Ministrul Sănătății: „Nu există nicio criză de medicamente, este vorba de o disfuncționalitate”

Ministrul Sănătății: Nu există nicio criză de medicamente, este vorba de o disfuncționalitate
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 24/04/2012, 06:45

Ritli Ladisau, ministrul Sănătății, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe, că România nu se confruntă cu o criză de medicamente, ci cu „o disfuncționalitate”. Mai mult, oficialul a spus că ministerul va continua să achiziționeze medicamentele pentru bolnavii de cancer.

„Producătorii de medicamente și-au exprimat nelămurirea cu privire la introducerea taxei de clawback și la faptul că termenele de plată sunt lungi, unele depășind și un an de zile. Această criză a fost una falsă și artificială. Bineînțeles că ministerul Sănătății va achiziționa în continuare medicamentele pentru pacienții bolnavi de cancer”, a spus ministrul.

Reprezentanții MS au mai precizat că pacienții bolnavi de cancer nu trebuiau să treacă prin această situație, deoarece pe piață există și alte medicamente care au același acțiune terapeutică. „Bolnavii nu au fost informați. Existau tratamente. Dispariția de pe piață a opiaceei orale trebuia înlocuită cu opiacee injectabilă”, a completat Ritli Ladislau.

Demnitarul a spus și că această criză de medicamente a apărut din cauza proastei organizări a managerilor de spitale. „Trebuie făcută aprovizionarea ritmică la nivelul spitalelor. Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează tratamentele cu citostatice. Anul acesta a fost alocată suma de 830 de milioane de lei pentru tratamentele cu citostatice”, a spus ministrul.

Guvernul a alocat 750.000 de lei din fondul de rezervă pentru achiziționarea de medicamente

În urmă cu o săptămână de pe piața farmaceutică a dispărut un medicament indispensabil bolnavilor de cancer, după ce compania farmaceutică care îl producea și-a anunțat retragerea din România. Reprezentații firmei de medicamente au dat asiguirări că, odată cu plecarea lor, nu va dispărea și medicamentele originale pe care aceștia le au în portofoliu.

Pentru a rezolva situația, Guvernul a alocat 750.000 de leipentru achiziționarea tratamentului bolnavilor de cancer.

„Această sumă va fi ulterior rectificată din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. S-a recurs la decizia de a accesa fondul de rezervă pentru rezolvarea rapidă a acestei situații. Medicamentele cumpărate cu acești bani vor ajunge maxim 15 zile, timp în care situația va reveni la normal”, a declarat la aceas vreme Vasile Cepoi, secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătății.