Ministerul Educației a anunțat pașii legali pentru retragerea DOCTORATELOR PLAGIATE. Cum vor putea rămâne fără titlu Ponta, Oprea sau Tobă

Ministerul Educației a anunțat pașii legali pentru retragerea DOCTORATELOR PLAGIATE. Cum vor putea rămâne fără titlu Ponta, Oprea sau Tobă
Publicat: 14/02/2016, 14:42
Actualizat: 11/10/2016, 17:41

Ministrul Educației a acuzat jocuri politice despre care a spus că au fost extrem de dăunătoare sistemului de învățământ, justificând de ce aceste modificări legislative privind doctoratele au venit atât de târziu, după ce presa și societatea civilă au semnalat un val de plagiate.

„Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învățământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi și ne mirăm de ele. Pentru noi era simplu să ne asumăm un joc politic, însă am decis să nu o facem. Ne-am asumat ca ministerul să creeze cadrul normativ potrivit care, spre deosebire de o decizie pur politică, a necesitat timp, a durat mai mult, dar sunt convins că efectele vor rezista în timp, dincolo de mandatul meu”, a spus Adrian Curaj.

Acesta a precizat că modificările legislative vin la pachet cu „transparentizarea informațiilor cu privire la doctorate” și a explicat modul în care universitățile vor purta responsabilitatea acordării și retragerii titlurilor.

„De acum înainte acordarea și retragerea vor fi în atribuția și responsabilitatea instituției organizatoare de studii universitare de doctorat. Adică a universităților și a Academiei Române. Mecanismul este unul natural: cine organizează studiile doctorale își asumă responsabilitatea privind calitatea și integritatea și ia și decizia de acordare a titlului. Nu eram aici acum dacă acest lucru era clar. Și nu a fost. CNATDCU este instanță de apel la deciziile instituției organizatoare de studii universitare de doctorat. CNATDCU verifică procedura și se asigură de calitatea procesului de acordare a titlului. CNATDCU poate solicita instituției organizatoare de studii universitare de doctorat reanalizarea deciziei”, a spus Curaj.

Titlurile de doctor acordate până în prezent se supun unei proceduri mai complicate: ministrul retrage titlul, CNATDCU dă aviz

Pentru titlurile universitare acordate până la aceste modificări, ministrul Educației arată că tot universitățile vor fi cele care vor lua decizia privind retragerea, dar nu vor putea să o și pună în practică efectiv.

„Pentru trecut: instituția organizatoare de studii universitare de doctorat analizează și ia decizia privind retragerea titlului. Decizia este semnată de conducătorul instituției și este înaintată Ministerului Educației. Pentru simetrie, CNATDCU validează, iar avizul este conform. Ministrul emite ordinul de retragere a titlului. CNATDCU este instanță de apel. Pentru toate situațiile, nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU de către instituția organizatoare de studii universitare de doctorat atrage suspendarea școlii doctorale”, a detaliat ministrul Educației.

CNATDCU este obligată să apeleze la experți externi pentru a analiza aceste cazuri, conform modificărilor anunțate duminică.

Noi prevederi. Care sunt pașii legali prin care o teză de doctorat este obligatoriu publică

În modificarea hotărârii de guvern 681/2011 privind Codul studiilor universitare de doctorat, ministerul Educației specifică cum devine în mod obligatoriu o teză de doctorat publică:

– rezumatul tezei este publicat pe site-ul universității sau, după caz, al Academiei Române și poate fi consultat public după emiterea dispoziției de numire a comisiei de susținere;

– teza în format tipărit poate fi consultată la biblioteca universității sau, după caz, a Academiei Române cu cel puțin 20 de zile înainte de data fixată pentru susținerea publică;

– dacă doctorandul nu optează pentru publicarea distinctă a tezei sau a unor capitole din aceasta, forma digitală a tezei este făcută publică și va putea fi accesată liber pe platforma națională după emiterea dispoziției de acordare a titlului de doctor; tezei i se va atribui o licență de protecție a dreptului de autor;

– dacă doctorandul optează pentru publicarea distinctă a tezei de doctorat sau a unor capitole din aceasta, el primește un termen de grație de maximum trei ani pentru realizarea acestei publicări; după expirarea termenului de grație, în cazul în care nu a fost primită la IOSUD nicio notificare cu privire la publicarea distinctă a tezei, documentul în format digital devine liber accesibil pe platforma națională cu atribuirea unei licențe de protecție a dreptului de autor;

e) după publicarea tezei sau a unor capitole din aceasta, autorul are obligația de a notifica IOSUD asupra acestui fapt și de a transmite indicația bibliografică și un link la publicație, care vor fi făcute apoi publice pe platforma națională.

Controversa pe modificările la Legea Educației, rezolvată: Curaj nu mai elimină articolele privind doctoratele

Decizia ministrului Curaj de a modifica Legea Educației Naționale, în urmă cu câteva zile, a stârnit controverse, prin faptul că elimina din lege mai multe articole care stipulau cum ajunge publică o lucrare de doctorat, lăsând la latitudinea universităților să stabilească această procedură. Au apărut îngrijorări că unele universități își vor ascunde doctoratele, așa cum o fac și acum cele din sistemul militarizat al Armatei sau al SRI, unde există suspiciuni multiple de plagiat, cu toate că HG-ul privind studiile doctorale prevede clar că tezele de doctorat sunt publice.

Duminică, ministrul Adrian Curaj a anunțat că, pentru a elimina aceste suspiciuni, în varianta finală a modificărilor la Legea Educație, va renunța la abrogarea articolelor respective. „În varianta finală de OUG am decis să păstrăm toate detaliile, chiar dacă vom avea aceleași prevederi și în lege, și în HG”, a explicat Curaj, menționând că inițiativa de abrogare a acelor articole a venit din dorința de a elimina din legea principală prevederi care se regăseau oricum în legislația secundară (HG-ul privind studiile doctorale).

Verificarea tezei de doctorar cu un soft anti-plagiat, obligatorie

O altă prevedere inclusă în modificările anunțate duminică la Educație introduce folosirea unui soft anti-plagiat în verificarea tezei de doctorat.

„Școala doctorală realizează analiza de similitudini utilizând un program recunoscut de CNATDCU; acesta poate solicita, suplimentar, utilizarea unui program dezvoltat la nivel național privind detecția de similitudini; rapoartele de similitudini se includ în „dosarul de doctorat””, arată proiectul de lege pus duminică în dezbatere publică.

CNATDCU devine „instanță de apel”. Care sunt riscurile

Noile modificări mai stabilesc și procedura de retragere a titlurilor de doctor, valabilă de la publicarea legii, în viitor.

„În cazul în care după acordarea titlului de doctor, se înregistrează sesizări cu privire la încălcări ale eticii universitare în cadrul tezei de doctorat, aceste sesizări sunt analizate de comisia de etică a universitatii sau, dupa caz, a Academiei Române, conform reglementărilor proprii, dar fără a depăși termenul maximum de 30 de zile, rezultatul fiind comunicat petentului și deținătorului titlului; sunt admisibile doar sesizările scrise motivate”, arată proiectul publicat duminică.

Dacă analiza confirmă sesizarea de plagiat sau nereguli și propune retragerea titlului de doctor, este suficient pentru ca rectorul să retragă titlul.

„În cazul în care petentul sau deținătorul titlului de doctor se consideră nedreptățit, poate face contestație la CNATDCU în termen de cel mult 10 zile de la notificare”, mai arată noile modificări.

CNATDCU poate apela la experți externi pentru a analiza teza de doctorat, iar rezultatul este trimis în maximum 45 de zile autorului contestației, deținătorului titlului de doctor și școlii doctorale.

„În cazul unei contestatii, rezoluția CNATDCU cuprinzând rezultatul analizei contestației, avizată juridic, constituie aviz conform pentru rector/președintele Academiei Române. Rectorul sau, după caz, președintele Academiei Române emite dispoziția de retragere a titlului de doctor sau pe cea de clasare a sesizării”, mai arată lgea.

Astfel, avizul CNATDCU are aceeași putere ca și propunerea comisiilor de etică din Universități sau a Academiei Române.

CNATDCU – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare – a fost modificat prin lege de fostul ministru Liviu Pop, în plin scandal privind plagiatul lui Victor Ponta, după ce instituția a emis un verdict care confirma plagiatul lui Ponta. Componența acestei comisii este în prezent mult mai „diluată”. Din ea fac parte personaje politice sau controversate precum: Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Sorin Cîmpeanu, Daniel Barbu, Vlad Nistor sau Răzvan Theodorescu, Petru Andea, Verginia Vedinaș, Vasile Dîncu, Marius Pieleanu,

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului