Ludovic Orban, la ședința cu colegii de centru-dreapta de la nivel european, despre alegeri: ”Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE, cu PMP și UDMR”. Comisar european pentru buget: ”Poate fi șansa ca exodul creierelor să se îndrepte înspre România”

Ludovic Orban, la ședința cu colegii de centru-dreapta de la nivel european, despre alegeri: ”Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE, cu PMP și UDMR”. Comisar european pentru buget: ”Poate fi șansa ca exodul creierelor să se îndrepte înspre România”
Publicat: 10/09/2020, 22:29
Actualizat: 13/10/2021, 13:51

Grupul politic PPE din Parlamentul European a desfășurat, joi după-amiază, o ședință specială cu premierul român Ludovic Orban și membri ai Guvernului său. Redresarea economică a Europei în urma pandemiei, negocierile în curs privind bugetul de șapte ani al UE, Planul de redresare pentru Europa și viitoarele alegeri generale ale României au fost subiectele pe care europarlamentarii de centru-dreapta din toate statele membre UE le vor discuta cu liderii români.

Ludovic Orban a vorbit despre importanța Planulului Național de Redresare și Reziliență și Pactul Verde.

Orban: „Noi am spus întotdeauna că suntem mândri să facem parte din PPE, cu cea mai marcantă istorie din UE, cu cea mai mare solidaritate la nivel european. (…)

În ceea ce privește pandemia, ne dorim să se ajungă la decizii la nivel european cu privire la reguli aplicabile de statele membre. Preocuparea noastră este relansarea economică care este fundamentală pentru evoluția Europei și pentru aplicarea noilor direcții stabilite de Comisie”. (…)

Comisar european pentru buget, Johannes Hahn, a subliniat că este nevoie ca mediul de afaceri să creeze locuri de muncă în România. „Poate fi șansa ca exodul creierelor să se indrepte înspre România”, a spus oficialul european.

Comisar european pentru buget, Johannes Hahn: ”E important să înceapă procesul de ractificare în parlamentele naționale și, sper, ca România să o facă. Poate fi șansa ca exodul creierelor să se indrepte înspre România”

Johannes Hahn a declarat: „Mă bucur să îi văd pe colegii români (…) Sper ca mediul de afaceri din România să creeze locuri de muncă. Ce a realizat Consiliul European poate fi considerat un acord istoric. (…)

Pentru a rambursa împrumuturile e nevoie de un acord între Parlament și Consiliu și  e important să înceapă procesul de ractificare în parlamentele naționale și sper ca România să o facă. Fiecare instituție are un rol de jucat. Așteptăm ca banii să fie și cheltuiți. Poate fi șansa ca Romania să reacționeze și ca exodul creierelor să fie un flux de inteligență înspre România. Sunt convins că Guvernul poate crea mediul necesar. Este nevoie de doi parteneri în acest demers”.

Eurodeputatul Siegfiried Mureșan a vorbit despre Mecanismul european de redresare și reziliență și propunerea realizată de către PE – aceea ca fondurile europene să fie absorbite pe o perioadă mai lungă de timp -. În ceea ce privește alocarea resurselor pentru cei 6 piloni, Parlamentul European a propus să nu fie stabilite praguri, ci să existe o flexibilitate, a mai spus eurodeputatul.

Siegfried Mureșan a adăugat: „Este un acord politic foarte important, iar noi trebuie să dăm votul final. În ceea ce privește bugetul UE, cel tradițional, la nivelul PE, susținem anvelopele naționale, exact cum au fost negociate în Consiliul European. Cele 80 de milioane de euro, negociate de Romania, sunt suținute de Parlamentul European. Nu vor exista modificări. Programele europene sunt în afara anvelopelor și vom vedea unde e nevoie de creșteri.

Noi ne dorim ca la Sănătate să fie adăugate resurse adiționale, un buget mai mare pentru Erasmus+.

Propunem 6 direcții:

  • digitalizare
  • ecologizare
  • coeziune economică – este domeniul prin care ajutăm IMM-urile, antreprenorii. La propunerea mea, am convins ca proiectele de infrastructură să facă parte din acest instrument.
  • coeziunea socială – nu e doar a socialiștilor.
  • întărirea instituțiilor publice – au nevoie de modernizări. Aici, sunt incluse spitalele, fiindcă avem nevoie de modernizări, pentru a evita intrarea în carantină.
  • fondurile pentru tineri

Parlamentul European susține ca acest instrument să aibă o durata de 4 ani – în Consiliu prevede 3 ani -, pentru a da mai mult timp în scopul accesării fondurilor europene. Propunem și o revizuire după doi ani de funcționare.

Propunem creșterea de prefinantare de la 10% la 20%. După ce au fost declarate câștigătoare, având o finanțare mai mare, impactul va fi mai mare.

Grupul politic PPE a spus să nu fie alocat un procentaj mai mare pentru cei 6 piloni. Dacă am stabili praguri, am îngreuna absorbția fondurilor. Obiectivul este ca 30% din fonduri să fie alocat pentru modernizarea economiei și reducerea poluării”.

Adina Vălean, comisar pentru Transporturi: ”Avem nevoie ca România să investească în căile ferate.  Este o obligație”

Sunt recunoscătoare Ministerelui Afacerilor Interne si Ministerului Transportului pentru că a asigurat frontierele verzi, a menținut fluxul de bunuri. România este însărcinată să achiziționeze materiale sanitare. Vă felicit!

Vă felicit pentru că ați inițiat un dialog în ceea ce privește planurile de accesare a pachetului privind cadrul financiar multianual (CFM), Next Generation EU, precum și Planul de redresare al UE. (…)

Toate proiectele trebuie să se încadreze în indicatorii Semestrului European, în baza liniilor de reformă. Acum este bine, pentru că România poate propune proiecte pentru o dezvoltare sustenabilă (…).

Avem nevoie ca România să investească în căile ferate, în semnalizări. E o obligație!

Pernille Weiss, eurodeputat (PPE/ Danemarca), l-a întrebat pe premier ce plan are pentru relansarea economiei.

Eurodeputat Pernille Weiss către Ludovic Orban: ”Ce planuri de relansare economică aveți în desfășurare?”

Eurodeputat Pernille Weiss (PPE, Danemarca)

Pernille Weiss: „Pentru danezi, România pare mică. Cunosc investițiile în transport, realizate de România și aș dori să îmi spuneți ce aș putea să fac pentru a vă susține campania pentru alegeri?”

Orban: „Am fost obligați să luăm decizii în premieră. Toate serviciile oferite au fost online, un exemplu. Ne dorim o modernizare a instituțiilor”.

Întrebat despre formula de guvernare și alegeri, Orban spune că în sondajele reale PNL se află cu 9% în fața PSD, iar calculele pentru guvernare include PMP și UDMR. „Nu vom guverna cu foștii comuniști”, a spus Orban.

Orban: ”Sondajele mincinoase arată că socialiștii se plasează cu 6% în fața noastră. Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE, cu PMP și UDMR

Ludovic Orban: „Avem alegeri locale pe 27 septembrie și pe 6 decembrie parlamentare. Obiectivul nostru e să le câștigăm pe ambele. Sondajele mincinoase ne arată la o distanță de 6% față de socialiști, însă în sondajele reale avem un avantaj electoral de 9%. Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE –  PMP și UDMR -. Nu vom face Guvern cu foștii comuniști și vom identifica alți posibili parteneri.  (…)  În ceea ce privește rezultatele alegerilor parlamentare și locale, Grupul politic PPE va câștiga alegerile și va avea în România un guvern cu care să colaboreze”.

Rareș Bogdan: ”Mă aflu pe partea cea mai estică a României, dominată de socialiști. Familia politică PPE nu vinde iluzii”

Eurodeputatul Rareș Bogdan: „Avem două Românii. Mă aflu pe partea cea mai estică a României, dominată de socialiști. Într-o parte a României, cetățenii au fost ținuți la mila unor politicieni corupți. (…) Este vremea gospodăriilor liberale (…) Familia politică PPE nu vinde iluzii”.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?