Ministrul Muncii admite că veniturile bugetarilor vor crește, în 2011, cu doar 1,4%

Ministrul Muncii admite că veniturile bugetarilor vor crește, în 2011, cu doar 1,4%
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 14:39

Ministrul Muncii, Ioan Botiș, a admis, joi seara, la emisiuneaOra de Foc, că salariile bugetarilor vor crește, în 2011, cu doar1,4%, față de salariile actuale. Executivul a decis să majorezesalariile cu 15%, de la 1 ianuarie 2011, față de luna octombrie2010. Însă, luând în calcul pierderea celui de-al treisprezeceleasalariu, a primei de vacanță și inflația, din 15 procente rămân, întermeni reali, doar 1,4. „În termeni strict matematici, majorareava fi de 15%. Dacă discutăm de influența acestei majorări asupraveniturilor din 2011, atunci da, admit că este de 1,4%”, amărturisit Botiș, constrâns de moderatorul emisiunii, Adrian Ursu,care se pregătea să îl confrunte pe ministru cu declarațiasubordonatului său, Valentin Mocanu, secretar de stat în MinisterulMuncii.

Botiș și-a retractat o afirmație anterioară, prin care admitea -răspunzând online, unei întrebări adresate de un cetățean – că,diminuând salariile cu 25% pentru a face față crizei, statul s-aîmprumutat de la bugetari, urmând ca acest împrumut să fierestituit în viitor. Ministrul Muncii a precizat că „orice salariatal statului trebuie să înțeleagă că pot să majorez salariile atâtcât economia îmi permite”. Vestea bună ar fi că, în 2011, nu „suntprognozate” disponibilizări în afara „plecărilor naturale dinsistem”. Pe de altă parte, deși premierul Boc a anunțat că Guvernulși-a atins ținta stabilită cu FMI, de 1.290.000 de salariațibugetari, Botiș a declarat că „pe baza ultimelor informații pe carele am, mai sunt 1.316.000 bugetari”. Confruntat cu declarațiapremierului, Botiș a spus: „domnul prim-ministru are informațiilecele mai bune”.

Susținând declarațiile președintelui Traian Băsescu, care lecere românilor să muncească mai mult, pentru a trăi mai bine,ministrul Muncii a declarat că există 11.000 de locuri de muncă noucreate, de la venirea sa în minister, dar neocupate. „Un sondajEurostat arată că în România a crescut numărul de comenzi și aucrescut exporturile. Industria asigură, acum, un echilibru. Dar casă lucrezi în industrie îți trebuie o anumită pregătire”. Iarministrul spune că se vor accesa fonduri europene pentru cursuri depregătire a celor care vor să ocupe cele 11.000 de locuri demuncă.

Soluția super-bonelor

Referitor la diminuarea concediului de îngrijire a copiilornou-născuți, de la doi ani, cât este în prezent, Botiș a reiteratcă există „două-trei-patru variante de lucru”, Ministerul Munciilansând mesaje în legătură cu intențiile sale și „pe acestevariante”, pentru a vedea care este „corectă pentru piață”. Botiș alăsat să se înțeleagă că varianta corectă, în opinia sa, esteînjumătățirea duratei concediului, pentru ca România să fie înacord cu celelalte state europene. „Sunt 13 țări membre care nuacordă deloc această indemnizație de creștere a copilului. Mai sunt12 țări care acordă indemnizația pe diferite perioade”. Ministrul aexemplificat cu Austria (indemnizație acordată timp de 3 luni) șiElveția (6 luni; Elveția nu este, însă, stat membru UE), adăugândcă este vorba de sisteme contributive (indemnizațiile se plătescdacă ai contribuit anterior, știind că îți dorești un copil). „Dacăvom păstra valoarea indemnizațiilor între 600 de lei și 3.400 delei, cât sunt în prezent, noi vrem să propunem să scădem perioadade acordare, consecutiv cu acordarea unui stimulent de 500 de lei,pentru întoarcerea mai grabnică la locul de muncă”, a spus Botiș.Ministrul a mai admis că este posibil ca legea să se aplice șipentru mamele care, la momentul intrării în vigoare a noilorprevederi, sunt în concediu de maternitate și care vor fi obligatesă se întoarcă la locurile de muncă mai repede decât s-a stabilitanterior, fără a primi vreun stimulent. „Aceasta este una dintrevariantele pe care le avem în calcul”, a precizat Botiș. O altăvariantă la care se gândește ministrul Muncii este să pregăteascăbone care să poată îngriji, concomitent, „în creșe de tip familial,câte patru-cinci-șase copii de un an, așa cum se întâmplă în Olandasau Germania”.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ce face Jean Paler, în fiecare dimineață, în parcul din Sinaia! Turiștii au crezut că...
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Județele din România cu cele mai mari rate de infectare. Ce restricții au nevaccinații aici
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei