• Publicat:
Știri

Lia Savonea, mesaj pentru magistrați: Justiția se află într-o perioadă de frământări și căutări

Lia Savonea, mesaj pentru magistrați: Justiția se află într-o perioadă de frământări și căutări
Lia Savonea, președintele CSM, precizează, într-un mesaj transmis sâmbătă, de Ziua Justiției, că sistemul se află într-o perioadă de frământări și căutări, iar magistrații au datoria de a contribui la regăsirea echilibrului și la garantarea respectării legii.

„Începând cu anul 1994, sărbătorim în prima duminică a lunii iulie „Ziua Justiției”, simbol al unității profesioniștilor dreptului, având ca fundament încrederea societății în actul de justiție și, totodată, un bun moment de cugetare și reflecție asupra justiției ca serviciu public în slujba cetățeanului. O zi ce reprezintă un moment de sărbătoare dedicat justiției și tuturor celor care, prin contribuția lor profesională, o slujesc și o înfăptuiesc, prilej pentru întreaga societate și toți profesioniștii dreptului de a conștientiza simbolic scopul fundamental al acesteia, și anume acela de a contribui la echilibrul social prin respectarea întotdeauna a supremației legii”, a tranmis Lia Savonea, printr-un comunicat.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, independența justiției conferită la nivel constituțional atrage responsabilitate socială pentru cei care o înfăptuiesc și „obligația morală a unității corpului profesional al magistraților în vederea garantării acestei valori fundamentale, pentru protejarea tuturor cetățenilor în fața oricărei forme de arbitrariu”.

„Într-un context în care justiția se află într-o perioadă de frământari și căutări este de datoria noastră să contribuim la regăsirea echilibrului și la garantarea respectării legii, ca factor stabil și stâlp al unității și credibilității justiției. Doresc pe această cale să felicit toți magistrații care și-au desfășurat și își desfășoară activitatea cu onoare și conștiință, având ca motivație a conduitei profesionale deplina respectare a legii, a justițiabililor și a valorilor fundamentale ale societății democratice”, mai subliniază Savonea.

Totodată, aceasta precizează că își exprimă respectul pentru contribuția adusă îndeplinirii actului de justiție de către toți profesioniștii dreptului.

„Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant constituțional al independenței justiției, trebuie să acționeze întotdeauna determinat și hotărât pentru menținerea cadrului necesar unei justiții obiective, independente și puternice”, încheie șefa CSM.

×
Inchide