Ministrul Energiei anunță: Vom înființa o academie care va asigura reconversia profesională a minerilor

Ministrul Energiei anunță: Vom înființa o academie care va asigura reconversia profesională a minerilor
Ministerul Energiei înființează Academia de Pregătire și Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice care va pregăti 5.000 de mineri din Valea Jiului ca tehnicieni în sectorul producerii energiei eoliene și a distribuției electricității.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a vorbit, miercuri, în cursul unei vizite la parcul eolian Fântânele – Cogealac, operat de Grupul CEZ România, despre lansarea proiectului de reconversie profesională a minerilor din Valea Jiului. Proiectul vizează crearea unei Academii (Academia de Pregătire și Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice) cu puncte de formare la Tg. Jiu și la Craiova.

În aceste centre vor fi pregătiți circa 500 de tehnicieni pe an, timp de 10 ani. La aceștia se adaugă și specializarea a 3.000 de specialiști în distribuția energiei electrice.

Certificarea minerilor în cadrul Academiei le va permite acestora să lucreze în instalarea, operarea și mentenanța proiectelor regenerabile.

„Tranziția energetică trasată de Europa trebuie să se facă intr-un ritm în care să nu afecteze nici securitatea energetică a statelor și nici viața celor implicați în producerea energiei pe bază de cărbune. Suntem responsabili de viitorul celor care depind astăzi de minerit. Valea Jiului este una dintre zonele incluse în Platforma pentru Regiuni Carbonifere în tranziție și cred că priceperile minerilor sunt ușor de transferat către sectorul energiilor regenerabile. Programul îi va pregăti avansat în domeniile electric, mecanic și hidraulic. Acesta este poate unul dintre cele mai ample programe de reconversie profesională cu rezultate imediate: încadrarea în piața muncii după absolvire. Programul este gândit în maniera în care în maximum 6 luni de formare orice miner să poată lucra într-unul din parcurile eoliene din România”, a declarat ministrul Energiei Anton Anton.

Pentru înființarea Academiei, Ministerul Energiei, împreună cu Asociatia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Monsson Operations, Distribuție Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ România) și Universitatea din Petroșani, au semnat un protocol de colaborare în luna mai a acestui an.

Proiectul vizează să fie finanțat prin Fondul de Modernizare, articolul d., la care România a aderat împreună cu alte state membre.

Foto: Pixabay

 

Inchide