Ministrul economiei profesorilor. Videanu crede că o treime dintre profesori nu sunt calificați pentru a preda și lasă de înțeles că ar trebui concediați

Ministrul economiei profesorilor. Videanu crede că o treime dintre profesori nu sunt calificați pentru a preda și lasă de înțeles că ar trebui concediați
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 26/04/2012, 19:27

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, lasă de înțeles că otreime dintre profesorii din România trebuie concediați, astfelîncât cei care rămân în sistem să fie plătiți mai bine. „Sectorulpublic trebuie restructurat puternic, inclusiv în domeniulînvățământului. Înțeleg că, dintre profesori, 30% sunt suplinitoricare nu au nici calificarea necesară și nici nu ajută la evoluțiacopilului. De ce nu mărim norma profesorului de la 16 la 22 de orecum este norma europeană? Așa îl plătim și mai bine pe profesor șiam garanția că pe copil îl învață cineva calificat”, a declaratprim-vicepreședintele PD-L. Conform datelor furnizate de MinisterulEducației, doar 2,17% din numărul total de 243 000 de dascălialcătuiesc suplinitorii care nu au pregătirea necesară pentru a-iinstrui pe elevi. Mai exact, 5276 din cei 46303 de suplinitori suntnecalificați, cifra acestora fiind cu 50% mai mică decât ceaînregistrată în anul școlar anterior. „Aprecierea îi aparținedomniei sale. Din datele noastre doar 5000 de profesori suntnecalificați. Dacă s-a referit la calitatea din învățământ, atuncisuntem de acord cu domnul ministru Videanu, că situația lasă dedorit. De aceea, am și inițiat un proiect de lege a educației,pentru a crește calitatea din învățământ”, a precizat, pentruGândul, consilierulministrului Educației, Melania Vergu.

Sindicatele nu vor să audă de concedieri și măriri denorme

Guvernul ar trebui să se gândească la perfecționarea dascălilorși nu la concedieri sau la mărirea normei, transmit, însă,reprezentanții profesorilor. România se află în media UniuniiEuropene în privința numărului de ore predate, explică secretarulgeneral al Federației Libere din Învățământ, Liviu Pop, iarcomparația oricum nu stă în picioare în condițiile în caresistemele diferă foarte mult, de la caz la caz. „În unele țări dinOccident, din cele 20-25 de ore ce compun norma, doar 14 ore suntde predare, iar restul sunt dedicate consultațiilor: „Nici nu putemdiscuta despre așa ceva. Oricum, numărul cadrelor didactice a fostdeja redus, iar prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și prinalte măsuri luate, numărul profesorilor se va reduce cu peste 10%.Și în București avem suplinitori necalificați, iar în țară existăprofesori care predau în domenii precum informatica în aceastăsituație”.

Modernizarea statului în viziunea lui Videanu: îl pui peom să muncească

Regândirea cheltuielilor bugetare nu ar trebui făcută doar încazul profesorilor, crede Videanu, ci și în ceea ce priveșteprogramele de asistență socială: „Statul social are anumitevulnerabilități și trebuie să se modernizeze. Eu aș vedeamodernizarea statului în sensul de a-l pune pe om să muncească.Este absolut inadmisibil ca venitul minim garantat să se dea, nuvreau să dau numele comunei, la două mii și ceva din 3.700 delocuitori și, la un control făcut de prefect, o mie și ceva suntplecați în Spania”. De altfel, susține ministrul Economiei,guvernul a aplicat deja măsuri de diminuare a cheltuieliloraferente activității statului. „Cheltuielile materiale au scăzut dela 6,1% la 5,2% din 2009 pe 2010. Mai mult de jumătate suntcheltuielile cu spitalele și cu medicamentele. Nu vreau să inducempopulației impresia că aceste cheltuieli materiale se reduc laachizițiile făcute de ministere”, a exemplificat Videanu, adăugândcă decizia reducerii cheltuielilor bugetare a fost luată îndefavoarea celei de creștere a taxelor: „Din punctul de vedere alanalizei făcute în cadrul guvernului cu BNR, cu specialiștii dinAcademia Română, soluția majorării taxelor nu face decât să ia dinputerea de cumpărare a întregii societăți cam la același nivel șiamână relansarea economică cu patru ani. Creșterea TVA de la 19% la24% induce o inflație de 0,7% pentru fiecare punct de creștere.Deci am 4 și cu 5, care este majorare, asta face 9%”.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...