Mogulul „mare albastră” SEBASTIAN GHIȚĂ și dedicațiile din stenograme. „Deci, fii atent! Pune-mă pe speaker!”

Mogulul „mare albastră SEBASTIAN GHIȚĂ și dedicațiile din stenograme. „Deci, fii atent! Pune-mă pe speaker!
Publicat: 25/06/2015, 21:26

Ancheta procurorilor DNA Ploiești în cazul lui Iulian Herțanu, cumnatul primului ministru Victor Ponta, și a firmei sale Grossmann Engineering, scoate la lumină o întreagă rețea de influență și corupție transpartinică, care funcționa la nivelul județului Prahova, împărțind banii publici din contractele scoase la licitație. La vârful acestei rețele de influență, arată procurorii DNA, erau persoanele cu cea mai mare putere politică din județ: deputatul PSD Sebastian Ghiță și președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, ajutați în această combinație și de liderul PNL județean la acea vreme, Adrian Semcu. Un alt dosar al DNA Ploiești a arătat cum familia Cosma împărțea discreționar contractele de asfaltare și deszăpezire la nivelul județului Prahova, Mircea și Vlad Cosma fiind trimiși în judecată pentru aceste fapte de trafic de influență.

În jurul lor și sub ei, la nivelul județului Prahova, procurorii DNA susțin că acționau alte personaje racordate politic la împărțirea contractelor. Deasupra, relația de influență la București ar duce la primul ministru Victor Ponta, căruia procurorii DNA susțin că Sebastian Ghiță i-a organizat și sprijinit financiar campania electorală din Republica Moldova, în 2014. Precizăm că Victor Ponta nu are deocamdată vreo calitate în acest dosar penal.

Ancheta DNA asupra acestei rețele s-a devoalat public în februarie 2015, când Iulian Herțanu a fost reținut de procurori și ulterior arestat preventiv. El este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, schimbarea destinației fondurilor europene și evaziune fiscală, în interesul firmei pe care o administra – Grossmann Engineering. Firma respectivă câștigase, în asociere cu firma Euroconstruct Trading ”98, administrată de omul de afaceri Dan Besciu, un contract de la Hidro Prahova, companie de stat controlată de CJ Prahova, privind extinderea canalizării în orașul Comarnic.

Procurorii DNA acuză că grupul infracțional din jurul lui Iulian Herțanu a deturnat 7,79 milioane lei, adică 54% din totalul sumelor achitate de Hidro Prahova către Grossmann Engineering, bani pe care inculpații au pretins că i-au plătit către „partenerii” către care subcontractaseră lucrări, însă care au fost scoși numerar din conturile firmelor și persoanelor fizice, conform DNA. Prin această manevră, Herțanu și partenerii săi sunt acuzați că au comis o evaziune fiscală de 2,5 milioane lei, prin neplata de TVA și impozit pe profit către stat.

Acest grup infracțional de la nivelul firmei lui Herțanu și din cadrul responsabililor din Hidro Prahova a fost sprijinit la nivel politic în județul Prahova de deputatul PSD Sebastian Ghiță, de președintele PSD al CJ Prahova Mircea Cosma și de fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, acuză DNA, care i-a pus sub urmărire penală pe cei trei pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat.

DICȚIONAR DE PERSONAJE:

Cele mai importante personaje ale acestei rețele anchetate de DNA sunt:

cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, și partenerii săi de afaceri Vladimir Ciorbă și Liviu Munteanu, urmăriți penal în acest dosar. Dan Besciu, administratorul EuroConstruct Trading ”98, în asociere cu care firma lui Herțanu a câștigat contractul incriminat, care nu are deocamdată nicio calitate în acest dosar penal.

deputatul Sebastian Ghiță, poreclit „Mogulul”, „dl. Comandant” sau „dl. Profesor” în convorbirile interceptate de SRI care se află la dispoziția DNA, urmărit penal în acest dosar pentru sprijinire de grup infracțional și ulterior, după extinderea urmăririi penale, pentru trafic de influență, complicitate la schimbarea destinației fondurilor europene, spălare de bani, evaziune fiscală, coruperea alegătorilor și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția (de deputat).

președintele CJ Prahova Mircea Cosma (PSD), poreclit „Presidente” sau „ăla bătrânul” în convorbirile interceptate aflate la DNA, urmărit penal în acest dosar pentru sprijinire de grup infracțional organizat și pentru folosirea influenței sau autorității, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

fiul lui Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, poreclit „ăla micu” în convorbirile aflate la DNA, urmărit penal în acest dosar pentru sprijinire de grup infracțional organizat (el este trimis în judecată pentru trafic de influență în alt dosar al DNA, alături de tatăl său, privind atribuirea contractelor de asfaltare și deszăpezire din Prahova, din care se oprea comision).

omul de afaceri Gheorghe Boeru, reprezentant al firmei Romair Consulting, urmărit penal de DNA pentru dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală, acuzat că a dat 100.000 de euro din 200.000 de euro promiși lui Adrian Semcu, fost vicepreședinte CJ Prahova și fost director Hidro Prahova, pentru a câștiga un contract de 25 de milioane de lei în cadrul proiectului în care câștigase contract și Iulian Herțanu.

Adrian Semcu, fost director Hidro Prahova, vicepreședinte al CJ Prahova și lider PNL al județului Prahova la data comiterii faptelor, este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență.

Contractul câștigat de Herțanu și Besciu la Comarnic făcea însă parte dintr-un proiect mai mare desfășurat la nivelul județului Prahova, prin Hidro Prahova – „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova”. Valoarea totală a acestui proiect se ridica la peste 200 de milioane de euro, cu tot cu TVA, aproape 80% din fonduri provenind de la UE, conform documentelor DNA.

Procurorii DNA susțin, conform unor documente consultate de gândul, că înainte ca contractele din cadrul acestui proiect să fie atribuite, în 2011 ar fi existat o înțelegere între Sebastian Ghiță și alte persoane influente la nivel local, pentru a obține comisioane din acești bani – 10% din valoarea contractelor. La această înțelegere ar fi convenit atât persoane din cadrul PSD, cât și din partea PNL, la nivel local, procurorii susținând că grupul putea câștiga în acest fel 12 milioane de euro. Declarația aparține unui martor din dosar.

În combinație a apărut și omul de afaceri Gheorghe Boeru, urmărit penal și el în acest dosar, care controlează firma Romair Consulting și care câștigase și el, în cadrul unei asocieri, contractul de „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului cu finanțare europeană POSM „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova”. Valoarea contractului era de 25 de milioane de lei, iar pentru asta Boeru l-ar fi mituit pe Adrian Semcu cu 100.000 de euro din 200.000 de euro promiși, conform DNA.

Conform martorului citat de DNA, discuțiile pentru împărțirea contractelor s-ar fi purtat între Adrian Semcu din partea PNL, ajuns între timp director general al Hidro Prahova, el fiind vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova și liderul PNL Prahova la data faptelor, și Sebastian Ghiță din partea PSD. Procurorii DNA mai arată că pe parcurs Ghiță și-ar fi exercitat influența prin intermediul lui Darius Meșca (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în guvernul Tăriceanu, ajuns consilier al lui Mircea Cosma la CJ Prahova, apropiat al lui Ghiță), al lui Ciprian Ghioc (directorul AM POS Mediu, departament din Ministerul Mediului care se ocupă cu alocarea fondurilor europene, fost salariat la Asesoft, companie controlată de Sebastian Ghiță, conform RISE Project) și al membrilor familiei Cosma – Mircea și Vlad. Meșca și Ghioc nu au vreo calitate în acest dosar, deocamdată.

„Caietele de sarcini urmau să fie și au fost ulterior adaptate, astfel încât procedurile să fie câștigate de către societățile agreate”, mai reiese din documentele DNA consultate de gândul.

În vara anului 2014, în apropierea campaniei electorale prezidențiale, lucrările efectuate de firma lui Iulian Herțanu nu erau în grafic și rețeaua de influență ar fi acționat la nivelul autorităților pentru ca firma Grossmann Engineering să nu aibă probleme, mai susțin procurorii DNA. S-ar fi apelat la Ciprian Ghioc, de la Ministerul Mediului, apropiatul lui Sebastian Ghiță, care ar fi aprobat prelungirea termenului de execuție la lucrările firmei lui Herțanu. De asemenea, grupul de influență Ghiță-Cosma ar fi făcut presiuni, în cadrul mai multor întâlniri la care ar fi participat familia Cosma, Ghiță și oamenii de afaceri implicați în contract, ca Hidro Prahova să anuleze scrisorile de executare a garanției împotriva firmei lui Herțanu, mai arată procurorii DNA în documentele consultate de gândul.

Stenogramele cu care procurorii își susțin afirmațiile

La dosarul DNA se află mai multe interceptări ale convorbirilor dintre aceste personaje, prin care procurorii intenționează să își susțină afirmațiile și acuzațiile la adresa acestei rețele de influență.

