Loredana Ficiu
30.11.2019
Știri

Mesaj pentru Diaspora, din Reșița: „Ne e dor de voi” / Răspunsul la instalația luminoasă din Londra „Mi-e dor de tine” – FOTO

Mesaj pentru Diaspora, din Reșița: „Ne e dor de voi” / Răspunsul la instalația luminoasă din Londra „Mi-e dor de tine” – FOTO
După instalația luminoasă amplasată la începutul lunii noiembrie în Londra cu textul „Mi-e dor de tine", un mesaj cu textul „Ne e dor de voi" a fost afișat în centrul orașului Reșița. Primarul spune că circa 12.000 de oameni din oraș sunt plecați în străinătate.

„Orașul care își vrea oamenii care au plecat înapoi” este textul care însoțește fotografia cu mesajul „Ne e dor de voi”, publicat pe o pagină de Facebook a comunității din Reșița. Mesajul a apărut pe funicularul care traversează centrul orașului.

„M-am inspirat dintr-o chestiune care a apărut acum câteva luni, o chestiune privată între cineva de la Cluj și cineva de la Londra. Avem un funicular foarte frumos, care traversează practic centrul orașului, de pe două coline, de pe o colină pe cealaltă, chiar prin centru și pe care vrem să-l modernizăm, să-i facem o reconversie, să-l punem în valoare turistică. Atunci am zis «hai să profităm de faptul că există această construcție și să punem mesajul exact pe el». Să știți că a fost o idee foarte bună, în sensul că noi cred că avem undeva la 12.000 de reșițeni plecați în ultimii 10-15 ani din oraș. Ei țin legătura cu noi, în special cu primăria, de când sunt eu la primărie, din 2016, comunicăm destul de bine. Noi am mai organizat și câteva evenimente pentru diaspora, pentru că eu sunt implicat și în Asociația Repatriot, cu Start-up Diapora și atunci noi avem o legătură cu diaspora foarte bună și am considerat că e un moment prielnic, mâine e Ziua Națională a României și să le transmitem un mesaj în acest moment, în preajma Zilei Naționale. «Ne e dor de voi» este mesajul. În fiecare zi sunt cu gândul la ei și vă spun, fără ipocrizie, fiecare zi sunt cu gândul la ei, pentru că eu sunt reșițean prin adopție, eu sunt născut la Lugoj, dar trăiesc aici din 1986 și am văzut practic orașul în glorie, l-am văzut cum s-a prăbușit și încerc să-l reactivez, să-l repun pe roate”, a declarat, pentru Mediafax, Ioan Popa, primarul orașului Reșița.

Mesajul „Mi-e dor de tine”, dedicat românilor aflați departe de casă și amplasat la Londra, a primit răspuns și la Cluj-Napoca: „Și mie”. Instalațiile luminoase au fost amplasate de organizatorii Festivalului „Lights ON” România.

„Am amplasat la începutul lunii noiembrie în zona Canary Wharf din Londra instalația luminoasă «Mi-e dor de tine» parte a campaniei Lights On Romania a unui dialog imaginat de noi între românii de acasă și cei din diaspora. La Cluj-Napoca, pe Podul Elisabeta, a fost aprinsă, miercuri seara, o altă instalație cu mesajul «Și mie». Instalațiile vor rămâne aprinse până în 26 ianuarie 2020. (…) «Mi-e dor de tine» e, poate, cea mai specială declarație pe care o puteam face celor aflați departe de casă. Demersul nostru este unul minor, de reamintire a faptului că nimeni nu a fost uitat”, a spus Andi Daiszler, fondatorul Festivalului „Lights ON” România.

Foto: Facebook

 

Inchide