MEDICII ÎȘI IAU BĂTAIE PENTRU SALARII MAI MARI, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII VISEAZĂ LA SPITALUL DE 5 STELE. VEZI VIDEO

MEDICII ÎȘI IAU BĂTAIE PENTRU SALARII MAI MARI, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII VISEAZĂ LA SPITALUL DE 5 STELE. VEZI VIDEO
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 16:46

Conform proiectului de ordin pus în dezbatere publică pe site-ulministerului, spitalele din România vor fi de cinci tipuri. Cele cunivel de competență foarte înalt, de pildă, trebuie să aibă între500 și 1500 de paturi și dotări de cel mai înalt nivel, săfurnizeze toate tipurile de servicii medicale, să funcționeze cabaze clinice pentru activitatea de învățământ și cercetare și săpoată deservi între 1,5 și 3,5 milioane de locuitori.

În schimb, la nivelul limitat de competență vor fi încadratespitalele care oferă servicii pentru îngrijirea bolnavilor cronicisau au o singură specialitate (TBC, boli infecțioase, psihiatrie).Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății contactați deGândul,clasificarea va avea impact inclusiv asupra finanțării spitalelor,astfel încât cele de nivel mai înalt, în care se fac RMN-uri șitomografii computerizate, de exemplu, vor primi mai mulți banidecât acele unități medicale care nu oferă astfel de servicii. Iarnumărul de paturi, spun ei, va fi doar unul dintre criteriile dupăcare va fi judecat un spital. „Aveam nevoie în Sănătate de unsistem de clasificare mult mai simplu a spitalelor, care sădelimiteze clar atribuțiile și competențele acestora. Astăzi, avemmai multe criterii după care clasificăm un spital, iar competențeleîn cele mai multe cazuri se întrepătrund. Noul sistem declasificare ajută la stabilirea unor proceduri clare dedirecționare a pacienților în sistem, posibilitatea realizării uneistrategii de dezvolare a spitalelor în ceea ce privește dotările cuechipamente, dar și de finanțare a acestor unități”, a declaratministrul Sănătății, Atilla Cseke.

Narcis Copcă, directorul Spitalului „Sf. Maria”: „Ne vomtrece «incompetent» pe parafă”

Narcis Copcă, directorul Spitalului „Sfânta Maria” dinBucurești, e revoltat că unul dintre criteriile de clasificareenunțate de Ministerul Sănătății este numărul de paturi, care arputea scădea media unor unități medicale cu personal și dotări devârf. „E o prostie cum nu am mai întâlnit. Eu tratez 12.000 deoameni și ce fac, îmi zic că nu am competență pentru că am 250 depaturi, nu 1500? La mine vin oameni din toată țara, ce o să lespună că medicii din departamentul de chirurgie hepatică, unic înțară, nu au competență? Nu știu cine din minister a fost în staresă scrie așa ceva. Dacă nu vor să ne dea bani, să ne spună așa, săînchidem și să plecăm acasă”, a declarat Narcis Copcă pentruGândul. Directorul este deranjat de termeni din proiectul de ordin,precum „nivel de competență limitat” sau „bazal”, care i-ar puteaface pe pacienți să creadă că ajung într-un spital în care nu vorfi bine îngrijiți. „Se va ajunge ca medicii din astfel de unitățimedicale să își treacă pe parafă «incompetent»”, a continuatel.

Monica Pop, directorul Spitalului de Urgențe Oftalmologice dinBucurești, nu crede că numărul mic de paturi, 142, va face caunitatea medicală pe care o conduce să fie încadrată la o categorieinferioară. „Sunt foarte de acord cu acest proiect, e normal săprimească mai mulți bani spitalele performante și nu cele care facdoar triaj, nu tratează nimic și trimit toți pacienții la noi.Medicii lor se relaxează și ai mei nu mai fac față. Suntem spitalde referință, cred că vom fi încadrați în cea mai înaltă categorie,nu cred că va conta numărul de paturi”

Universitarul, categoria I, Spitalul „Sf. Luca”, aV-a

Marius Savu, directorul general al Administrației Spitalelor șiServiciilor Medicale București, crede că împărțirea spitalelor pecategorii nu ar trebui să aibă impact asupra finanțării și nu artrebui să țină cont de numărul de paturi: „Eu pot să fac lucruriperformante în spital și să trimit pacientul acasă după două zile.Contează ce proceduri faci, contează ce ai în blocul operator.Degeaba ai paturi și ții un pacient cu infarct de miocard zece ziledacă nu-i faci nimic, dacă nu poți să-i pui un stent. Însă suntspitale în care îi pui stent și în două zile îl trimiți acasă”.Potrivit criteriilor Ministerului Sănătății, Spitalul Universitardin București ar putea fi încadrat la categoria „nivel decompetență foarte înalt”, în timp ce Spitalul de bolnavi cronici”Sf. Luca”, la „nivel de competență limitat”. „Nu e corect să pui”Sf. Luca” în a cincea categorie, personalul e bine pregătit,dotările sunt bune, sunt specializați în tratamente oncologicepentru bolnavii de cancer pe care nu-i mai primesc la alte spitale,fac recuperare pentru cei care au accident vascular cerebral”,completează Marius Savu. Și directoarea medicală de la „Sf. Luca”,Ana Capisizu, speră că unitatea medicală nu va fi încadrată înultima categorie. „Suntem mult mai bine dotați decât spitalele decategoria a cincea, avem mai multe specializări, medicină internă,neurologie”, spune ea.

INFO PLUS

Medicii și asistentele s-au bătut cu jandarmii laBrăila

Peste o sută de angajați ai Spitalului Județean din Brăila auprotestat, marți după-amiază, în fața instituției, ei spărgând ușade acces în unitate. În timpul manifestației, forțele de ordine aufolosit gaze lacrimogene ca să-i potolească pe protestatari.Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Brăila, Jenel Șogor, adeclarat, potrivit Mediafax, că manifestația a izbucnit în jurulorei 17. 00, când peste o sută de cadre medicale au protestat înfața spitalului.

Ulterior, protestatarii au încercat să intre în clădire, momentîn care a avut loc o busculadă între aceștia și agenții de pază.Cadrele medicale sunt supărate că salariile le-au fost micșorate cumai mult de 25% și le-au fost tăiate și sporurile de când spitalula fost preluat de Consiliul Județean.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să...
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Au fost chemați ROMÂNII ÎN ARMATĂ?! Ministrul Apărării a spus adevărul. Toată lumea trebuie să...
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...