Discuție din 2011 între Adrian Semcu, vicepreședinte CJ Prahova la data comiterii faptelor și fost lider PNL Prahova, în prezent directorul Hidro Prahova, și Cătălina Bozianu, director economic la Hidro Prahova, vicepreședinte PMP Prahova, fost viceprimar al Ploieștiului și fost președinte PNL Ploiești. Cei doi discută despre cum Crin Antonescu, fostul lider PNL, ar știi detaliile acestei afaceri din Prahova și cum ar exista o înțelegere PSD-PNL pe această afacere. Discuția este însă ambiguă, interlocutorii putând să facă referire la o împărțire a posturilor politice, nu a contractelor publice. Sublinierile aparțin procurorilor.

„SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarășul CRIN.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns și în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte așa… Știe de toate dedesubturile lui GHIȚĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Și i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez , unul e al nostru. Nu contează care.( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herțanu Iulian Cristian, și SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL) Și el… tot el zice…: Băi ADI, să fiu sincer și drept, eu cred că ar fi mai important județul, că la Ploiești e CĂTĂLINA, e organizația, avem fieful totuși de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în județ… Exact gândirea mea. Știi?”.

Discuție din 2011 între Adrian Semcu și Mihai Ștefănescu, om de afaceri apropiat de Sebastian Ghiță, poreclit „Treflă” și partener de afaceri cu senatorul PSD de Prahova Radu Oprea, conform RISE Project. Cei doi, Ștefănescu și Oprea, dețin hotelul Angelo D”Oro și restaurantul Vienna Caffe din Ploiești, unde RISE Project susține că se întâlnesc Sebastian Ghiță și apropiații acestuia. Discuția se referă la modul în care Sebastian Ghiță ar fi stabilit deja împărțirea contractelor de la Hidro Prahova înainte ca licitațiile să aibă loc.

„SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Că ăsta bătrânul (Mircea Cosma n.r.) … astăzi am venit eu la serviciu, că săptămâna trecută n-am venit pe la serviciu deloc, și astăzi am venit la serviciu și îmi povestea că aseară la Boccacio acolo era și mogulul dar zice că: „Era deja într-o stare mai avansată așa și nu aveam ce să discut cu el!”. Sărbătoreau cu BURLACU, că s-a însurat! (Cătălin Burlacu este pivotul echipei de baschet Asesoft Ploiești, finanțată până nu demult de Sebastian Ghiță – n.r.)

MIHAI – Da, da, da!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Știi!?

MIHAI – Păi mogulul (Sebastian Ghiță – n.r), cred că de la 1 octombrie a supt p…! Îi ia ăla toată jucăria!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Am auzit și treaba asta și nu sunt străin! …

MIHAI – Eu i-am spus de la început că asta o să întâmple și ei ziceau că sunt eu rău și că le vreau răul! Le-am zis: „Bă, Doamne ferește, eu… doar mă uit și văd și vă spun că o s-o sugeți!” „Nu, că nu o sugem!” „Bine!”

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Și vor și pe plan local să facă nu știu ce măgării!

MIHAI – Păi da, așa am auzit că se laudă mogulașul, asta era una dintre…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mogulașul?

MIHAI – Mogulașul cică, el împarte tot, el face tot, el…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ăla micu”? (Vlad Cosma – n.r.)

MIHAI – Nu, ăla marele, ăla marele, mogulul mare! (Sebastian Ghiță – n.r.)

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – A!

MIHAI – Că el face toate jocurile, el tot… el împarte, el le discută… I-am lăsat în pace, să facă ei, să discute ei, să rupă ei… Nu? Nu e cel mai bine așa?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Da, interesant, interesant ce va fi, vom vedea!

MIHAI – Acum urmează bătălia pe… știți dumneavoastră pe ce!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Care?

MIHAI – Urmează bătălia pe astea… că toată lumea e cu ochii să facă bani acum că, de fapt, ăsta a fost… de fapt, interesul!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Licitațiile care vin, nu?

MIHAI – Aha, aha! Ați văzut!?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Și tu te bagi undeva?

MIHAI – Păi mă bag la toate! Adică vreau să mă bag la toate!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mergi singur sau iei partener?

MIHAI – Nu?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mergi singur sau iei partener?

MIHAI – Nu, păi mai iau un partener!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Păi asta vroiam să-ți propun!

MIHAI – Păi dar n-am cum să merg singur… n-am cum să merg singur!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Îhm!

