Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, adeclarat, miercuri seară, la Mamaia, că ministerul pe carte îlconduce ar putea prelua proiectul de realizare a Canalului Dunăre -București, pe care să îl includă în Strategia Uniunii Europenepentru Regiunea Dunării.
Prezentă în stațiunea Mamaia la lucrările Conferinței deînchidere a procesului de consultare publică cu privire laStrategia UE pentru Regiunea Dunării, ministrul DezvoltăriiRegionale și Turismului, Elena Udrea a declarat că unul dintreproiectele pe care România le-ar putea realiza în cadrul acesteistrategii europene este cel al Canalului Dunăre – București, carear urma să lege Capitala de coridorul Paneuropean de Transportnr.7, printr-o cale navigabilă având o capacitate de transport depână la 20 de milioane de tone pe an.
„Prin acest proiect urmărim legarea Capitalei la Dunăre, creânddin București o capitală dunăreană”, a declarat ministrulDezvoltării Regionale și Turismului, care a precizat că ar fi șialte consecințe economice ale acestui proiect, „care datează dedecenii”.
„Una din aceste conseciențe este scoaterea de sub efectulinundațiilor a aproximativ 30.000 de hectare terenuri agricole și a11 localități, asigurarea necesarului de apă pentru irigarea a150.000 de hectare de teren arabil și pentru alimentarealocalităților limitrofe, la care se adaugă amenajări pentrupiscicultură, dezvoltarea agrementului și turismului în zonă, cuinfluențe ecologice favorabile”, a mai spus Elena Udrea.
Ea a precizat că acesta este un proiect gândit să fie preluat deMDRT, având în vedere relevanța pe care acest minister, care seocupă de dezvoltare regională, trebuie să o aibă în construcțianoii strategii europene a Dunării.
„Ministerul susține acest proiect și intenționează să îl includăîn această strategie europeană. În opnia mea, având în vederecosturile, proiectul trebuie realizat în parteneriatpublic-privat”, a adăugat ministrul Dezvoltării Regionale șiTurismului.
Comisia Europeană, Ministerul Afacerilor Externe și MinisterulDezvoltării Regionale și Turismului organizează, în perioada 9 – 11iunie, la Constanța și Tulcea, Conferința de închidere a procesuluide consultare publică cu privire la Strategia UE pentru RegiuneaDunării, care cuprinde dezbateri cu privire la prioritățile șiobiectivele care urmează a fi incluse în Planul de Acțiune elaboratde Comisia Europeană, pe baza contribuțiilor naționale.