Luiza Paraschivu
15.11.2019
Știri

Ministrul Agriculturii: Bugetul programului Tomata, suplimentat cu 12 milioane de euro

Ministrul Agriculturii: Bugetul programului Tomata, suplimentat cu 12 milioane de euro
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, vineri, în județul Olt, unde s-a întâlnit cu producătorii de roșii, că încă 12 milioane de euro au fost alocate programului de sprijinire a legumicultorilor.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, le-a dat asigurări legumicultorilor din Olt că Guvernul va continua să subvenționeze cultivarea roșiilor.

„Astăzi (n.r.-vineri) am semnat o Hotărâre de Guvern pentru că în buget erau prinse doar 50 milioane de euro, iar necesarul pentru etapa a doua era de încă 12 milioane de euro. Azi am semnat și cele 12 milioane de euro pot să plece către dumneavoastră, către programul ”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul s-a întâlnit cu producătorii vineri la Izbiceni, în județul Olt, localitatea cu cel mai mare număr de fermieri care beneficiază de subvențíi de la stat pentru cultivarea roșiilor. O mie de dosare au fost depuse în 2019 pentru obținerea „ajutorului de minimis pentru tomate”, potrivit datelor Direcției Județene pentru Agricultură Olt.

Mai bine de două ore, ministrul Agriculturii a discutat cu fermierii din localitățile de pe Valea Dunării. Oros i-a îndemnat pe legumicultori să se asocieze în cooperative pentru a putea câștiga, pe piață, competiția cu roșiile aduse din străinătate.

„Chiar dacă s-au produs trei ani de zile roșii, chiar dacă roșiile sunt de calitate, balanța comercială este tot inversă, în deficit. Noi, încă, la nivel de țară, cumpărăm mult mai multe roșii, ca și cantitate și ca valoare, decât reușim să vindem. Infinit mai multe. Cantitatea de roșii care intră în țară crește an de an. Timp în care, roșiile pe care le producem aici, nu reușim să le vindem”, a mai spus ministrul Agriculturii.

El a vorbit și despre magazinele Unirea, unul dintre proiectele de pe final de mandat al predecesorului său, Petre Daea. Oros a declarat că a trimis Corpul de Control să verifice legalitatea acestor magazine. „Nu știu exact cum rămâne cu magazinele Unirea pentru că, în prima mea zi de mandat, cei din Consiliul de Administrație au venit să-mi spună că acolo ar fi, citez, . Drept pentru care am trimis Corpul de Control să vedem dacă așa este”, a mai declarat Adrian Oros.

Inchide