MIHAI – Și mă duc pe la toate, să îndrăznească să mă dea afară!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ei nu, asta nu, dar știi ce? Va trebui să facem o logică! Tu să spui că-ți bagi pula, nu te duci și să vii cu…

MIHAI – Nu!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Stai un pic! Și să vii cu cineva în față!

MIHAI – Păi stați liniștit că știu eu cum să o fac.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Hai că ne gândim, ne gândim, îți spun eu! Bine, vorbim!

MIHAI – Dar eu aștept să mă cheme și pe mine cineva! Dacă nu mă cheamă, nu-i problemă!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, bine!

MIHAI – Eu sunt…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, vorbim!

MIHAI – …, așa se umblă vorba!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Cum?

MIHAI – Umblă vorba că s-au împărțit deja!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Nu s-a împărțit nimic!

MIHAI – Păi așa umblă vorba, eu vă spun ce aud și eu!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ce să se fi împărțit, mă?

MIHAI – N-auziți că mogulul a împărțit tot!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Îs decât două scoase!

MIHAI – Păi da, și cică sunt deja împărțite de mogul!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bă, dar cum să le împartă că deocamdată nu se știe decât caietul de sarcini și data primei licitații!?

MIHAI – …

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Cum?

MIHAI – Bine, la proști merge!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Dă-i în p… mă-sii! Hai că încep să mă enervez! Vorbim noi când ne întâlnim!

MIHAI – Bine!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, bine, MIHAI! La mulți ani! Sănătate! Pa, pa!

MIHAI – Mersi!”.

Discuție între Sebastian Ghiță și Dan Besciu, administratorul Euroconstruct Trading ”98, asociat în contractul de la Comarnic cu Iulian Herțanu. Discuția ar urmări să demonstreze apropierea dintre Sebastian Ghiță, grupul său de influență și omul de afaceri. Notele aparțin procurorilor.

GHIȚĂ SEBASTIAN – Alo!

DAN BESCIU – La mulți ani, domnu”! Să fiți sănătos! Să ai un an bun!

GHIȚĂ SEBASTIAN – (n.n. – pe un fond muzical puternic) Ooo, tu ești, mă? Băă, te iubim! Te pupăm! Să-ți dea Dumnezeu sănătate. Azi l-am(?) sunat pe Alex toată ziua: DAAN! (n.n. – râde) Bă, ce faci? Zi o melodie! Stai așa. Zi o melodie care vrei tu să-ți cânte. Marea albastră…

DAN BESCIU – Marea albastră, mă.

GHIȚĂ SEBASTIAN – Bă, zi ce vrei tu să-ți cânte! Ce vrei tu. Suntem cu Fane, cu Mariana (n.n. – muzicieni), cântă ce vrei tu acum! Deci, zi. Gândește-te la o melodie, care vrei tu.

DAN BESCIU – Marea albastră.

GHIȚĂ SEBASTIAN – Deci, fii atent! Pune-mă pe speaker! Pentru cel mai bun prieten al meu – Marea albastră – care vreau să-i zic La mulți ani!

DAN BESCIU – (n.n. – râde)

GHIȚĂ SEBASTIAN – Bă, a mai fost de șase ori, dar nu contează. Pentru tine o punem a șaptea oară. (n.n. – râde) Bă, fii atent! S-a oprit tot revelionul! Stai așa! Ia, ascult-o! Zi! Mariana! (n.n. – în continuare, cei doi ascultă melodia cântată de muzicieni)

GHIȚĂ SEBASTIAN – Dane!? Alo! Bă, ne auzi? La mulți ani! Să trăiești, să fii sănătos și puternic! Și să ai încredere în noi!
DAN BESCIU – Doamne ajută!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Te pupăm, Dane! Numai bine! Te pupăm! Să trăiești!”.

Presiunile lui Ghiță la adresa Hidro Prahova

Discuție între Sebastian Ghiță și Dumitru Pantea, directorul Hidro Prahova, în 2014, când apăruseră problemele cu lucrările neexcutate de firma cumnatului lui Victor Ponta, existând riscul executării garanțiilor bancare împotriva firmei. Ghiță îl invită pe Pantea la o discuție, în Băneasa, la București.

„PANTEA DUMITRU : Alo, da!

GHIȚĂ SEBASTIAN : Domnu” PANTEA, bună ziua!

PANTEA DUMITRU : Bună ziua! Vă salut domnu” GHIȚĂ!

GHIȚĂ SEBASTIAN : Tovarășul SEBASTIAN GHIȚĂ vă deranjează.

PANTEA DUMITRU : Da.

GHIȚĂ SEBASTIAN : Vreau să vă rog și eu ceva din suflet!

