Mișcarea #șîeu, în atenția presei internaționale: un nou tip de protest în România. Furia față de CEL MAI PROST sistem de drumuri din UE

Mișcarea #șîeu, în atenția presei internaționale: un nou tip de protest în România. Furia față de CEL MAI PROST sistem de drumuri din UE
Furia față de cel mai prost sistem de drumuri din Uniunea Europeană a generat un nou tip de protest în România, comentează agenția de presă Bloomberg, relatând despre manifestările de vineri.

Bloomberg notează că un om de afaceri din Suceava a organizat un protest pe 15 martie, timp de 15 minute, pentru a transmite Guvernului semnalul că frustrarea oamenilor este foarte răspândită.

Președintele Klaus Iohannis, care are frecvent dispute cu Guvernul, susține protestele de vineri, la care s-au raliat și unii primari care fac parte din partidul de guvernământ, observă Bloomberg.

„Demonstrațiile au devenit un lucru comun în ultimii ani, în contextul în care românii contestă eforturile Guvernului de a reduce sancțiunile pentru corupție”, comentează Bloomberg.

„Noi ne-am oferit să efectuăm un studiu de fezabilitate pentru autostrada Moldovei în actuala perioadă bugetară, pentru a putea demara lucrările în viitoarea perioadă bugetară, dar nu am primit niciun răspuns. Eu pot doar să susțin presiunile pe care cetățenii le exercită asupra Guvernului, întrucât este vorba de o revendicare mai mult decât legitimă”, a declarat Corința Crețu, comisarul UE pentru Politici Regionale.

Mișcarea #șîeu, pe paginile ambasadelor și a Reprezentanței Comisiei Europene

Ambasadele Danemarcei și Suediei la București, Reprezentanța Comisiei Europene în România au transmis, vineri, pe Facebook mesaje, în contextul protestului #șîeu pentru construirea autostrăzilor în țara noastră.

Ambasada Suediei din București a prezentat, pe Facebook, planul țării scandinave pentru infrastructură în perioada 2018-2029, notând că după „15 minute libere” vineri, poate fi urmărit un raport video realizat de Administrația Suedeză pentru Transport.

„Guvernul Suediei a adoptat un plan național pentru infrastructură pentru perioada 2018-2029, însumând investiții totale de 66 miliarde € în transportul rutier, căi ferate și transportul maritim. Noul plan național reprezintă un pas important către tranziția spre un stat fără combustibili fosili, o creștere a construcției de locuințe și îmbunătățirea condițiilor pentru mediul de afaceri. Una dintre cele mai ambițioase componente ale planului este centura capitalei Stockholm. Proiectul a început în 2015 și va dura până în 2025. Cu 21 kilometri lungime totală, dintre care 18 kilometri în tuneluri, centura va deservi 140.000 vehicule în fiecare zi, circulând pe trei benzi separate per fiecare direcție. Dacă ai 15 minute libere astăzi, poți urmări raportul video de progres al proiectului, realizat de Administrația Suedeză pentru Transport”, au scris reprezentanții Ambasadei Suediei la București, postat vineri pe Facebook.

Ambasada Danemarcei la București a scris un dialog imaginat între două persoane cu accent moldovenesc ce vorbesc despre protest și culminează cu o glumă.

„Casual Friday:
– Ci-i cu bandirola albî?
– Îi pientru autostradî…
– Ci autostradî?
– Iegxact!
(English: Why the white armband?/ Because of highway/ Which highway?/ Exactly!)”, arată instituția în mesajul postat pe rețeaua de socializare.

De asemenea, Reprezentanța Comisiei Europene a pus o imagine pe Facebook cu angajații instituției, însoțită de descrierea „Pauză de cafea pentru autostrăzi!”. Reprezentanța notează că în perioada 2014-2020 au fost puse la dispoziția României 6,3 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură din bani europeni.

„Pauză de cafea pentru autostrăzi! #șîEU 🇪🇺 vrea autostrăzi în 🇷🇴 România! În perioada 2014-2020, 6.3 miliarde de euro au fost puse la dispoziția României pentru proiecte de infrastructură. Cu toate acestea, proiectele care se derulează sunt din perioada financiară 2007-2013, care nu au fost finalizate la timp. CV-ul infrastructurii din România: • 90% din drumurile naționale au o singură bandă pe sens 
• în 2016 RO a înregistrat 97 de decese per un milion de locuitori în accidente rutiere. • 37% dintre victime sunt pietoni, comparativ cu media europeană de 21% Sursă: RAPORT„, arată mesajul reprezentanților CE.

Anunțat în urmă cu 11 zile, protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul național, iar vineri, mii de oameni au oprit lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.

 

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Anunțul făcut de Lidl pe care nu-l mai găsești nicăieri în România. Ce se va...
Misterul paturilor de ATI, lămurit de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Situaţia locurilor la Terapie...
„Tatăl Nostru” se modifică, începând de duminică, la slujbele catolice. Versetul care a fost schimbat
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Vestea dimineții despre VACCINURILE anti-covid. Anunțul RADICAL al lui Alexandru Rafila!!!
imagini spitalul matei balș
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Oana Zăvoranu, un nou atac la adresa Adelinei Pestrițu. „Querida” o acuză că este mincinoasă:...
Inchide