Luni, ziua în care vom deveni 7 miliarde. Cum a ales ONU ziua de Halloween pentru acest prag simbolic

Luni, ziua în care vom deveni 7 miliarde. Cum a ales ONU ziua de Halloween pentru acest prag simbolic
Luni, 31 octombrie 2011, populația Terrei va depăși pragul de 7 miliarde de oameni, conform estimărilor ONU. Nu toată lumea este însă de acord

Luni, 31 octombrie 2011, populația Terrei va depăși pragul de 7 miliarde de oameni, conform estimărilor ONU. Nu toată lumea este însă de acord. Spre exemplu, calculele Biroului de Recensământ al SUA arată că pragul va fi atins abia pe 12 martie 2012. Nici măcar nu contează data exactă, spun specialiștii, ci mesajul pe care ONU a reușit să-l transmită: avem o populație uriașă, iar consecințele trebuie cântărite cu mare atenție.

Estimările privind populația suferă din start: nu toate statele din lume furnizează date credibile. „Unele guverne nu dispun de sisteme statistice puternice sau uneori datele privind populația sunt incomplete”, a explicat Richard Kollodge, senior editor al raportului ONU intitulat „Starea populației lumii 2011”, conform National Geographic.

De exemplu, raportările din China nu sunt credibile, pentru că legea privind familiile cu mai mult de un copil i-a făcut pe milioane de părinți să nu declare nașterea fetelor, băieții fiind favorizați de societatea și legislația chineză.

Cum a ajuns ONU să stabilească atingerea acestui prag demografic exact pe data de 31 octombrie, care, întâmplător sau nu, coincide cu populara sărbătoare americană de Halloween?

„Nu există nici un sistem care să monitorizeze instantaneu nașterile și morțile care au loc”, spune Daniel Goodkind, de la Divizia Populație a Biroului American de Recensământ.

Teoretic, calculul se face astfel: se iau cifrele cele mai recente ale populației fiecărui stat, se scade numărul estimat al morților, se adaugă numărul estimat al nou-născuților, plus tendința estimată de migrare a populațiilor. Practic, toate acestea sunt variabile, bazate pe date care nici măcar nu sunt la zi.

Exactitatea acestui calcul este însă ultima grijă pe care lumea ar trebui să o aibă. „Să-ți faci griji dacă populația este de 6,95 miliarde sau de 7,05 miliarde înseamnă să-ți scape puțin din vedere sensul imaginii de ansamblu. Mesajul este că avem o populație uriașă și trebuie să învățăm să fim atenți la impactul pe care îl are”, spune John Bongaarts, vicepreședinte al Consiliului Populației, un ONG din New York.

Exact acest lucru a reușit ONU să-l facă, stabilind că luni planeta va avea o populație de 7 miliarde de oameni. „A fost o idee foarte bună să aleagă o dată exactă, pentru că evoluția populației este o problemă cu care toată lumea trebuie să aibă de-a face și pe care toți o ignoră. ONU a reușit să atragă atenția asupra acestui fapt mai mult decât am văzut eu în foarte mulți ani”, crede Jack Goldstone, expert în politici publice al Universității George Mason din Virginia, SUA.

Avem 7 miliarde. Aproape un sfert trăiesc cu sub 1,25 dolari pe zi

„Dimensiunea populației noastre poate fi văzut în multe feluri ca un succes pentru umanitate. Dar nu toată lumea a beneficiat de pe urma acestei realizări sau a calității implicit mai ridicate a vieții. Există mari disparități între și în interiorul țărilor. (…) Trasarea unei căi de dezvoltare care să promoveze egalitatea, în loc să exacerbeze și să întărească inegalitățile este acum mai importantă decât niciodată”, scriu specialiștii în demografie ai ONU în raportul „Starea populației lumii 2011”.

Într-adevăr, discrepanțele sunt foarte mari între oamenii care compun această cifră simbolică. „În jur de 1,8 miliarde de oameni trăiesc cu echivalentul a 1,25 dolari sau mai puțin pe zi. Milioane de tineri au acces limitat la educație sau la locuri de muncă. Peste 900 de milioane de oameni suferă de foamete”, spune Richard Kollodge, oficialul ONU.

Evoluțiile pozitive sunt însă la fel de multe, arată raportul. În ultimii 60 de ani, media speranței de viață a crescut de la 48 de ani la 68 de ani, moartea infantilă a scăzut de la 133 la mia de nașteri, la 46 la mia de nașteri.

Totodată, fertilitatea, adică numărul de copii care se estimează că vor fi născuți de o femeie, a scăzut de la 6 la 2,5, din cauza „creșterii economice și a dezvoltării, dar și din cauza unui mix complex de forțe culturale și a accesului mai ridicat al femeilor la educație, la oportunități de a câștiga bani sau la servicii medicale privind sexualitatea și reproducerea”.

Cum va arăta lumea peste 100 de ani

Estimările ONU arată că populația globului va atinge în anul 2050 9,3 miliarde de oameni, iar până în 2100 vom ajunge la 10 miliarde. Ritmul de creștere a populației va încetini drastic în unele zone, în timp ce în altele va exploda.

Populația Africii se va tripla până în 2100, de la 1 miliard în 2011, la 3,6 miliarde. Dacă în prezent 60% din populația globului trăiește în Asia, iar în Africa doar 15%, ritmul de creștere a populațiilor africane este de 2,3% pe an, în timp ce la populațiile asiatice este de doar 1%. De altfel, Asia își va începe declinul în ce privește populația în jurul anului 2052, începând să scadă de la 5,2 miliarde.

Europa este continentul care își va începe cel mai rapid declinul demografic: în 2025 își va atinge vârful de 740 de milioane de oameni, apoi va începe să scadă. Împreună, Americile, Europa și Oceania vor atinge 2 miliarde de oameni în jurul anului 2060, apoi va începe declinul.

O altă schimbare va avea loc în 2025: India va deveni statul cu cea mai mare populație și va detrona China. Populația Indiei va crește până în 2060, când va atinge 1,7 miliarde, apoi va începe să scadă. Declinul demografic al Chinei va începe în 2025, ajungând în 2060 la 1,3 miliarde. În prezent, China are 1,35 miliarde de oameni, iar India 1,24 miliarde.

România: populație în scădere, peste 200.000 de oameni trăiesc cu sub 1,25 dolari pe zi

Populația României este estimată la 21,4 milioane de oameni, cu o tendință de scădere de 0,2% pe an, până în 2015, ceea ce ar însemna că atunci vor exista cu 200.000 de români mai puțin, fără a ține cont de fenomenul migrației.

În România, 2% din populație, adică peste 200.000 de oameni, trăiau în 2008 cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi. În comparație, în Liberia 84% din oameni trăiesc astfel, iar în alte țări africane precum Mozambic sau Malawi, procentul este în jur de 75%. În Bulgaria sau Albania, procentul este egal cu cel din România.

În România, rata fertilității este de 1,4 copii la o femeie cu vârsta între 15 și 49 de ani. Doar 72% din populație are acces la o instalație de igienă modernă. Rata de nașteri la fetele cu vârsta între 15 și 19 ani este de 36 de cazuri la mia de locuitori. Doar 74% dintre copiii de școală merg la gimnaziu (clasele 5-8).

Miliard cu miliard:

• 1 miliard: anul 1804
• 2 miliarde: anul 1927
• 3 miliarde: anul 1959
• 4 miliarde: anul 1974
• 5 miliarde: anul 1987
• 6 miliarde: anul 1999
• 7 miliarde: anul 2011

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Ce au ajuns să facă lebedele de pe lacul Tăbăcărie din cauza mizeriei. Scene oripilante...
Lidl România, veste mare pentru toți clienții. Ce se întâmplă în 2021 cu magazinele
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide