• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Minune bugetară: Leafa crește cu 10%, fondul de salarii e același

Minune bugetară: Leafa crește cu 10%, fondul de salarii e același
Sindicaliștii de la Metrou au convenit, ieri, cu administrația Metrorex asupra unui artificiu care le aduce angajaților o creștere salarială fără ca statul să scoată mai mulți bani din buzunar. Înțelegerea a dus la anularea grevei generale care fusese anunțată pentru această dimineață.

Sindicaliștii de la Metrou au convenit, ieri, cu administrațiaMetrorex asupra unui artificiu care le aduce angajaților o creșteresalarială fără ca statul să scoată mai mulți bani din buzunar.Înțelegerea a dus la anularea grevei generale care fusese anunțatăpentru această dimineață.

Fondul de salarii rămâne același, ba chiar puțin mai mic decâtanul trecut, respectiv circa 189 de milioane de lei, în timp ceprimele și al 13-lea salariu dispar din contractul colectiv demuncă. Banii economisiți în acest fel se redistribuie, determinândcreșterea salariilor. Surse apropiate negocierilor ne-au declaratcă unul dintre motivele pentru care sindicatul a propus aceastămăsură este faptul că angajații de la metrou s-au temut căministerul Transporturilor ar putea să le taie, prin lege,sporurile. Includerea acestora în salariu i-a scutit pe angajați deacest risc.

Sporurile primite, în funcție de specificul muncii depuse (lasuprafață sau în subteran, la casierie sau la comanda trenuluietc.) se mențin la același nivel. Cum însă sporurile sunt calculateca procent din salariu, venitul fiecărui lucrător va crește.

Lefuri mai mari și din pensionareacolegilor

„Acele adaosuri la salariu de bază care erau primele au fosttransformate în procent de creștere a salariului tarifar”, adeclarat imediat după încheierea negocierilor președintele UniuniiSindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi. El a precizat că, în total,majorarea salarială „nu va fi de două cifre”, adică sub 10%.Practic, diferența dintre salariile actuale și cele majorate va fireglată prin numărul de angajați, având în vedere că vor mai fireduse unele posturi, în special prin pensionări. „Negociereacontractului colectiv de muncă s-a făcut în limita fondului desalarii, care a rămas același ca în 2009, chiar puțin mai mic dincauza pensionărilor”, a ținut să precizeze, la rândul lui,directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriște. Anul acesta,fondul de salarii al Metrorex este de 189 de milioane de lei.Negocierile au luat sfârșit abia după ce administrația șisindicatele au fost asigurate de la Iași, unde s-a desfășuratședința de Guvern, că bugetul de venituri și cheltuieli alcompaniei va fi aprobat. Metrorex este una dintre companiilemonitorizate de FMI, nu din cauză că ar avea datorii la stat, citocmai pentru că primește subvenții și are un număr mare deangajați, peste 4.000.

Protestul ilegal, legalizat de Curtea deApel

Ultima întrerupere a circulației metroului bucureștean a avutloc în perioada 17-18 noiembrie 2009. La vremea respectivă, UniuneaSindicatelor Libere Metrou (USLM) avea aceeași revendicare ca și înprezent, și anume negocierea contractului colectiv de muncă,inclusiv o creștere salarială. Pe 18 noiembrie, instanțaTribunalului București a întrerupt protestul, declarându-l ilegal.Sentința a fost atacată de USLM, iar în urmă cu două săptămâniCurtea de Apel București a declarat greva legală. Imediat dupăaflarea sentinței, președintele USLM, Ion Rădoi, a solicitatreluarea negocierilor, chiar dacă putea relua greva chiar atunci.La rândul lui, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriște,declara că va ataca sentința la Înalta Curte de Casație șiJustiție, prin recurs în anulare. Cu toate acestea, avocatulsindicaliștilor, Laurențiu Vețeleanu, a ținut să precizeze că unasemenea demers poate dura și patru sau cinci luni de zile.

Obligați să asigure o treime din activitate

Când are loc grevă generală la metrou, angajații trebuie săasigure zilnic o treime din activitate, așa cum prevede legea. Cumzilnic călătoresc cu metroul peste 600.000 de oameni, rezultă că400.000 pot fi afectați de protest, în prima parte a fiecăreizile.

Față de precedenta acțiune de protest, sindicaliștii și-au reduspretențiile, acceptând chiar și un fond de salarii similar celui deanul trecut, numai să încheie contractul colectiv de muncă. „În modnormal, potrivit legii, cum Metrorex nu are datorii la stat iarproductivitatea muncii este în creștere, am avea dreptul la omajorare cu 3,7% a fondului de salarii”, a precizat Rădoi.Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat în urmă cudouă zile că bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs nuva cuprinde nici o majorare a fondului de salarii, acesta urmând afi menținut la nivelul din 2009.

Inchide