PANTEA DUMITRU : Ia spuneți!

GHIȚĂ SEBASTIAN : O situație importantă pentru județul nostru, pe care vreau să o aduc în atenția dumneavoastră și să vă rog tare mult să mă ajutați. E foarte important pentru mine!

PANTEA DUMITRU : Spuneți-mi! Dacă se poate face ceva, cu multă plăcere.

GHIȚĂ SEBASTIAN : Îmi dați voie să trimit doi domni la dumneavoastră, să discutați dumneavoastră părintește cu ei, să-i învățați cum să facă cel mai bine? Vă rog eu mult, mult de tot!

PANTEA DUMITRU : Dar să vină repede, pentru că va trebui să plec.

GHIȚĂ SEBASTIAN : Într-o oră dacă ajung, 45 de minute – o oră?

PANTEA DUMITRU : Nu, e târziu, tre” să fiu la București.

GHIȚĂ SEBASTIAN : Păi, și atunci, dacă veniți în București, nu vă opriți și pe la mine că sunt în Băneasa acolo? Vă zic eu unde când vă apropiați. 5 minute vă răpesc.

PANTEA DUMITRU : Bine. Bine.

GHIȚĂ SEBASTIAN : Și vin eu cu ei la dumneavoastră.

PANTEA DUMITRU : Bine, bine!

GHIȚĂ SEBASTIAN : Vă rog eu mult de tot!

PANTEA DUMITRU : Deci la Băneasa acolo, da?

GHIȚĂ SEBASTIAN : La Băneasa acolo, da, și bem o cafeluță împreună. Dar cam când credeți că ajungeți, la ce oră?

PANTEA DUMITRU : Păi, eu plec în 5 minute, la…

GHIȚĂ SEBASTIAN : Da.

PANTEA DUMITRU : Deci să zic așa, 12 jumate… la unu îmi termin treburile. La unu îmi termin treaba. Deci pe la unu, unu și ceva, după ora unu.

GHIȚĂ SEBASTIAN : Deci la unu ne sunăm amândoi pe telefon.

PANTEA DUMITRU : Unu, unu jumate, da?

GHIȚĂ SEBASTIAN : Vă mulțumesc mult mult de tot.

PANTEA DUMITRU : Bine. La revedere!

GHIȚĂ SEBASTIAN : Să trăiți! Sănătate!

PANTEA DUMITRU : La revedere!”.

Ulterior, Dumitru Pantea este sunat de Bogdan Boeru, rudă cu Gheorghe Boeru și reprezentant al firmei acestuia, Romair Consulting. Directorul Hidro povestește presiunile la care este supus și cum el încearcă să îi facă pe cei care fac presiunile că nu poate face lucruri ilegale, mai ales că este vorba despre fonduri europene la mijloc. Pantea spune că la întâlnire nu a participat Sebastian Ghiță, ci Vlad Cosma.

BĂRBAT : Vă rog!

PANTEA DUMITRU : Da, am discutat. Au fost mai multe persoane. N-a fost domnu” SEBI.

BĂRBAT : Am înțeles.

PANTEA DUMITRU : A venit VLAD.

BĂRBAT : Da, da, da. Așa!

PANTEA DUMITRU : Așa! Și, domne, i-am spus: Dacă dumneavoastră găsiți ceva să stea în… să justificați, se poate. Dacă nu, nu se poate, n-am cum! Nu vă dați seama că nu merge treaba?! Nu, că vorbim cu BOERU. Domne, BOERU… nu găsește, stă de își stoarce mințile de atâta vreme, n-are de unde să găsească, domnule! Nu, că vorbim noi, ăla micu”. Vorbim noi și… Dom”le dacă vorbiți…

BĂRBAT : Hai, mă, dă-i, mă, în p… mea! Adică chiar sunt nebuni dacă ei nu înțeleg că nu se …

PANTEA DUMITRU : Da, da! Dom”le, înțelegeți-mă, zic, că nu se mai poate face nimic. Nu trebuie să vă … de faptul că intrați în penalități. Intrați în penalități, da? Ne dați în judecată pe noi că nu v-am prelungit contractul și la urmă veți câștiga și veți da și penalitățile înapoi. Și veți da și banii pe contract. Dar numa” apucați-vă de lucru! Asta e singura variantă pe care am putut să le-o dau.

BĂRBAT : Exact!

PANTEA DUMITRU : Așa s-a întâmplat și la… … (n.n. – nu se înțelege) a fost în aceeași situație. Că nu s-a terminat, s-a dat… contractul și s-au judecat și până la urmă s-a terminat și și-au luat înapoi oamenii. În felul ăsta nu se poate altfel, nu se poate!

