Ministrul Muncii jură că n-a promis cruțarea pensiilor mai mici de 1.000 lei

Ministrul Muncii jură că n-a promis cruțarea pensiilor mai mici de 1.000 lei
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 06:51

Între varianta reducerii cu 15% și cea cu 11,5%, e de așteptatca Guvernul să o aleagă pe prima. Foarte probabil, o diminuare maipuțin accentuată a pensiilor ar putea însemna o diminuare maiputernică a indemnizațiilor de creștere a copiilor. Și invers.

În varianta 15% la pensiile mai mari de 350 de lei, Guvernul vaavea și susținerea parlamentară a UNPR. Mai rămâne de convins UDMR,dar președintele formațiunii, Marko Bela, a vorbit doar codificat,referitor la necesitatea protejării celor cu pensii mici, fără săcuantifice noțiunea de „mic”.

Protest, discuții și declarații care se bat cap în capla Ministerul Muncii

O delegație a pensionarilor gălățeni, care au venit săprotesteze la Ministerul Muncii, a discutat, marți la prânz, cuministrul Muncii, Mihai Șeitan. Președintele AlianțeiEuropensionarilor din Galați, Cristea Toader, a declarat, lafinalul discuțiilor, că ministrul Mihai Șeitan le-a spus că nu vorscădea pensiile sub 1.000 de lei, iar cei care beneficiază deaceastă sumă nu vor fi obligați la coplată. Totodată, Șeitan le-arfi promis sindicaliștilor că în lunile iulie și august vorbeneficia de bilete pentru bazele de tratament din țară.

În jurul orei 12.00, cei aproximativ 40 de pensionari gălățeniau plecat de la Ministerul Muncii spre Palatul Parlamentului, undeși-au continuat protestul.

După întâlnirea șefului statului cu parlamentarii PD-L,ministrul Muncii l-a contrazis pe Cristea Toader. „Nu a fost odiscuție în sensul acesta (de a nu se reduce pensiile mai mici de1.000 de lei – n.r.)”. Șeitan a precizat că a primit solicitărilescrise ale pensionarilor, le-a explicat acestora situațiafinanciară și de ce este nevoie să se facă reduceri la pensii și căurmează ca toate aceste cereri să fie analizate și să se ia odecizie.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, adeclarat că nu poate să aibă loc o reducere diferențiată apensiilor, deoarece aceasta ar presupune modificarea punctului depensie. Mai mult, Vlădescu a precizat că România nu își permite”luxul” de a nu diminua și pensiile mici, întrucât nu suntsuficienți pensionari bogați, de la care să se ia toată sumanecesară pentru acoperirea deficitului.

Ministrul Muncii a avut mult de lucru ieri. Mihai Șeitan atrebuit să declare de mai multe ori că n-a promis că va cruța de latăiere pensiile, ci doar că „va analiza” această posibilitate.Munca ministrului vine după o declarație a lui Cristea Toader,președintele Alianței Europensionarilor din Galați, conform căruiaȘeitan a promis că va cere Guvernului să nu scadă cu 15% pensiilemai mici de 1.000 de lei. La rândul său, Sebastian Vlădescu adeclarat că România nu își poate permite scutirea de la reducereacu 15 procente a pensiilor sub 1.000 de lei.

Calculele Gândul arată că, cel mai probabil, Guvernul va optapentru conservarea pensiei minime garantate de 350 de lei șiaplicarea reducerii de 15 procente pensiilor care depășesc aceastăsumă.

Statul ar economisi 561,5 milioane de lei lunar, dacă ar aplicareducerea de 15% tuturor celor 4,77 milioane de pensionari de”stat” (inclusiv urmașilor și invalizilor) și celor peste 750 demii de pensionari agricultori. În 6 luni, economia ar fi de 3,369miliarde de lei sau aproape 800 de milioane de euro.

Dacă ar fi scutite de la diminuare pensiile mai mici de 1.000 delei, economia ar fi de numai 200 de milioane de lei lunar (1,2miliarde de lei / mai puțin de 300 de milioane de euro la ojumătate de an). Asta pentru că ar fi afectați doar 991.254 depensionari (dintre care doar 3 agricultori) cu pensii mai mari de1.000 de lei, respectiv nici 18 procente din totalulpensionarilor.

Președintele Traian Băsescu a declarat că reducerea unitară, cu15%, a tuturor pensiilor este necesară pentru prevenirea acumulăriiunui deficit suplimentar, de 500 de milioane de euro, la Fondulpublic de pensii, peste deficitul de 1,7 miliarde de euroconsiderat la începutul anului, deficit acoperit prin subvenții dela Bugetul de Stat.Suma de 500 de milioane de euro s-ar puteaobține din diminuarea cu 11,5% a pensiilor mai mari de 350 delei.

Dacă va aplica procentul de reducere de 15% pensiilor mai maride 350 de lei, Guvernul va „pierde” circa 35 de milioane de leilunar, din suma precizată mai sus, de 561,5 milioane, respectiv 210milioane de lei într-o jumătate de an. Adică, tot s-ar realiza oeconomie de 750 de milioane de euro, cu 50% mai mult decât ceanecesară. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Vestea dezastruoasă pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Prețul combustibilului, cel mai...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....