Ministrul Economiei, după ce statul a băgat în buzunarul băieților deștepți un bacșiș de 1,5 miliarde de euro: „A venit timpul ca statul să fie băiatul deștept”

Ministrul Economiei, după ce statul a băgat în buzunarul băieților deștepți un bacșiș de 1,5 miliarde de euro: A venit timpul ca statul să fie băiatul deștept
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 24/04/2012, 00:19

„A venit timpul ca statul să fie băiatul deștept”, a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode, referindu-se la contractele directe pe care mai multe firme, așa-numiții „băieții deștepți”, le au cu Hidroelectrica și care urmează să fie renegociate până la sfârșitul lunii martie.

Ministrul a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, că Guvernul va rezilia în „condiții în care statul să nu piardă” contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie dacă beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta creșterea prețurilor, scăderea duratei și a cantităților, a declarat Bode.

„Dacă nu ajungem la rezultatul pe care îl urmărim, suntem dispuși să mergem până la capăt. Rezilierea în condițiile în care statul să nu piardă. A venit timpul ca statul să fie băiatul deștept din această ecuație”, a spus ministrul Economiei.

El a adăugat că până la sfârșitul lunii martie ministerul va discuta cu toate firmele care au contracte cu Hidroelectrica. Până luni, oficialii instituției au avut discuții cu reprezentații companiilor Alro, Europec, Electromagnetica, Alpiq Romindustrie, Alpiq RomEnergie și Energy Holding.

„Vrem ca din aceste contracte statul să fie de această dată băiatul deștept, aceasta este ținta pe care o urmărim. Fie că vorbim de un preț echitabil, de o durată mai apropiată de anul 2012, iar nu de 2018, până când au fost prelungite din nefericire trei dintre contracte”, a mai spus Bode.

Bilanțul profiturilor la care compania Hidroelectrica a renunțat, în perioada 2005-2010, vânzându-și energia ieftin către „băieții deștepți” se ridică la peste 1,5 miliarde de euro, conform estimărilor făcute de Ziarul Financiar.

Băsescu spune că susține desecretizarea contractelor

La rândul său, președintele Traian Băsescu a declarat luni seară la postul public de televiziune că susține „categoric” desecretizarea contractelor „băieților deștepți” din energie. El a arătat că a fost și împotriva prelungirii acestora de către Hidroelectrica. Totodată, întrebat în legătură cu publicarea acestor contracte, el i-a spus jurnalistului invitat în emisiune că e posibil să le primească de la un „porumbel” pentru a le publica.

„Dacă le-ați avea, ce ați face cu ele? O.K., poate o să le aveți. Cine știe, poate vi le aduce vreun porumbel”, a spus Băsescu, râzând, după ce jurnalistul a spus că ar publica documentele.

În noiembrie anul trecut, președintele Băsescu a precizat cu ocazia unui interviu acordat unui post TV privat că a cerut implicarea Comisiei Europene, prin DG Competition, pentru a „descâlci” aceste contracte, în condițiile în care se pot dispune amenzi dacă se constată că este vorba de un sprijin mascat. Șeful statului a recunoscut atunci că nu are foarte multă putere de decizie în privinta contractelor din energie: „Cert este că eu nu pot să fac decât declarații. Eu nu sunt nici ministru și nici ministrul nu poate întrerupe contractele, nu sunt nici director la Hidroelectrica”.

Cine sunt băieții deștepți

Renegocierea acestor contracte și anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate, au fost solicitate de către reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).

Autoritățile au început la sfârșitul anului trecut să renegocieze contractele, cerând beneficiarilor să accepte scăderea cantităților de energie și a duratei pentru fiecare acord, precum și majorarea prețurilor la care Hidroelectrica vinde energia.

Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galați, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroșani și CLMB Pationar Brașov.

Potrivit Mediafax, licitația ArcelorMittal programată pentru miercuri a fost anulată, pentru că nu s-a înscris niciun ofertant. Combinatul voia să cumpere energie de pe OPCOM. La prețul propus de companie, energia ar costa aproximativ 630 milioane de lei (144,4 milioane de euro).

Anul trecut, companiile Salrom, CNH și CLMB Patinoar Brașov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunțat la acordul cu Hidroelectrica. Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 și 2003, iar contractele expiră în 2014, 2015 sau 2018.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...