Mama FNI scapă de peste 1000 de zile de pușcărie

Redactor:
Dan Cărbunaru
Mama FNI scapă de peste 1000 de zile de pușcărie
Ioana Maria Vlas scapă mai devreme din pușcărie. Judecătorii Tribunalului Prahova au decis eliberarea condiționată a fostului administrator al SOV Invest, care a cerut în fața instanței tratament egal, ca orice altă persoană privată de libertate

UPDATE: IoanaMaria Vlas a fost eliberată acum câteva minute din penitenciar, eadeclarând că se simtă vinovată pentru faptul că a mințit și deaceea a trebuit să fie încarcerată: „Mă simt vinovată pentru faptulcă am mințit. Am fost obligată să mint”. Aceasta le-a spusjurnaliștilor că nu crede că va fi posibilă o redeschidere acazului FNI și, în plus, că Sorin Ovidiu Vîntu este puțin probabilsă fie condamnat: „Vreau să ajungă in pușcărie, ca mine. Dar dlVîntu n-a fost nici măcar inculpat. Cum, poate să fie condamnat?S-a găsit un procuror care l-a albit”.

Vlas le-a compătimit pe colegele sale de detenție, fiind depărere că acestea nu au nicio șansă de reintegrare socială. În ceeace o privește, ea a precizat că beneficiază de pensie și că se vaapuca de scris: „Am 66 de ani, ar fi culmea să mă duc să măangajez. O sa scriu”.

Despre propria vinovăție, Ioana Maria Vlas nu a dorit să oferedetalii suplimentare: „Am spus tot ce trebuia să spun în anchetapenală, lucru care s-a confirmat în expertiză”. În privințadetenției, aceasta a precizat că o consideră o „experiențăîngrozitoare”: „Oricine în locul meu ar fi fost interesat să plece.Dar eu am fost foarte cuminte, să știți”.

Ioana Maria Vlas scapă mai devreme din pușcărie. JudecătoriiTribunalului Prahova au decis eliberarea condiționată a fostuluiadministrator al SOV Invest, care a cerut în fața instanțeitratament egal, ca orice altă persoană privată de libertate. Vlasmai avea de executat peste o mie de zile de închisoare, fiindcondamnată la zece ani de închisoare în dosarele FNI și FNA.

Tribunalul Prahova, decizie definitivă: Vlas, eliberatăcondiționat

Tribunalul Prahova a respins, miercuri, recursul procurorilorploieșteni, care ceruseră menținerea stării de arest. Informația afost confirmată de purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova,judecătorul Mădălina Graure, care a anunțat că instanța a respins,miercuri, recursul înaintat de Parchetul Judecătoriei Ploiești și amenținut decizia Judecătoriei Ploiești privind eliberarea IoaneiMaria Vlas.

Fostul administrator al SOV Invest nu a fost prezentă în sală înmomentul pronunțării sentinței. Decizia, care este definitivă,urmează a-i fi comunicată.

Mădălina Graure a mai precizat că, potrivit legii, JudecătoriaPloiești va dispune data la care Vlas va fi eliberată dinPenitenciarul Târgșor, unde este încercerată.
Ioana Maria Vlas a fost adusă în jurul orei 10.00 în boxaarestaților de la Tribunalul Prahova, pentru termenul de judecată arecursului înaintat de procurorii Parchetului Judecătoriei Ploieștiîmpotriva sentinței Judecătoriei privind punerea în libertate afostului administrator al SOV Invest. Vlas nu a dorit să dea niciunrăspuns la întrebările ziariștilor care au așteptat pe holurileTribunalului Prahova.

Vlas, un deținut model: a avut activitate de creație șia alfabetizat colegele de pușcărie

Avocatul Ioanei Maria Vlas a pledat, în fața instanței, înfavoarea clientei sale, arătând că aceasta s-a implicat în foartemulte activități cât timp a stat în Penitenciarul Târgșor.Apărătorul a spus că Vlas a avut activitate de creație, aparticipat la alfabetizarea deținutelor și nu a avut niciodatăprobleme pe durata detenției sale.

La rândul ei, „mama FNI” a solicitat judecătorilor să fie „atâtde înțelegători” încât să o trateze „ca pe orice altă persoanăprivată de libertate”. „Vă rog frumos, un tratament egal”, le-asolicitat Vlas magistraților prahoveni. Ea a amintit că un altcomplet, tot de la Tribunalul Prahova, a dispus în urmă cu cinciluni reducerea de la șase la patru luni a termenului stabilit decomisia de eliberare condiționată din cadrul PenitenciaruluiTârgșor pentru rediscutarea cererii sale de eliberare.

Fostul administrator al SOV Invest s-a arătat șocată de sintagma”monitorizare necesară”. „M-a monitorizat statul român timp deaproape șapte ani și nu au găsit până acum niciun motiv să spună căam greșit cu ceva în această țară”, a susținut Vlas în fațacompletului de judecată.

În 29 septembrie, Judecătoria Ploiești a admis contestațiadepusă de Ioana Maria Vlas împotriva deciziei Comisiei de eliberăricondiționate de la Penitenciarul Târgșor, întrunită în 14septembrie, comisie care decisese să amâne cu două luni eliberareacondiționată a lui Vlas. Astfel, instanța a dispus punerea înlibertate condiționată a Ioanei Maria Vlas, însă decizia a fostatacată de către procurori. Instanța de la Tribunalul Prahova arămas să se pronunțe, miercuri, asupra recursului înaintat deprocurori împotriva sentinței Judecătoriei Ploiești, de eliberarecondiționată a Ioanei Maria Vlas, fost administrator al SOV Invest,condamnată la zece ani de închisoare în dosarele FNI și FNA.

Info Plus
Ioana Maria Vlas: Îmi pare rău că am să sfârșesc de pe lumea astași nu am să aflu cine a vrut să termine FNI-ul

Într-un interviu acordat televiziunii Realitatea TV, Vlasregreta, anul trecut, că nu va afla niciodată cine a prăbușitFNI-ul. „Îmi pare rău că am să sfârșesc de pe lumea asta și nu amsă aflu cine a vrut să termine FNI-ul, pentru că a vrut. O asemeneapoveste de succes precum FNI deranja multă lume”, declara, atunci,Maria Vlas. „Vina este în primul rând a celui care a dorit ca FNIsă performeze. Știu că sunt la Realitatea TV, știu că patronulacestui post este Sorin Ovidiu Vântu. Acest fond a fost găina cuouă de aur a lui Vântu”, spunea Ioana Maria Vlas.

Inchide