Mironescu, Bratu, Pătrașcu și Păun au părăsit arestul

Mironescu, Bratu, Pătrașcu și Păun au părăsit arestul
Fostul secretar general în MAI, Laurențiu Mironescu și cele trei persoane acuzate în dosarul afacerilor ilegale din Portul Constanța, eliberate în urma deciziei de marți a ICCJ au părăsit arestul, în noaptea de miercuri spre joi.

Fostul secretar general în MAI, Laurențiu Mironescu și cele treipersoane acuzate în dosarul afacerilor ilegale din PortulConstanța, eliberate în urma deciziei de marți a ICCJ au părăsitarestul, în noaptea de miercuri spre joi.

Laurențiu Mironescu – fost secretar general al MinisteruluiAdministrației și Internelor, Liviu Bratu – adjunct al șefuluiBiroului Vamal Constanța Sud Agigea, Adrian Pătrașcu – ofițer depoliție, comandant al „Grupului de nave” Constanța din cadrulInspectoratului General al Poliției de Frontieră și Corneliu Păunau ieșit din arestul Poliției Capitalei la miezul nopții, atuncicând a expirat perioada de arest preventiv, astfel cum a foststabilită conform ultimei decizii de prelungire a mandatului.

La ieșirea din arest, Laurențiu Mironescu s-a declarat mulțumit dedecizia instanței, apreciind că astfel își va putea pregăti maibine apărarea, pentru a-și demonstra nevinovăția.

El va pleca în cursul zilei de joi spre locuința sa din EforieSud.

Laurențiu Mironescu, Liviu Bratu, Adrian Pătrașcu și Corneliu Păunau fost puși în libertate, după ce Completul de cinci judecători aadmis recursurile făcute de ei împotriva deciziei prin care Secțiapenală a instanței supreme a prelungit cu 30 de zile, sâmbătă,măsura arestului preventiv în cazul lor.

În acest dosar sunt cercetate de procurorii anticorupție 30 depersoane, dintre care 28 au fost arestate și una a primit mandat dearestare în lipsă.

Astfel, în 25 mai au fost arestați Laurențiu Mironescu, fostsecretar general al Ministerului Administrației și Internelor,Eugen Bogatu, fost director al Direcției Domenii Portuare dincadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor MaritimeConstanța, Liviu Adrian Durbac, șef al Biroului Vamal Constanța SudAgigea, în prezent șef al Biroului Vamal Târguri și ExpozițiiBucurești, Liviu Costel Bratu și Claudiu-Constantin Olteanu,adjuncți ai șefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, AdrianSorin Pătrașcu, ofițer de poliție, comandant al „Grupului de nave”Constanța din cadrul Inspectoratului General al Poliției deFrontieră, precum și inspectori, lucrători, comisionari șiintermediari vamali, asociați și administratori ai unor firme. Deasemenea, instanța a emis mandat de arestare preventivă în lipsăpentru El Haj Ahmad, cetățean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat și senatorul PDL Mircea Marius Banias,în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicției de a părăsițara pentru 30 de zile, fiind acuzat de aderare la un grupinfracțional organizat, trafic de influență și instigare ladelapidare.

„Gruparea Mironescu” se ocupa cu „captura statului”, noțiune careexprimă forma cea mai înaltă a corupției, respectiv corupțiageneralizată, pentru care este nevoie de mulți oameni, persoanebine plasate și influente, susțin anchetatorii.

Eugen Bogatu, fostul director al Direcției Domenii Portuare dinConstanța, este considerat de procurorii anticorupție „leader” algrupului infracțional, care derulau afaceri ilicite în PortulConstanța.

Procurorii îl acuză pe Eugen Bogatu că „s-a implicat în activitateade colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilorvamali Dragoș Iulian Tudoran și Valentin Țiripan”, dar și că „aintervenit” la Liviu Durbac, șeful Biroului Vamal ConstanțaSud-Agigea, pentru a ajuta o firmă să importe ilegal mărfurisubevaluate.

Bogatu este acuzat că, în 22 octombrie 2010, „a ordonat blocareacompletă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul VamalConstanța-Sud Agigea, pentru a-i determina pe intermediarii vamaliMarin Dodu, acționar la SC Fotbal Club Progresul București SA, șiAkram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa să își achite «taxele» cătremembrii grupului infracțional”.

Potrivit DNA, în perioada 2010-2011, la grupul condus de Bogatu auaderat Sunai Cadîr, director al Direcției Regionale de Accize șiOperațiuni Vamale (DRAOV) Constanța, Liviu Durbac, șef al BirouluiVamal Constanța Sud-Agigea și Liviu Costel Bratu, adjunct alșefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea. Potrivit procurorilor,aceștia „au aderat și sprijinit grupul infracțional organizat prinfolosirea în mod discreționar a funcțiilor publice deținute”.

Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al șefului Biroului VamalConstanța Sud Agigea, singur sau ajutat de doi subordonați de-aisăi – Adrian Milea și Valentin Roșculeț -, prin intermediulcomisionarului Dragoș Iulian Tudoran, „a pretins diverse sume debani de la mai mulți intermediari vamali și importatori, printrecare Ahmad El Haj, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, MohamadRouchdi, Mihai Culea și Laurențiu Catargiu”.

Olteanu a cerut bani și atunci când importurile erau ilegale, darși atunci când toată marfa pe care comercianții vroiau să o aducăîn țară venea legal, însoțită de toate actele necesare.

În unele cazuri, tot în schimbul unor sume de bani, Olteanu „a pusla dispoziția membrilor grupului informațiile necesare desfășurăriiactivităților ilegale la nivelul Biroului Vamal ConstanțaSud-Agigea”.

În același scop, un alt inculpat din dosar, Ioan-Dan Didilescu,inspector vamal în cadrul DJAOV Constanța, i-a cerut unuicomisionar vamal „diverse sume de bani”.

Între numele inculpaților din acest dosar apare și cel alcomandantului „Grupului de Nave” Constanța, Adrian Sorin Pătrașcu.Acesta este acuzat că, în lunile iunie și septembrie 2010, „a pusla dispoziția inculpaților Guo Ning, comerciant chinez, și ValentinȚiripan, comisionar vamal, informații confidențiale deținute învirtutea atribuțiilor de serviciu și de natură să le protejezeacestora activitatea infracțională”. El a primit de la cei doi,potrivit procurorilor, „mărfuri importate din China și băuturialcoolice”.

O altă faptă consemnată de procurori s-a petrecut în 16 februarie2011, când Ionuț Marius Scrioșteanu, șef al Biroului VamalSlobozia, ar fi primit de la comisionarul vamal Dragoș-IulianTudoran 5.700 de dolari americani „pentru a încheia în mod ilegalșase operațiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia”.

„Grupul infracțional organizat” care s-ar fi constituit, potrivitprocurorilor DNA, în vama Constanța, prejudicia bugetul de stat cusume între 50.000 și două milioane de euro la fiecaretransport.

„Sumele de bani erau cerute cu o frecvență zilnică, în cuantumcuprins între o mie și 7.000 de dolari pentru fiecare transport. Înaceastă modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unelesituații, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei și 8.280.932 leipentru fiecare transport de marfă introdus ilegal”, potrivitDirecției Naționale Anticorupție.

Departamentul Social, [email protected]

Inchide