Ministrul Apărării, îngrijorat de atitudinea Rusiei la Marea Neagră, anunță: România nu poate face față singură

Ministrul Apărării, îngrijorat de atitudinea Rusiei la Marea Neagră, anunță: România nu poate face față singură
Publicat: 14/06/2019, 13:33

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat, vineri, la conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum 2019″, de la Constanța, că evoluția securității în regiunea Mării Neagră presupune „îngrijorări serioase”, cea mai mare venind din partea Rusiei.

„Există îngrijorări că situația aliaților nu este suficient de angajată. Cea mai mare îngrijorare este Rusia. (…) Marea Neagră este fundamentală pentru securitatea națională a Rusiei: asigură control asupra Caucazului, Republici Moldova și a jumătate din Ucraina și asigură o platformă pentru proiectarea forțelor în Balcani, Marea Mediterană și Orientul Mijlociu”, a declarat Leș.

El spune că obiectivul strategic al Rusiei este „să aibă dominația asupra regiunii Mării Negre”, iar strategia de securitate a Moscovei clasifică NATO ca „domeniu de amenințare militară” la adresa securității naționale. Drept urmare, atitudinea acesteia în regiune este una agresivă.

„Spre deosebire de regiunea Mării Baltice, în Marea Neagră, Rusia are o atitudine agresivă, constantă. (…) De la anexarea ilegală și ilegitima a Crimei, Rusia și-a intensificat acțiunile agresive în regiunea Mării Negre, în special împotriva Ucrainei, dar și împotriva prezenței aliate în zonă. Și-a sporit prezența în zona Mării Negre, ca parte a unei strategii coerente, echilibrul militar a fost schimbat în mod fundamental în favoarea sa, iar Rusia este deja capabilă, dacă e necesar, să împiedice militar accesul extern la Marea Neagră”, a explicat ministrul Apărării.

Potrivit lui Leș, România este inclusă ca țintă potențială pentru capabilitățile de atac ale Rusiei, fiind percepută ca centru de decizie NATO, iar strategia Alianței în regiune ar trebui să fie mai fermă.

„Atitudinea pasivă, de disuasiune, nu mai este eficace și ar trebui să folosim o atitudine mai fermă în regiune. Este necesară o strategie aliată pe termen lung pentru a contracara tendințele hegemonice ale Rusiei în regiune și pentru a consolida poziția de apărare a Alianței și a capacității și rezistenței aliaților”, a mai spus Leș.

Întrebat de ce capabilități militare ar avea nevoie România pentru a putea face a face față Rusiei, ministrul a declarat că țara noastră nu ar putea face față singură unui „astfel de potențial agresor”.

„Și dacă am avea 10 la sută din Produsul Intern Brut, sau 100 la sută din Produsul Intern Brut, pentru următorii nu știu câți ani de zile, România nu va avea capabilități să poată face față singură la un astfel de potențial agresor. Tocmai de aceea discutăm de apărare colectivă. De capabilități pe care le punem împreună pentru a putea face față unui asemenea agresor. Este important ca fiecare națiune să își poată oferi capabilitățile proprii și să ofere securitate vizavi de nevoile pe care le are atunci”, a mai spus ministrul Leș.

Gabriel Leș a participat, vineri, la forumul regional de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum 2019″ de la Constanța. Acesta este organizat de asociația New Strategy Center, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, Universitatea Ovidius și Zona Metropolitană Constanța. În cadrul forumului, înalți oficiali români și străini, oficiali NATO și UE, reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în domeniul relațiilor externe și securității naționale, alături de invitații din zona academică din străinătate, dezbat în sesiuni deschise, dar și în paneluri supuse regulilor Chatham House, temele de interes pentru securitatea României și a zonelor învecinate.

Foto: caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului