Legea educației – JUDECĂTORII CCR AU DECIS PE INVERS, dar nu au înțeles ce au decis. Guvernul susține că a câștigat, opoziția – la fel

Legea educației – JUDECĂTORII CCR AU DECIS PE INVERS, dar nu au înțeles ce au decis. Guvernul susține că a câștigat, opoziția – la fel
Curtea Constituțională (CC) a decis, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituțională între Executiv și Parlament, ca urmare a refuzului parlamentarilor de a dezbate moțiunea de cenzură înaintată după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pe Legea educației

Ieri, CC a stabilit că există un conflict juridic de naturăconstituțională între Guvern și Parlament, „generat de refuzulParlamentului de a dezbate moțiunea de cenzură depusă de opozițiaparlamentară, dezbatere care, odată declanșată, ținând seama deprevederile Constituției, nu poate fi oprită”. Decizia CC a fostluată cu majoritate de voturi iar motivarea urmează să fie făcutăpublică. Decizia luată ieri de judecătorii constituționalicontrazice însă ceea ce au stabilit aceștia la începutul luniinoiembrie, respectiv că asumarea răspunderii Executivului pe Legeaeducației este neconstituțională.

Ce credeau judecătorii constituționali înainte să serăzgândească

Iată ce a reținut CC în motivarea deciziei prin caredădea câștig de cauză sesizării depuse de președintele Senatului,Mircea Geoană:
• Curtea constatăcă angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legiieducației naționale, aflat în dezbatere parlamentară, respectiv laSenat, în calitate de Cameră decizională, nu își găsește nici omotivare.
• Astfel, nusubzistă condiția urgenței care să fi determinat o astfel de măsurădin partea Guvernului, câtă vreme măsurile prevăzute în proiectulde lege intră în efectivitate începând cu anul școlar 2011-2012,iar unele dintre acestea, chiar cu anul școlar 2012-2013.

Marko: Parlamentul trebuie să continueprocedura

Vicepremierul Marko Bela susține că trebuie stabilită datadezbaterii moțiunii de cenzură. Liderul UDMR a declarat, în urmadeciziei CCR, că procedura din Parlament privind angajarearăspunderii pe Legea educației trebuie continuată: „Acest lucruînseamnă că într-un termen relativ scurt vom avea o lege a reformeiîn domeniul educației”. În opinia liderului UDMR, dacă s-ar opridezbaterea și votarea unei moțiuni de cenzură deja depuse arînsemna că s-ar crea „un precedent foarte periculos pentru căoricând o majoritate în viitor ar putea să blocheze sau săîmpiedice înaintarea și votarea unei moțiuni de cenzură”. Întrebatce se întâmplă cu procedura de la Senat, Marko a spus că raportulîntocmit pe Legea educației nu este unul dat regulamentar, deci nueste valabil: „Ceea ce ar intra luni în Senat nu ar fi legal și nuar fi regulamentar. Pe de altă parte, Guvernul nu-și angajeazărăspunderea pe un anumit proiect, conform Constituției, fiindcă nuar avea posibilitatea să dea un proiect de lege în Parlament șidupă aceea acel proiect să treacă prin Parlament. Motivele suntaltele, este vorba de o urgență și, de data aceasta, toată lumeaștie că o jumătate de an s-a dezbătut Legea educației în Comisia deînvățământ a Senatului și numai după ce Guvernul și-a anunțatangajarea răspunderii unii au încercat să accelereze”.

Geoană: Conducerea Parlamentului trebuie să ia act dehotărârea CCR

Președintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că oriceformulă de a merge mai departe pe asumarea răspunderii face calegea adoptată astfel să fie neconstituțională, iar Birourilepermanente reunite trebuie să ia act de deciziile CC și să stingăconflictele juridice constatate. Geoană a precizat că o va contactatelefonic pe Roberta Anastase, președintele Camerei Deputaților,pentru a convoca Birourile permanente reunite care să ia act decele două decizii ale Curții Constituționale – urmare a sesizăriisale și a celei a premierului – și să stingă conflictele juridiceconstatate de CC. Potrivit acestuia, Birourile permanente ar trebuisă fie convocate cel târziu lunea viitoare. Tot atunci, Senatul arepe ordinea de zi dezbaterea Legii educației. Guvernul va continuaprocedura angajării răspunderii pentru Legea educației, Parlamentulfiind obligat să stabilească data moțiunii de cenzură, iar pentruMircea Geoană se va solicita oficial înlocuirea la conducereaSenatului dacă mai boicotează procedura, a declarat premierul EmilBoc.

Judecătorul Zegrean se spală pe mâini

După deliberări, judecătorul Augustin Zegrean a răspuns laîntrebările ziariștilor fără a lămuri însă nimic. Astfel, întrebatdacă va continua procedura asumării răspunderii, Zegrean a spus căaceasta este o decizie a Birourilor permanente și a plenului celordouă camere reunite. Judecătorul nu a explicat cum e posibil acestlucru având în vedere că procedura asumării răspunderii este undrept al Executivului și nu ține de competența Parlamentului. Deasemenea, întrebat ce se va întâmpla în situația în care vom aveadouă legi ale educației, una a Guvernului și una a Parlamentului,Zegrean a spus: „Vom vedea. Aceasta este doar o supoziție”.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Anunţ BOMBĂ despre pensii! Se schimbă TOT! Lovitură mare pentru pensionari
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide