus el.

Întrebat, în eventualitatea că interdicția va fi literă de lege, dacă vor trebui să țină caloriferul deschis cei care pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, în concediu, de pildă, președintele ANRSC a răspuns: „Poți să pleci și la Paris, nu contează!”.

Doru Ciocan nu a putut să ofere detalii despre cum s-ar putea aplica prevederea pe care și-o dorește, respectiv cine și cum va controla dacă toți locatarii țin repartitoarele „pe plus”. Cert este că intenția sa face obiectul unui studiu. „O să vedem. Facem un studiu”, a răspuns el.

Întrebat de gândul cine va face studiul, președintele ANRSC a spus că se va face împreună cu „specialiști de la institute de cercetări și profesori de la instituțiile de învățământ superior care sunt specializate în instalațiile sanitare, termo-tehnice, de termoficare din România și nu numai”. Referitor la faptul că un asemenea studiu ar putea implica și intrarea în locuințe, Doru Ciocan a spus că „aceste studii se fac de către oameni care au multe cunoștințe practice și teoretice. Noi avem foarte multe informații culese din apartamentele oamenilor până acum”.

Potrivit șefului ANRSC, în legătură cu subiectul închiderii caloriferelor „sunt plângeri și de o parte, și de alta”. Așadar, perspectiva interdicției de a închide caloriferul îi revoltă pe cei care consideră că e dreptul lor să-și regleze cum doresc nivelul de căldură din apartament, câtă vreme chiar acesta este rolul repartitorului.

În privința situației ipotetice ca un locatar să aibă nevoie, din motive medicale, de o anumită temperatură în apartament, fie aceasta scăzută sau ridicată, Ciocan este de părere că „nu poți să mulțumești pe toată lumea”. „Știți vorba aia: omul are cinci degete la o mână și nu sunt la fel”, a mai spus el.

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice este instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Instituția are ca scop reglementarea și monitorizarea la nivel central a activităților din domeniul serviciilor comunitare de utilități publice aflate în atribuțiile sale.

„Informațiile toate pe care eu le-am spus sunt și la Ministerul Dezvoltării”, a precizat pentru gândul Doru Ciocan. Referitor la întrebarea dacă a avut o discuție directă pe acest subiect cu ministrul Liviu Dragnea, președintele ANRSC a spus: „Noi facem informări între noi tot timpul, iar fiecare dintre noi, ca tehnicieni în aceste posturi, avem libertatea să analizăm și să facem toate lucrurile necesare pentru a duce mai departe spre binele populației, spre binele acestor locuințe condominiale și la respectarea reglementărilor. Noi fiecare dintre noi știm foarte bine ce facem și consider că le facem și fiți siguri că și domnul vicepremier și domnul ministru al Dezvoltării și alte instituții ale statului au informațiile necesare”.

Doru Ciocan conduce ANRSC din mai 2012, el fiind anterior consilier județean în Bistrița-Năsăud.

În 2003, în contextul debranșărilor masive de la sistemul centralizat de încălzire și al eforturilor Guvernului PSD de a proteja RADET, Corneliu Stelniceanu, consilier în Ministerul Administrației Publice, declara agenției MEDIAFAX că locatarii care își vor monta centrale termice vor fi obligați să achite, începînd cu iarna viitoare, o parte din cheltuielile pentru încălzire suportate de proprietarii apartamentelor nedebranșate.

El motiva ideea prin faptul că locuințele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire beneficiază de o temperatură minimă de circa 15 grade Celsius – asigurată atît de conductele de tranzit cu apă caldă care fac legătura cu apartamentele conectate la acest sistem, cît și de căldura ambientală provenită de locuințele vecine, deși temperatura exterioară este de 0 grade.

Consilierul a fost demis din funcție după această declarație.

Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Suma pare ireală! Câți lei primește salariu lunar o casieriță în Mega Image
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
La ce bancă își ține banii Gigi Becali! Cum a fost surprins milionarul alături de...
Iohannis a făcut ANUNŢUL! Vor fi noi RESTRICŢII pentru români. 'Trebuie luate măsuri acum'
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cu ce salariu pleacă acasă un ANGAJAT DACIA după o lună de muncă?
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Previziuni sumbre ale unui epidemiolog: „Un milion de români se vor îmbolnăvi și 10.000 vor...
Am aflat câte clase are Cătălin Botezatu, de fapt. Îți vei schimba părerea despre el
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Dan Negru, în pericol după scandalul cu Biserica. L-au ameninţat cu moartea
Lovitură majoră pentru șoferii din România: amenda fabuloasă pentru un gest aparent banal, cu toții...
100.000 de euro de la Centrala Nucleară pentru un INGINER constănțean
Pompieri, chemați să salveze o femeie care atârna de o stâncă. Au rămas perplecși la...
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și el... Un mare artist...
Klaus Iohannis dă ordinul. E obligatoriu în toată România! Decizie BOMBĂ luată de președinte
NU MAI SCĂPĂM VII. A apărut primul descendent al variantei Delta. Este şi mai infecțioasă...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021