BĂRBAT : Eu am înțeles. Ok! Rămâne așa, îi dăm înainte.

PANTEA DUMITRU : … nu mai avem motiv.

BĂRBAT : Corect! Nu trebuie…

PANTEA DUMITRU : Zic: Forțați degeaba nota că nu, nu… Dar ce să le faci, că ăștia sunt oameni cu minte de…găină.

BĂRBAT : Ce să faci, măi, șefu? Cineva trebuie să plângă. Dar decât să plângă mama, mai bine plânge mă-sa.

PANTEA DUMITRU : Păi, da, bineînțeles! Dă-l în p… mă-sii! Ce, eu mă vait la ei?! Le-am spus clar: Domnilor, nu suntem împotrivă nici eu, nici …, dar dacă există un motiv bine justificat, fraților! Nu vreți să înțelegeți că-s bani europeni, nu mă joc cu asta! În fine, VLAD: Bine, mulțumim, găsim noi variantă, soluție să stea în picioare, nu știu ce. Bine. Să fie ceva legal, frate, nu ilegal. Legal. Da.”.

Ghiță intervine pentru firma lui Herțanu la Mircea Cosma

În septembrie 2014, omul de afaceri Vladimir Ciorbă, partener de afaceri cu Iulian Herțanu, îl sună pe președintele CJ Prahova Mircea Cosma, care însă nu se arată interesat să discute cu el.

„COSMA MIRCEA – Da!

VLADIMIR CIORBĂ – Vă salut, domnu” COSMA! Vladimir CIORBĂ, la telefon, de la Comarnic.

COSMA MIRCEA – Bună ziua! Da.

VLADIMIR CIORBĂ – …Voiam să vă deranjez cu o întrebare. Sunteți cumva la birou două secunde, să vă văd și eu?

COSMA MIRCEA – Da, nu putem. Azi avem conferință și congres. Nu putem azi!

VLADIMIR CIORBĂ – A, îmi cer scuze! Poate vă deranjez luni, atunci.

COSMA MIRCEA – Nu știu, dacă o să vă primesc. Mă gândesc, na!

VLADIMIR CIORBĂ – Dacă aveți timp, bineînțeles!

COSMA MIRCEA – Da, da, da! Bine. Nu știu. Acuma, azi avem congres și conferință, suntem în săli, deja, avem treabă. Bine.

VLADIMIR CIORBĂ – Am înțeles. Bine! Ne auzim. Vă mulțumesc frumos. Sănătate!”.

Ulterior, Sebastian Ghiță îl sună pe Mircea Cosma și intervine pentru Ciorbă, iar Cosma devine mult mai cooperant. Notele aparțin procurorilor.

„COSMA MIRCEA – Vă ascult, domnule comandant!

SEBASTIAN GHIȚĂ – Presidente, unde sunteți dumneavoastră?

COSMA MIRCEA – În birou la mine.

SEBASTIAN GHIȚĂ – Vine cineva din partea mea la dumneavoastră, acum ( n.n. este vorba despre Ciorbă Vladimir Răzvan )! Într-o oră ajunge. Important rău! Mulțumesc mult!

COSMA MIRCEA – Într-o oră?

SEBASTIAN GHIȚĂ – Într-o oră, da!

COSMA MIRCEA – Bine. Bine.

SEBASTIAN GHIȚĂ – Pleacă acum din București. Mulțumesc! Să trăiți!

COSMA MIRCEA – Bine! Bine! Pa, pa!”.

Pentru a demonstra relația de susținere a cumnatului lui Ponta, Iulian Herțanu, de către Sebastian Ghiță, procurorii DNA au la dosar și un mesaj telefonic trimis de Herțanu lui Ghiță, cu ocazia Revelionului 2015, prin care acesta îi mulțumește pentru sprijin.

„Nu o să te plictisesc cu nici o urare acum la intrarea în noul an. Vreau doar să știi, că îmi doresc să apuc ziua în care sper să pot să-ți mulțumesc așa cum se cuvine pentru tot ce-ai făcut pentru mine și familia mea. Îți mulțumesc că exiști prieten drag. La mulți ani!”.

