Ministrul ungar de Externe, iritat de Codul Administrativ: Este inacceptabil! România să respecte drepturile minorităților

Ministrul ungar de Externe, iritat de Codul Administrativ: Este inacceptabil! România să respecte drepturile minorităților
Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó critică adoptarea Codului Administrativ în forma actuală de către Guvernul de la București, spunând că în acest fel drepturile minorităților nu mai sunt respectate, iar pragul de 20% pentru folosirea limbii materne poate duce la pierderea dreptului

„Este inacceptabil ca România să renunțe la drepturile comunităților naționale”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe, într-o comunicare trimisă sâmbătă la MTI.

Acesta a mai spus că spre deosebire de propunerea anterioară, care a avut susținerea majorității parlamentare, noul Cod administrativ, adoptat de către Guvern printr-o ordonanță de urgență, nu numai că nu extinde drepturile minorităților, ci chiar ia drepturi existente, dobândite deja.

Péter Szijjártó a subliniat că, în conformitate cu noua lege, o minoritate națională își pierde drepturile de utilizare a limbii materne în cazul în care proporția sa scade sub pragul de 20%, în
timp ce legea anterioară garanta protecția drepturilor deja dobândite, indiferent de modificarea ulterioară a numărului membrilor comunității.

Potrivit noilor prevederi, considerăm că se află în pericol utilizarea limbii materne în instituțiile publice locale chiar și în localitățile în care proporția minorităților depășește 20%, a adăugat ministrul.

„Regulile internaționale și bilaterale protejează drepturile minorităților, iar acestea trebuie respectate și în România”, a spus Péter Szijjártó.

Ordonanța de urgență privind Codul administrativ a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, la 10 zile după ce a fost adoptată de către Guvern. Executivul a adus modificări actului normativ și săptămâna aceasta.

Astfel a fost modificat articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităților naționale, în sensul în care autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

Inchide