Ministerul Sănătății: Un bebeluș de la maternitatea Giulești este în stare foarte gravă, restul șase sunt stabili

Ministerul Sănătății: Un bebeluș de la maternitatea Giulești este în stare foarte gravă, restul șase sunt stabili
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 23/04/2012, 20:01

Ministrul Sănătății, Attila Cseke, secretarul de stat RaedArafat și reprezentanți ai serviciilor de urgență și aiautorităților locale au susținut conferință de presă în legătură cuaccidentul de la Maternitatea Giulești.

Ministrul Sănătății, Attila Cseke:

• Ieri, laMaternitatea Giulești ne-amconfruntat cu una din cele mai negre tragedii din istoria sănătățiiromânești.

• Care estesituația acum: Au fost transferați la spitalul Grigore Alexandrescu114 pacienți, dintre care 53 nou născuți și 61 de paciente. S-auînregistrat 4 decese în rândul nou-născuților, 3 la maternitateaGiulești și unul la spital.

• Zilnic,Ministerul Sănătății va transmite buletine informative cu starea desănătate a sugarilor.

• Le mulțumesc,tuturor celor care au participat ieri la intervenție și care aufăcut în așa fel încât tragedia să nu fie încă și mai mare. Mărefer la medici, la SMURD, pompieri, poliția rutieră, jandarmi. Dinpunctul nostru de vedere instituțiile statului au demonstrat că potface față unor situații de urgență.

• Regret unelecomentarii care s-au făcut, a fost o mare nedreptate față deoamenii care au muncit până noaptea târziu pentru a salva viețilenou născuților. Atât medicii, cât și pompierii și polițiștii audemonstrat că dacă înțelegem toți să ne facem treaba lucruriklefuncționează nu avem nevoie de politicieni demagogi care să vină săîși fluture cravata… Eu cred că ieri s-a demonstrat că putem săne facem datoria chiar dacă unii cred că nu se poate sau nu vor sărecunoască acest lucru.

• Nu cred cacetățenii României așteptau ieri ministrul Sănătății lamaternitatea Giulești. Așteptau coordonare și oameni care să-șifacă datoria.

• Ancheta esteîn curs de desfășurare, vor trebui elucidate cauzele care au dus laacest nefericit eveniment. Sunt convins că sunt multe întrebărilegitime dar am rugămintea să așteptăm finalul anchetei.

• Trebuie săașteptăm ca Parchetul să ne spună care sunt cauzele acesteitragedii. Împreună cu Primăria am stabilit ca maternitatea sărămână închisă până la sfârșitul anchetei la fața locului și va fideschisă după igienizare și după rezolvarea tuturorproblemelor.

• Transmitcondoleanțe familiilor îndurerate, eu și colegii mei suntem alăturide ei.

Subsecretarul de stat Raed Arafat:

• Vreau săsubliniez anumite aspecte tehnice. Ca intervenție, structurile careau fost pregătite să acționeze și să colaboreze împreună au reușitsă o facă.

• Din momentulprimirii alarmei, imediat au fost deplasate echipaje și de incendiuși paramedicale de intervenție. Au fost aduși oameni inclusiv deacasă și au fost puse în aplicare planuri speciale de intervențiepentru a putea aduce mai mulți medici la fața locului.

• Serviciul deAmbulanță București a oprit garda de zi și pe timpul serii ca sărezolve cazurile curente, astfel încât celelate echipaje să sepoată ocupa de intervenția de la maternitate.

• Intervenția afost una normală.

• Trebuia sămutăm toți copii la spitalul Grigore Alexandrescu pentru că estesingura unitate sanitară care are experență în tratareanou-născuților arși. De aceea nu puteam să îi trimitem și în altăparte. Vrem să mulțumim celorlalte spitale și unități care autrimis la Grigore Alexandrescu materiale sanitare în plus.

• Toți copiii aufost identificați, iar procurorii vor face teste ADN tuturorbebelușilor și părinților, pentru a a fi siguri că nu s-a făcutnicio greșeală. Testele ADN vor fi făcute tuturor copiilor, atâtcelor decedați, cât și celor care au supraviețuit, a spusArafat.

Bogdan Marinescu, managerul MaternitățiiGiulești:

• A fostdeclanșată o anchetă internă administrativă la nivelul unitățiisanitare. Tot personalul medical care a fost de gardă a datdeclarații despre ce s-a întâmplat.

• În SecțiaTerapie Intensivă pentru nou -născuți, acolo unde s-a produsaccidentul, nu erau gaze, ceea ce ar exclude posibilitatea uneiexplozii. Toate circuitele electrice sunt verificate

• Am dori să nise permită să ne reluăm activitatea în Ambulator, care se află înafara spitalului, dar deocamdată și aici a fost oprită alimentareacu enegie electrică, măsura fiind luată la nivelul întregii unitățisanitare.

• Activitatea vafi reluată atunci când vor fi condiții de siguranță.

Directorul medical al spitalului GrigoreAlexandrescu, RaduBălănescu:

• Noapteatrecută au venit la noi opt nou născuți, dintre care trei intubațiiar cinci nu. Suprafețele pe care au suferit arsuri pe corp variazăîntre 40 și 80 la sută.

• Unul dintre eiavea o malformație congenitală pe cord. Absolut toți sunt născuțiprematur și au suferit arsuri la căile respiratorii.

• În cursulnopții, pacientul care avea arsuri pe 80 la sută din corp a suferitun nou stop cardio-respirator. L-am pierdut, era cel cu malformațiape cord.

• Dintre ceișapte, doi sunt în continuare intubați, dintre care unul era înstare foarte gravă astăzi de dimineață. Ceilalți șase sunt acumstabili.

Toți copiii au fost identificați, iar procurorii vor face testeADN tuturor bebelușilor și părinților, pentru a a fi siguri că nus-a făcut nicio greșeală. Testele ADN vor fi făcute tuturorcopiilor, atât celor decedați, cât și celor care au supraviețuit, aspus Arafat.

Procurorii au început urmărireapenală in rem pentru ucidere din culpă și vătămare corporală gravăîn cazul accidentului de la Maternitatea Giulești, a declaratMarius Iacob, procuror șef al Secției Urmărire Penală a Parchetuluiinstanței supreme.


ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Noua lovitură pregătită de Bill Gates în plină pandemie! S-a aflat planul său secret
Lumea nu va mai fi niciodată la fel! Ne apropiem de distrugere. Asta e noua...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...