Campania electorală a lui Victor Ponta în Republica Moldova și relația cu Ghiță

Plecând de la ancheta inițială asupra cumnatului lui Victor Ponta și a rețelei de influență pusă în mișcare în favoarea sa, procurorii DNA au extins urmărirea penală împotriva lui Sebastian Ghiță. Deputatul este acuzat acum, în plus față de sprijinirea grupului Herțanu, și de trafic de influență, complicitate la schimbarea destinației fondurilor europene, spălare de bani, evaziune fiscală, coruperea alegătorilor și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția (de deputat).

Procurorii îl acuză că a „spălat” aproape 130 de milioane de lei din fonduri publice în perioada 2000-2015 și că deși nu mai apare oficial în nicio firmă din 2012, de când a devenit deputat, Ghiță controlează prin 23 de interpuși 54 de firme. VEZI AICI LISTA FIRMELOR ȘI PERSOANELOR.

Din acești bani spălați, Sebastian Ghiță este acuzat că a plătit la negru materiale electorale pentru campania electorală din 2012, când a fost ales deputat. El este acuzat de procurori că a achiziționat inclusiv tigăi pentru mituirea alegătorilor din Prahova.

Ghiță este de asemenea acuzat că a finanțat ilegal campania lui Victor Ponta în Republica Moldova, plătind 350.000 de euro pentru influențarea opiniei alegătorilor de peste Prut, prin acțiuni de „corupere” a alegătorilor.

Pentru a-și susține acuzațiile privind implicarea lui Ghiță în campania electorală de peste Prut a lui Victor Ponta, procurorii DNA au la dosar interceptări ale câtorva discuții din campania electorală de anul trecut.

În seara de 1 noiembrie 2014, cu o zi înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, Sebastian Ghiță discută cu Ioan Petran despre cum coordonează acesta acțiunile electorale ale PSD în Republica Moldova. Notele aparțin procurorilor.

„GHIȚĂ SEBASTIAN – Alo!

IOAN PETRAN – Bună seara!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Salut! Cum stăm? Șapte mii? Opt mii? Care-i situația?

IOAN PETRAN – Șapte mii!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Cât aveți trecuți în calculator?

IOAN PETRAN – În calculator – cinci mii două sute.

GHIȚĂ SEBASTIAN – Păi! Și atunci de ce mă iei pe mine cu șapte mii, dacă voi aveți doar cinci mii două sute?! Măcar să vă țineți de ăia cinci mii!

IOAN PETRAN – Nu sunt…Nu sunt introduși toți!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Hai!

IOAN PETRAN – N-am putut, fizic! Mâine seară îți spun!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Mâine seară?! Băă!

IOAN PETRAN – Succes! Succes!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Comunistul crede, dar verifică! Lasă-mă pe mine cu abureala „mâine seară”! Tu mâine – vezi, că eu te sun din oră în oră! Și tu mie îmi spui: „am șapte sute, trei sute, cinci sute!” Nu merge prosteala asta! Fugi(?) și suni!

IOAN PETRAN – Cam din trei în trei ore o să am exact… (n.n. – este întrerupt; vorbesc în paralel)

GHIȚĂ SEBASTIAN – Măi, eu, la ora 7.00…Eu, mâine, la ora 7.00, eu sunt în call center! La ora 7.00 ne auzim amândoi pe telefon!

IOAN PETRAN – Eu… (n.n. – discuția se întrerupe)”

Discuție Ghiță-Petran:

„GHIȚĂ SEBASTIAN – Alo!

IOAN PETRAN – Să trăiți, profesore!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Salut, Împărăția ta! Ce faci?

IOAN PETRAN – Muncim, muncim…

GHIȚĂ SEBASTIAN – Ești pe baricade?

IOAN PETRAN – …de ne sar capacele!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Nu stați! Completați în continuare listele, convingeți oamenii, duceți-le fluturași, pliante, mulțumiți-le că au votat cu noi!

IOAN PETRAN – Excelența Voastră, eu, de duminică, de la ora 09.00, fac asta! …(n.n. – vorbesc în paralel)

GHIȚĂ SEBASTIAN – Să nu cedăm frontul!

IOAN PETRAN – Nu cedăm!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Știu!

IOAN PETRAN – Te rog să ai încredere, ți-am mai spus!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Am, am, am! Te-am sunat să-ți mulțumesc de șapte ori! Nu știi ce minuni ați facut pe acolo!

IOAN PETRAN – Nu. Asta vorbim pe 18-17.

GHIȚĂ SEBASTIAN – Bravo! Doamne-ajută! Hai! Te pup! De-aia te-am sunat!

IOAN PETRAN – Deci, te rog să ai încredere că … te rog să ai încredere că îmi rămâne ultima picătură aici! Ștai liniștit!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Am toată încrederea! Hai, te pup! Pa, pa!

