Mircea Toader, la DNA, în dosarul afacerilor din Portul Constanța. Liderul deputaților PDL este menționat într-o convorbire telefonică

Redactor:
Vlad Mironescu
Mircea Toader, la DNA, în dosarul afacerilor din Portul Constanța. Liderul deputaților PDL este menționat într-o convorbire telefonică
Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, s-a prezentat, joi dimineață, la DNA, pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanța.

Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, s-a prezentat, joidimineață, la DNA, pentru a fi audiat în calitate de martor îndosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanța.

Mircea Toader a spus, la intrarea în sediul DNA, că a fostchemat în calitate de martor.

Toader a precizat că a avut câteva discuții cu fostul secretargeneral în Ministerul Administrației și Internelor LaurențiuMironecu, în legătură cn un proiect de lege.

La dosar există mai multe interceptări ale convorbirilortelefonice între Laurențiu Mironescu și Aurelian Pilcă, inculpațiîn dosarul Portul Constanța, pe tema sprijinului financiar pentruca Mironescu să câștige alegeri îm PDL și a intervențiilor pentruca Pilcă să fie numit șef în port sau a eforturilor de a intra înanturajul Ancăi Boagiu.

Într-una dintre convorbiri, din 7 septembrie 2010, LaurențiuMironescu îl anunță pe Pilcă în legătură cu faptul că se va întâlnicu Mircea Toader, lider al deputaților PDL, care l-ar fi cooptatpentru a elabora legislația în domeniul maritim și portuar.Mironescu își exprimă speranța că va intra astfel și în intimitateaministrului și precizează că Toader „s-a sfătuit cu Anca”. Discuțiase încheie cu formula „Succesuri!”.

„Pilcă Aurelian-Cătălin: Alo!

Mironescu Laurențiu: Da, domnul președinte!

Pilcă Aurelian-Cătălin: Salut, uite, fac ordine aici, ladumneavoastră acasă.

Mironescu Laurențiu: A, la mine acasă?

Pilcă Aurelian-Cătălin: Aha.

Mironescu Laurențiu: A, vă rog frumos să vă ocupați!

Pilcă Aurelian-Cătălin: Păi, da!

Mironescu Laurențiu: Aha!

Pilcă Aurelian-Cătălin: Ce faci, geamurile, acum? Sau mai aipuțin…

Mironescu Laurențiu: Nu, mai am, mai am. Săptămâna viitoare.

Pilcă Aurelian-Cătălin: Aha, aha. Tu ce faci?

Mironescu Laurențiu: Cum ești?

Pilcă Aurelian-Cătălin: Mă, bine, așa.

Mironescu Laurențiu: Da?

Pilcă Aurelian-Cătălin: Una peste alta.

Mironescu Laurențiu: Vreo veste, ceva?

Pilcă Aurelian-Cătălin: Da, am vorbit azi, e de bine.

Mironescu Laurențiu: Da?

Pilcă Aurelian-Cătălin: Îhî.

Mironescu Laurențiu: Eu astăzi mă duc la… la MirceaToader.

Pilcă Aurelian-Cătălin: Da?

Mironescu Laurențiu: De fapt, astăzi plec, mâine mă duc laMircea Toader, care m-a cooptat la modul eu să-i fac legislația îndomeniul maritim și portuar.

Pilcă Aurelian-Cătălin: Foarte bine! Dacă te pricepi la asta, dece să nu-i faci, nu?

Mironescu Laurențiu: Poftim?

Pilcă Aurelian-Cătălin: Te pricepi la asta, de ce să nu-ifaci?

Mironescu Laurențiu: A, mă pricep, îi fac și vreau să…Bănuiesc că o să intru și în intimitatea ministrului, acolo, știi,adică…

Pilcă Aurelian-Cătălin: Aha, Dar nu zice nimic deocamdată.

Mironescu Laurențiu: A zis că s-a sfătuit cu Anca. N-am niciotreabă, măi, eu nu știu nimic din ce se întâmplă.

Pilcă Aurelian-Cătălin: Da, păi tocmai de asta.

Mironescu Laurențiu: Doamne ferește!

Pilcă Aurelian-Cătălin: Aha.

Mironescu Laurențiu: Înțelegi? Pe de altă parte, tot ce aflu pesubiectul acesta, îți spun, ca să vezi cum manevrezi.

Pilcă Aurelian-Cătălin: Da, păi, normal, îhî.

Mironescu Laurențiu: Mda, Bine, Aline.

Pilcă Aurelian-Cătălin: Bine, hai! Succesuri!

Mironescu Laurențiu: Hai, vorbim! Și ție la fel, acolo.

Pilcă Aurelian-Cătălin: Bine, ciao, pa!

Mironescu Laurențiu: Pa!”.

În luna mai, întrebat de către procurorul DNA, în instanță,despre convorbirea cu Aurelian Pilcă în care este nominalizatMircea Toader, fostul secretar general în MAI a arătat că din aceaconvorbire reiese „fără echivoc” dorința lui clară de a se retragedin postul de secretar executiv al Biroului Permanent Județean alPDL.

Laurențiu Mironescu, arestat inițial în dosarul privindafacerile ilegale din Portul Constanța, a părăsit arestul preventivîn urma deciziei din 21 iunie a Înaltei Curți de Casație șiJustiție. Tot atunci au fost eliberați și Liviu Bratu – adjunct alșefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, Adrian Pătrașcu -ofițer de poliție, comandant al „Grupului de nave” Constanța dincadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și CorneliuPăun.

Dintre cele 21 de persoane arestate în cauză, mai sunt în arestpreventiv 14.

În dosar este cercetat și senatorul PDL Mircea Marius Banias, încazul acestuia procurorii luând măsura interdicției de a părăsițara pentru 30 de zile, fiind acuzat de aderare la un grupinfracțional organizat, trafic de influență și instigare ladelapidare.

Eugen Bogatu, fostul director al Direcției Domenii Portuare dinConstanța, este considerat de procurorii anticorupție „leader” algrupului infracțional, care derulau afaceri ilicite în PortulConstanța.

„Grupul infracțional organizat” care s-ar fi constituit,potrivit procurorilor DNA, în vama Constanța, prejudicia bugetul destat cu sume între 50.000 și două milioane de euro la fiecaretransport.

Cătălin Lupășteanu, [email protected]

×
Inchide