Mașina preferată a românului – Volkswagenul second-hand de 7.500 €. Vezi cât valorează autoturismul tău vechi pe piață

Mașina preferată a românului - Volkswagenul second-hand de 7.500 €. Vezi cât valorează autoturismul tău vechi pe piață
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 15:13

Cei mai mulțumiți posesori de automobil din România suntdeținătorii de BMW. Marca germană ocupă primul loc în topulmașinilor care oferă cea mai mare satisfacție conferită de raportulcalitate-preț. Peste 64% dintre cei care au un astfel deautovehicul sunt mulțumiți de el în foarte mare măsură, potrivitunui studiu al auto.ro, realizat de compania de cercetare de piațăDaedalus Millward Brown. Tot procente de peste 60% obțin în acestclasament și mărcile Audi și Mercedes. Modelul Logan alproducătorului autohton Dacia ocupă poziția a 12-a, doar 32,8%dintre cei care au o asemenea mașină declarându-se mulțumiți deraportul calitate-preț oferit.

Studiul apare în contextul în care piața auto locală cunoaște unavans conjunctural fără precedent.

Ministrul Mediului și Pădurilor, Laszlo Borbely a anunțat recentcă taxa auto va fi majorată, de la 1 ianuarie 2011, cu 25 – 50%.Imediat, numărul de înmatriculări de mașini noi și second hand aexplodat. În noiembrie au fost înmatriculate 13.304 de unități noi,în creștere cu 26% față de luna precedentă. Tot în această lună aanului numărul mașinilor second-hand înmatriculate a avasat cu 80%,până la nivelul de 26.887 de unități.

Mașinile Peugeot second, prețuri cu 23% mai mici decâtîn 2009

Inflația de oferte de mașini rulate a generat o scăderesubstanțială a prețului. „Valoarea medie a unui automobilsecond-hand era la nivelul lunii noiembrie a acestui an de 7.567 deeuro, în scădere cu 11,9% față de perioada similară a anuluitrecut”, spune Bogdan Vulcan, manager de proiect NetbridgeDevelopment. Foarte aproape de această medie sunt mașinileVolkswagen, care se tranzacționează, în medie, cu 7.461 de euro, înscădere cu peste 5% față de anul trecut. Opelurile second-hand au,în prezent, o medie la vânzare de sub 5.000 de euro, cu circa 12%mai puțin decât în 2009. Un caz aparte îl reprezintă mașinile marcaAudi. Ele fac notă discordantă în piață și sunt cotate mai binedecât anul trecut. Prețul a crescut cu 1,4%, până la nivelul de13.451 de euro. Dacia are o valoare de revânzare în scădere cu3,6%, un astfel de vehicul putând fi achiziționat în medie cu 2.368de euro. Cele mai severe pierderi le-au suferit cei care auîncercat să revândă mașini marca Peugeot, autoturismele acestuibrand pierzând circa un sfert din valoarea medie de tranzacționare(vezi tabelul).

Totodată, circa 40% din mașinile existente pe piața româneascăsunt fabricate între anii 1990 și 2000, 35% între 2000-2005 șinumai 20% după 2005. Doar 5% din parcul auto este format dinautovehicule produse înainte de 1990. Skoda are un procentremarcabil de mașini fabricate după anul 2000. La polul opus, BMWși Dacia au cele mai mari procente de mașini fabricate înainte de2000, iar peste 20% din mașinile Dacia sunt fabricate înainte de1990.

La ce mașini visează românii

Volkswagen este de departe mașina cea mai râvnită de români.Peste 27% dintre respondenții studiului Daedalus indică aceastămarcă germană drept opțiunea lor de achiziție. Tot o marcă germanăocupă și locul al doilea în topul intenției de cumpărare. Opelcontează pe 14,9% dintre cei care spun că vor o mașină, nouă sausecond-hand, în perioada imediat următoare. Mai mult, în regiuneaistorică Muntenia, această marcă reușește să se poziționeze chiarpe primul loc în top. Românii visează și la BMW dar și la Dacia,peste 11%, respectiv 7% dintre ei afirmând că intenționează oastfel de achiziție. „Volkswagen, Opel, BMW și Dacia însumeazăpeste 50% din opțiunile de cumpărare ale românilor”, afirmăreprezentanții auto.ro. Clasamentul arată complet diferit atuncicând vine vorba de răspunsul la întrebarea dacă ați recomandamașina pe care o aveți rudelor și prietenilor. Peste 85% dintreposesorii de Volvo spun că ar îndemna pe cei apropiați să cumpereaceastă marcă. Tot procente ridicate, de peste 80%, sunt consemnateși în dreptul Mercedes, Toyota sau Audi.

Studiul a fost realizat în perioada ianuarie-octombrie 2010 peun eșantion de 13.751 de respondenți, cu vârsta mai mare de 18 aniși care conduc un autoturism. Metoda de cercetare folosită a fostsondajul online.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Horoscop weekend 18 – 19 septembrie 2021. Zodia care se desparte de partenerul de viață
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
EXPLOZIV. S-a știut când și cum va izbucni pandemia. Americanii au fost avertizați cu CINCI...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...