• Publicat:
Știri

Lista cărților scrise în închisoare de Voiculescu, Niculae, Copos sau Becali

Lista cărților scrise în închisoare de Voiculescu, Niculae, Copos sau Becali
Lista cărților scrise în închisoare de Voiculescu, Niculae, Copos sau Becali

Titlurile lucrărileor științifice elaborate și publicate de deținuți în perioada 2013 – 2015 au fost furnizate de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) Ministerului Justiției, care le-a dat publicității.

Potrivit datelor transmise de ANP, 188 de deținuți au scris și publicat cărți în ultimii doi ani.

În iulie 2015, gândul a publicat lista celor 73 de deținuți, identificați pe cont propriu, care au publicat cărți în pușcării, în perioada 2014-iunie 2015, atunci însă ANP nefăcând publice numele autorilor, ci doar titlurile, invocând faptul că numele deținuților-autori nu este acoperit de legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

Dan Voiculescu a scris, în mai puțin de un an și jumătate, 10 cărți: „Omenirea, încotro?”, „Dezvoltarea economică durabilă”, „A patra cale”, „Efecte de antrenare a investițiilor străine în economia românească 1990-2014”, „Economia românească”, „Investiții străine directe – vector al dezvoltării economice”, „Managementul riscului în accesarea și gestionarea fondurilor europene”, „Clasa de mijloc – teoria și practica antreprenorială”, „Considerații asupra teoriei lui Maslow – Participare la conferințe naționale și internaționale” și „Teoria valorii – Participare la conferințe naționale și internaționale”.

Omul de afaceri Dinel Staicu, încarcerat de un an și trei luni, a scris tot 10 cărți: „Reforma bancară și fiscală”, „Creditul social fiscalizat”, „Piața de capital fiscalizat”, „Foreign policy”, „Raportul de cauzalitate dintre creditare și criza economico-financiară”, „Ascensiunea și prăbușirea băncilor în contextul globalizării”, „Noul bon fiscal – etalon”, „Barterul fiscal”, „Economia fiscală de piață”, „Economie și idei fiscale de autodefinire a epocii moderne”.

Cel mai bogat român în topul Forbes Ioan Niculae a scris de când e în închisoare cinci cărți despre domeniul de activitate: „Bioetanolul, combustibilul viitorului”, „Biodieselul motorina ecologică”, „Valorificarea energetică a biomasei”, „Orientări moderne în producția vegetală”, „Tehnologii moderne de producere a utilizare a alcoolului metilic”. Închis în aprilie 2015, Ioan Niculae elaborase cele cinci lucrări înainte de sfârșitul lunii august, având o medie de o carte scrisă la 29 de zile, ceea ce l-a făcut pe avocatul său să-l asemene cu Balzac.

În perioada la care datele de la ANP fac referire (2013 – 2015), Adrian Năstase figurează numai cu titlul „Cele două Românii”. El a mai scris anterior două lucrări în penitenciar.

Fostul senator Cătălin Voicu s-a dedicat în penitenciar elaborării unor lucrări de drept: „Ordinea publică în statul de drept”, „Respectarea dreptului omului în procesul penal”, „Securitatea națională concept constituțional și legal”, „Examinarea doctrinei și jurisprudenței privind apărarea securității naționale”, „Prevenirea actelor de terorism și protecția libertăților publice” și „Îndreptar de drept constituțional”.

Mai mulți foști miniștrii condamnați relevă în lucrările lor din închisoare arii de cunoaștere și interes dintre cele mai diverse.

Miron Mitrea a scris „Amintiri… Subiective. Moment de istorie imediată” și „Noi nu facem politică! Sindicate 1990-1994”, Relu Fenechiu semnează „Itinerarii duhovnicești în județul Iași” și „Ingineria avanasată soluție strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord-est”, fostul ministru al Comunicațiilor Zsolt Nagy are în portofoliu „Un oraș de pe Mureș – drumuri prin timp”, „Managementul campaniei electorale” și „Uniunea Europeana în era digitală – opțiuni și proiecte”, iar fostul ministru al Economiei Ioan Codruț Șereș a tratat „Contractul colectiv de muncă – aspecte practice”.

Sorin Roșca Stănescu a scris despre politică, dar mai ales despre presă: „Criza financiară a presei scrise în România”, „Un sfert de secol de presă postcomunistă” și „Analiza vieții politice în România”.

Dan Diaconescu a scris și el cinci cărți, majoritatea în domeniul jurnalismului: „Tehnici științifice de realizare a interviului modern”, „Talk-show-ul”, „Știrea – concept, evoluție și modalități științifice de realizare”, „Televiziunea – Menire socială, dezvoltarea știintifică și comunitară la editura Aius printed”, dar și „Mecanica ruperii materialelor compozite”.

Și fostul finanțator al FC Argeș Cornel Penescu s-a aplecat tot asupra presei, semnând: „Managementul mass-media. Ședința de redacție în presa locală”, „Jurnalismul de investigație și particularitățile sale în presa locală”, „Presa online din Argeș – pași timizi spre o presă modernă”, „Comunicarea în spațiul public. Relația dintre jurnaliști și specialiști în relațiile publice” și „Dinamica genurilor presei în jurnalismul românesc actual

Finanțatorul clubului Steaua Gigi Becali a scris în închisoare, unde a petrecut aproape doi ani, cinci cărți pe mai multe teme: „Muntele Atos, patria ortodoxiei”, „Steaua și Becali”, „Becali și politica. Începuturile”, „Iubirea milostivă și mântuitoare”, „Becali Parlamentul Europei și Parlamentul României”.

Fostul manager al clubului, Mihai Stoica, a publicat la rândul său patru lucrări, toate în domeniu: „Ultimii 11 ani. Participarea echipelor românești de club în competițiile continentale 2004-2015”, „Competiția”, „FIFA world cup – Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii” și „Uefa Europa League. În căutarea identității”.

Tot patru lucrări de specialitate semnează și Gheorghe Popescu – „Fotbal pentru viitori fotbaliști profesioniști”, „Considerații privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel școlar”, „Abordări teoretice și practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii și juniori din perspectivă interdisciplinară”, „Personalitatea sportivului, condiție obligatorie pentru succesul în sport”.

Gheorghe Copos are și el cinci lucrări din perioada de detenție: „Alianțe matrimoniale în politica ale principilor români din Țara Românească și Moldova”, față de care a fost formulată o plângere de plagiat, Universitatea din București solicitând o analiză, „Turismul ca vector de interculturalitate”, „Franciza vs. management în industria hotelieră”, „Tășnadul medieval” și „Turismul european durabil și provocările lui”.

Un alt om de fotbal condamnat în dosarul Transferurilor, Gheorghe Nețoiu, a scris în schimb numai despre agricultură: „Finanțarea agriculturii românești înainte și după aderarea României la Uniunea Europeană”, „Evoluția exploatațiilor agricole în România între riscuri și performanțe economice”, „Economia agricolă a Olteniei – prezent și viitor” și „Performanțe economice în creșterea bovinelor și ovinelor în România”.

Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), doctorul Gheorghe Mencinicopschi, a scris în penitenciar: „Cereale glutenice și boala celiacă sau când grâul poate să ne îmbolnăvească”, „Alimentația și patogeneza bolilor cardiovasculare”, „Carențele nutriționale și bolile cronice deficite nutriționale induse de medicamente”, „Bolile informaționale. Patogeneza genetico-epigenetică biologia – biomedicina informațional cutantică” și „Calitatea alimentului – o nouă abordare”.

Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon semnează și el trei cărți din detenție: „Considerații privind comerțul exterior al României în a doua jumătate a sec. XX”, „Principii europene în administrația publică” și „Politica comercială a României ca țară membră a Uniunii Europene”.

Fostul prefect de Iași Radu Prisăcaru a scris după gratii două cărți: „Limba Engleză pentru infirmieri – English for cares” și „Internet marketing în 10 pași – comunicare și promovare online”.

Foștii procurori Tomiță Neagu și Maximilian Bălășecu au scris și ei cărți după gratii. Primul dintre ei a scris „Investigarea Științifică a Infracțiunilor de omor” și „Cercetarea criminalistică a urmelor de sânge”, iar cel de-al doilea s-a arătat interesat în special de tema liberării condiționate, lucrările sale purtând titlurile: „Liberarea Condiționată, condiții de acordare și efecte”, „Criminalitatea organizată sau pluralitatea constituită de infractori”, „Reabilitarea – cauza care înlatură consecința condamnării in reglementarea noului Cod Penal” și „Liberarea condiționată reglementarea noului Cod Penal și a L 254/2013”.

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, „pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii școlare și formării profesionale, în vederea acordării liberării condiționate, se calculează după cum urmeaza: (…) f) în cazul elaborarii de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovatie brevetate”.

Inchide