IOAN PETRAN – Te rog doar: vorbește cu oamenii, să răspundă la ce necesități am! Atât! În rest…

GHIȚĂ SEBASTIAN – Da, da! Fără probleme! Fără probleme și fără grijă!

IOAN PETRAN – Îți mulțumesc!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Eu … (n.n. – audiție distorsionată)

IOAN PETRAN – Te pup! Bye!”.

În seara zilei de 2 noiembrie, Sebastian Ghiță îl contactează pe Mircea Cosma, liderul PSD Prahova, pentru a-i raporta succesul obținut în Republica Moldova.

„GHIȚĂ SEBASTIAN – Presidente…!

COSMA MIRCEA – Î!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Am sunat să vă mulțumim. Sunteți cel mai tare…pe Moldova.

COSMA MIRCEA – De unde ai aflat? E, na!

GHIȚĂ SEBASTIAN – N-am aflat. Știți că vă iubim de mici, eu și VLĂDUȚ.

COSMA MIRCEA – Nu, da cum e prin Moldova, ia?

GHIȚĂ SEBASTIAN – Dar vrem să vă spunem următorul lucru…

COSMA MIRCEA – E?

GHIȚĂ SEBASTIAN -… ” nu degeaba ne-ați băgat în cap să punem statui, să facem biblioteci în Moldova, pentru că pentru prima oară după ce …”.

COSMA MIRCEA – Pentru prima oară în istoria patriei…

GHIȚĂ SEBASTIAN – …”Mareșalul a spus: soldați, vă ordon, treceți Prutul!”

COSMA MIRCEA – Da.

GHIȚĂ SEBASTIAN – Am trecut Prutul și vom câștiga Moldova!

COSMA MIRCEA – E, na!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Da. (râde) Vă place de noi, nu?

COSMA MIRCEA – Te anunț că am câștigat Breaza!

GHIȚĂ SEBASTIAN – E, na! (râde)

COSMA MIRCEA – Spre disperarea tuturor.

GHIȚĂ SEBASTIAN – Am câștigat Breaza. (râde)

COSMA MIRCEA – Am câștigat Urlații! Urlații…!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Urlați? Mamă, e mult chiar.

COSMA MIRCEA – Amândouă Provițele…!

GHIȚĂ SEBASTIAN – Provițele? E beton.

COSMA MIRCEA – Plopeniul, Băicoiul…

GHIȚĂ SEBASTIAN – Plopeni? Mișto. Floreștiul? Dobitocul ăla?

COSMA MIRCEA – Floreștiu? Cu 1500 voturi l-am bătut p”ăla…

GHIȚĂ SEBASTIAN – Da, dar procent nu așa. Câmpina? Ce-i la Câmpina? Ce a făcut Câmpina?

COSMA MIRCEA – Câmpina?! Pierdem cu vreo 120 de voturi …neinteligibil…

GHIȚĂ SEBASTIAN – Pierdem? A, da e egal.

COSMA MIRCEA – Da.

GHIȚĂ SEBASTIAN – Da, a fost ceva la Câmpina. Da” ANASTASEȘTII ăia sunt niște p.., să țineți minte de la mine!

COSMA MIRCEA – Nu bă. A câștigat mult și PLR-ul acolo, mă.

GHIȚĂ SEBASTIAN – A, a luat TĂRICEANU. Ne-a furat TĂRICEANU din voturi.

COSMA MIRCEA – A făcut GURAN gălăgie acolo, știi?

GHIȚĂ SEBASTIAN – Da, un dobitoc și GURAN ăla.

COSMA MIRCEA – E! Mă rog.

GHIȚĂ SEBASTIAN – Bine. Tot e bine că ne trebuia să fie prostu ăsta pe locul III.

COSMA MIRCEA – Câștig pe Moldova? Câștig pe Moldova?

GHIȚĂ SEBASTIAN – Câștigăm Moldova. Da. Câștigăm Moldova.

COSMA MIRCEA – Bine. Bravo.

GHIȚĂ SEBASTIAN – Să trăiți!

COSMA MIRCEA – Pa, pa. Pa.”.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Cum l-a hărțuit Măruță pe Bendeac. Actorul a făcut totul public. Toți au rămas mască
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Statul român vinde un BMW mai ieftin decât Dacia Logan. Ce secret ascunde
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Orașul din SUA în care oamenii nevaccinați au primit INTERZIS în restaurante sau săli de...
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Imagini scandaloase cu Mircea Geoană care se urcă la volan după ce a împărțit cu...
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...