Mugur Isărescu: Societatea trebuie să înțeleagă că realitatea este cinică; banii nu pică din cer

Mugur Isărescu: Societatea trebuie să înțeleagă că realitatea este cinică; banii nu pică din cer
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 28/04/2012, 08:23

Societatea românească trebuie să înțeleagă faptul că „realitateaeste cinică”, banii nu pică din cer și este nevoie de muncă și deun efort major „al întregii colectivități umane” pentru a se ajungela bogăție, după cum a declarat miercuri guvernatorul Bănciinaționale a României, Mugur Isărescu.

„Adevărul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare șitendința cealaltă, de a se vorbi ca imperativă despre nevoilesociale și să nu se vorbească despre aspectul financiar. E foartepericulos acest aspect. Banii nu pică din cer. Banii adevărați nupică din cer, nici nu apar din tiparniță așa cum cred unii”, a spusIsărescu, la o dezbatere cu tema „România 2010: constrângerileeconomico-financiare și imperativele sociale”.

Isărescu a atras atenția asupra importanței părții financiare,precizând că nu doar o lege poate conduce la corecțiile caretrebuie realizate în economie, fiind nevoie de muncă și un efort alîntregii colectivități.

„Bogăția nu se face prin decrete. De 200 de ani cităm din cartealui Adam Smith despre bogăția națiunilor și, probabil, nici acum nuo înțelegem. Bogăția se face prin muncă, printr-un efort major alcolectivității umane”, a spus Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României a atras atenția șiasupra dificultăților din ce în ce maievidente în ceea ce privește finanțarea deficitelor structurale aleRomâniei, precum și asupra faptului că”tendințele acestor dezechilibre ridică îngrijorări și seconturează conflicte sociale”.

Citește și:

MugurIsărescu vorbește despre „conflicte sociale” care pot să apară dincauza „dezechilibrelor” economice