Ministerul Sănătății, despre dispariția a 71 de medicamente din farmacii: Sunt 18, dar au înlocuitor

Ministerul Sănătății, despre dispariția a 71 de medicamente din farmacii: Sunt 18, dar au înlocuitor
Foto: Mediafax
Publicat: 01/11/2019, 16:45

„Informațiile conform cărora pacienții rămân fără tratament în urma dispariției a 71 de medicamente de pe piață reprezintă o temă falsă adusă în spațiul public nefondat. (…) Conform legislației în vigoare, anual are loc corecția prețurilor, care este de fapt recalcularea anuală a prețurilor maximale aprobate în Canamed și Catalogul public prin reverificarea condițiilor de la aprobarea prețului în conformitate cu prezentele norme și care poate avea ca efect menținerea, diminuarea sau, după caz, majorarea prețului aprobat. Corecția prețurile nu s-a mai realizat din anul 2015″, arată MS.

Astfel, informează MS, „în urma corecției din 2018, pentru 128 de poziții în Canamed, aferente unui număr mai mic de denumiri comerciale (o denumire comercială poate să aibă una sau mai multe poziții în Canamed) au fost emise decizii de respingere a prețului propus de către deținătorul de APP (autorizație de punere pe piață – n.r.), ca urmare a nerespectării metodologiei de calcul stabilite în actul normativ menționat”.

Ministerul Sănătății a analizat situația fiecărei poziții din cele 128 și a efectuat demersurile pentru a asigura disponibilitatea unei medicații corecte pentru pacienți.

„Direcția de specialitate a transmis o solicitare în data de 5 iunie 2019 către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) prin care solicită identificarea existenței echivalenților farmaceutici autorizați și comercializați pe piața din România pentru cele 128 de poziții în Canamed.
ANMDMR a transmis Ministerului Sănătății în data de 5 iulie 2019 o situație pentru fiecare medicament în parte. În luna septembrie 2019, Deținătorii de APP-uri aferenți medicamentelor corespunzătoare a 57 de poziții din Canamed, au revenit și au acceptat prețul stabilit de minister, pentru care se aplică și penalizarea de 5% pentru 12 luni. Prin urmare, au rămas în analiză un număr de 71 de poziții din care, pentru 49 ANMDMR a identificat echivalent farmaceutic autorizat și comercializat pe piața din România. Pentru restul de 22 de poziții, Ministerul Sănătății a identificat medicamentele și ariile terapeutice afectate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

MS transmite, însă, că pentru 19 medicamente nu există echivalent farmaceutic identificat de ANMDMR ca fiind autorizat și comercializat pe piața din România, dintre care unul are autorizația de punere pe piață suspendată de Comisia Europeană. În acest caz este vorba de o denumire comercială a unui produs folosit în radiologie.

„În această situație, pentru cele 18 medicamente, Ministerul Sănătății a efectuat toate demersurile necesare în vederea asigurării medicației pentru pacienții cu boli din aceste arii terapeutice identificate (cardiologie, diabet, boli infecțioase, reumatologie, urologie, radiologie – n.r.). Astfel, structura de specialitate a transmis solicitarea de a identifica existența echivalenților terapeutici pentru cele 18 medicamente către Comisiile de specialitate aferente ariilor terapeutice. În același timp, li s-a transmis și solicitarea de a comunica dacă este oportun și necesar ca aceste medicamente să fie puse pe piață prin declanșarea procedurii de autorizare prin nevoi speciale”, arată MS.

Sursa citată precizează, în continuare, că de la Comisiile de specialitate au transmis răspuns pentru fiecare medicament, menționând că niciunul dintre acestea nu se încadrează într-o categorie de medicamente esențiale care nu pot fi înlocuite cu alte medicamente conținând alte molecule indicate în acele arii terapeutice.

Astfel, Ministerul Sănătății, explică faptul că nu a declanșat procedura de autorizare prin nevoi speciale și a aplicat prevederile Ordinului ministrului sănătății nr. 368 din 28 martie 2017 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, respectiv delistarea acestor 18 medicamente din Canamed.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers