Ministrul economiei profesorilor. Videanu crede că o treime dintre profesori nu sunt calificați pentru a preda și lasă de înțeles că ar trebui concediați

Ministrul economiei profesorilor. Videanu crede că o treime dintre profesori nu sunt calificați pentru a preda și lasă de înțeles că ar trebui concediați
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 26/04/2012, 19:27

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, lasă de înțeles că otreime dintre profesorii din România trebuie concediați, astfelîncât cei care rămân în sistem să fie plătiți mai bine. „Sectorulpublic trebuie restructurat puternic, inclusiv în domeniulînvățământului. Înțeleg că, dintre profesori, 30% sunt suplinitoricare nu au nici calificarea necesară și nici nu ajută la evoluțiacopilului. De ce nu mărim norma profesorului de la 16 la 22 de orecum este norma europeană? Așa îl plătim și mai bine pe profesor șiam garanția că pe copil îl învață cineva calificat”, a declaratprim-vicepreședintele PD-L. Conform datelor furnizate de MinisterulEducației, doar 2,17% din numărul total de 243 000 de dascălialcătuiesc suplinitorii care nu au pregătirea necesară pentru a-iinstrui pe elevi. Mai exact, 5276 din cei 46303 de suplinitori suntnecalificați, cifra acestora fiind cu 50% mai mică decât ceaînregistrată în anul școlar anterior. „Aprecierea îi aparținedomniei sale. Din datele noastre doar 5000 de profesori suntnecalificați. Dacă s-a referit la calitatea din învățământ, atuncisuntem de acord cu domnul ministru Videanu, că situația lasă dedorit. De aceea, am și inițiat un proiect de lege a educației,pentru a crește calitatea din învățământ”, a precizat, pentruGândul, consilierulministrului Educației, Melania Vergu.

Sindicatele nu vor să audă de concedieri și măriri denorme

Guvernul ar trebui să se gândească la perfecționarea dascălilorși nu la concedieri sau la mărirea normei, transmit, însă,reprezentanții profesorilor. România se află în media UniuniiEuropene în privința numărului de ore predate, explică secretarulgeneral al Federației Libere din Învățământ, Liviu Pop, iarcomparația oricum nu stă în picioare în condițiile în caresistemele diferă foarte mult, de la caz la caz. „În unele țări dinOccident, din cele 20-25 de ore ce compun norma, doar 14 ore suntde predare, iar restul sunt dedicate consultațiilor: „Nici nu putemdiscuta despre așa ceva. Oricum, numărul cadrelor didactice a fostdeja redus, iar prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și prinalte măsuri luate, numărul profesorilor se va reduce cu peste 10%.Și în București avem suplinitori necalificați, iar în țară existăprofesori care predau în domenii precum informatica în aceastăsituație”.

Modernizarea statului în viziunea lui Videanu: îl pui peom să muncească

Regândirea cheltuielilor bugetare nu ar trebui făcută doar încazul profesorilor, crede Videanu, ci și în ceea ce priveșteprogramele de asistență socială: „Statul social are anumitevulnerabilități și trebuie să se modernizeze. Eu aș vedeamodernizarea statului în sensul de a-l pune pe om să muncească.Este absolut inadmisibil ca venitul minim garantat să se dea, nuvreau să dau numele comunei, la două mii și ceva din 3.700 delocuitori și, la un control făcut de prefect, o mie și ceva suntplecați în Spania”. De altfel, susține ministrul Economiei,guvernul a aplicat deja măsuri de diminuare a cheltuieliloraferente activității statului. „Cheltuielile materiale au scăzut dela 6,1% la 5,2% din 2009 pe 2010. Mai mult de jumătate suntcheltuielile cu spitalele și cu medicamentele. Nu vreau să inducempopulației impresia că aceste cheltuieli materiale se reduc laachizițiile făcute de ministere”, a exemplificat Videanu, adăugândcă decizia reducerii cheltuielilor bugetare a fost luată îndefavoarea celei de creștere a taxelor: „Din punctul de vedere alanalizei făcute în cadrul guvernului cu BNR, cu specialiștii dinAcademia Română, soluția majorării taxelor nu face decât să ia dinputerea de cumpărare a întregii societăți cam la același nivel șiamână relansarea economică cu patru ani. Creșterea TVA de la 19% la24% induce o inflație de 0,7% pentru fiecare punct de creștere.Deci am 4 și cu 5, care este majorare, asta face 9%”.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Cât costă un certificat verde fals de vaccinare pe piața neagră. Tarife ireale
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Cătălin Moroșanu, primele declarații despre DIVORȚ. El și Georgiana au luat decizia incredibilă după atâția...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Ups! Andreea Marin, gafă colosală! Lenjeria mult prea mică a lăsat la vedere tot
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Topul județelor unde se dau cele mai mari salarii: dacă te angajezi aici, curg banii...
ATENȚIE, constănțeni! Veți plăti mai MULT la CĂLDURĂ, la IARNĂ!
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Intră în vigoare de astăzi, 25 septembrie! Restricții masive pentru sute de mii de români....
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...