Roxana Din
01.11.2019
Știri

Ministerul Sănătății, despre dispariția a 71 de medicamente din farmacii: Sunt 18, dar au înlocuitor

Ministerul Sănătății, despre dispariția a 71 de medicamente din farmacii: Sunt 18, dar au înlocuitor
Ministerul Sănătății a catalogat drept falsă informația apărută în spațiul public referitoare la dispariția din farmacii a unui număr de 71 de medicamente, spunând că este vorba, de fapt, de 18 medicamente, pentru care există substitut.

„Informațiile conform cărora pacienții rămân fără tratament în urma dispariției a 71 de medicamente de pe piață reprezintă o temă falsă adusă în spațiul public nefondat. (…) Conform legislației în vigoare, anual are loc corecția prețurilor, care este de fapt recalcularea anuală a prețurilor maximale aprobate în Canamed și Catalogul public prin reverificarea condițiilor de la aprobarea prețului în conformitate cu prezentele norme și care poate avea ca efect menținerea, diminuarea sau, după caz, majorarea prețului aprobat. Corecția prețurile nu s-a mai realizat din anul 2015″, arată MS.

Astfel, informează MS, „în urma corecției din 2018, pentru 128 de poziții în Canamed, aferente unui număr mai mic de denumiri comerciale (o denumire comercială poate să aibă una sau mai multe poziții în Canamed) au fost emise decizii de respingere a prețului propus de către deținătorul de APP (autorizație de punere pe piață – n.r.), ca urmare a nerespectării metodologiei de calcul stabilite în actul normativ menționat”.

Ministerul Sănătății a analizat situația fiecărei poziții din cele 128 și a efectuat demersurile pentru a asigura disponibilitatea unei medicații corecte pentru pacienți.

„Direcția de specialitate a transmis o solicitare în data de 5 iunie 2019 către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) prin care solicită identificarea existenței echivalenților farmaceutici autorizați și comercializați pe piața din România pentru cele 128 de poziții în Canamed.
ANMDMR a transmis Ministerului Sănătății în data de 5 iulie 2019 o situație pentru fiecare medicament în parte. În luna septembrie 2019, Deținătorii de APP-uri aferenți medicamentelor corespunzătoare a 57 de poziții din Canamed, au revenit și au acceptat prețul stabilit de minister, pentru care se aplică și penalizarea de 5% pentru 12 luni. Prin urmare, au rămas în analiză un număr de 71 de poziții din care, pentru 49 ANMDMR a identificat echivalent farmaceutic autorizat și comercializat pe piața din România. Pentru restul de 22 de poziții, Ministerul Sănătății a identificat medicamentele și ariile terapeutice afectate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

MS transmite, însă, că pentru 19 medicamente nu există echivalent farmaceutic identificat de ANMDMR ca fiind autorizat și comercializat pe piața din România, dintre care unul are autorizația de punere pe piață suspendată de Comisia Europeană. În acest caz este vorba de o denumire comercială a unui produs folosit în radiologie.

„În această situație, pentru cele 18 medicamente, Ministerul Sănătății a efectuat toate demersurile necesare în vederea asigurării medicației pentru pacienții cu boli din aceste arii terapeutice identificate (cardiologie, diabet, boli infecțioase, reumatologie, urologie, radiologie – n.r.). Astfel, structura de specialitate a transmis solicitarea de a identifica existența echivalenților terapeutici pentru cele 18 medicamente către Comisiile de specialitate aferente ariilor terapeutice. În același timp, li s-a transmis și solicitarea de a comunica dacă este oportun și necesar ca aceste medicamente să fie puse pe piață prin declanșarea procedurii de autorizare prin nevoi speciale”, arată MS.

Sursa citată precizează, în continuare, că de la Comisiile de specialitate au transmis răspuns pentru fiecare medicament, menționând că niciunul dintre acestea nu se încadrează într-o categorie de medicamente esențiale care nu pot fi înlocuite cu alte medicamente conținând alte molecule indicate în acele arii terapeutice.

Astfel, Ministerul Sănătății, explică faptul că nu a declanșat procedura de autorizare prin nevoi speciale și a aplicat prevederile Ordinului ministrului sănătății nr. 368 din 28 martie 2017 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, respectiv delistarea acestor 18 medicamente din Canamed.

 

Tags:
Inchide