Mafia italiană, „cancer” pentru Europa. În ce domeniu activează în România

Redactor:
Florin Jinga
Mafia italiană, „cancer” pentru Europa. În ce domeniu activează în România
Deși operațiunile internaționale împotriva mafiei s-au înmulțit în ultimele luni, grupările de crimă organizată ale Italiei reprezintă un „cancer" social și economic, pe care lumea pare să îl subestimeze, avertizează experții.

În ultima operațiune de amploare, 90 de mafioți din gruparea ”Ndragheta au fost arestați în șase țări diferite, în timpul unor razii în care au fost implicați sute de polițiști, relatează AFP.

Este bine cunoscut fapul că infama Cosa Nostra siciliană este prezentă în Australia, Canada și Statele Unite, și alte grupări mafiote s-au extins, țările Uniunii Europene numărându-se în topul destinațiilor lor.  

Cele trei grupări principale- Cosa Nostra, Camorra napolitană și ”Ndragheta- sunt „printre cele mai periculoase din Europa” din cauza amplorii globale a operațiunilor criminale, conform Europol. 

Expertul Cristiano Tomassi a menționat cazuri de cartiere întregi din orașe europene, care sunt sub controlul grupurilor de crimă organizată.

„De ce pare că nu se întâmplă nimic în aceste zone? Pentru că mafia controlează totul, dar nu este un control sănătos, este ca un cancer care se extinde. Și acolo unde e cancer, nu mai este viață”, a declarat Tomassi.  

„Infracțiunile minore nu mai există, dar nici o economie sănătoasă. E adevărat că buruienile nu mai cresc, dar nu mai crește nici iarba,” a subliniat expertul. 

Mari sume de bani sunt obținute și prin jocurile ilegale de noroc și mafia și-a mutat operațiunile în Austria, Antilele Olandeze, Panama, România și Spania, „unde legea este mai avantajoasă în ceea ce privește taxele”.  

Comisia Europeană a înființat un nou grup operativ la sfârșitul anului trecut, al cărui principal scop este de a lupta împotriva grupurilor italiene de crimă organizată, precum și a rețelelor criminale din Eurasia și Albania.  

Experții știu foarte bine că principalele probleme care ar ajuta la înțelegerea mafiei sunt: conceptele de familie, putere, respect și teritoriu, care fac clanurile mafiote greu de infiltrat.

Foto: Captură

Inchide