Mugur Isărescu, Valeriu Stoica, Mircea Dinescu – AFACEREA CARE ÎI UNEȘTE – EXCLUSIV

Mugur Isărescu, Valeriu Stoica, Mircea Dinescu - AFACEREA CARE ÎI UNEȘTE - EXCLUSIV
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 25/04/2012, 05:42

Piața vinului este estimată în acest an la 400 milioane de euro,cu 10% mai puțin comparativ cu anul trecut, potrivit PatronatuluiNațional al Viei și Vinului (PNVV). Motivul scăderii îl reprezintăcriza, care a afectat consumul de vin. În medie, în România seproduc anual circa 6 milioane hectolitri vin, din care piațaoficială a vinului este de 1,2-1,5 milioane hectolitri de vin,restul fiind autoconsum și piața neagră. În medie, un român consumă24 litri pe an, adică jumătate din consumul din statele dezvoltatedin Uniunea Europeană.

Exporturile în lume de vin românesc realizate în primele optluni din acest an au fost de circa 7,68 milioane euro, din care4,48 milioane euro în UE și 3,2 milioane euro în afara UniuniiEuropene. Pe această piață au intrat și o serie de personalitățidin viața publică. Una dintre cele mai cunoscute este guvernatorulBNR, Mugur Isărescu.

Isărescu: 61 de mii de euro din vin

• „Crâmpoșia salvează România!”,îi place să spună guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, când seîntâlnește cu cei din branșa producătorilor de vinuri. Vinul produsde șeful BNR din „soiul strămoșesc” Crâmpoșie este cunoscut șiapreciat în lumea producătorilor de vin. „Domnul guvernator are ovorbă: «Crâmpoșia salvează România!» Domnia sa face un mareserviciu soiurilor de vin autohtone, mai ales celor din Oltenia,care este o zonă deficitară în ce privește soiurile de vin. DomnulIsărescu a făcut un vin modern dintr-un soi autohton cu tradiție”,a declarat pentru gândul Dan Boboc, președintele AsociațieiDegustătorilor Autorizați din România. La Drăgășani, în Vâlcea,producătorul de vin Mugur Isărescu deține 20 de hectare deviță-de-vie. „Știu câte hectare de vie are domnul guvernator: 20 dehectare. Domnul guvernator are mai multe soiuri, printre careSauvignon Blanc, Crâmpoșia strămoșească, Tămâioasă Românească,Cabernet Sauvignon”, a declarat pentru gândul Adrian Vasilescu,consilierul guvernatorului BNR.

• Vinul care poartă eticheta”Casa Isărescu”, produs de firma Măr SRL, este distribuit numai derestaurantele de lux și poate fi cumpărat la prețuri cuprinse între30 și 85 de lei sticla. Alesul vin de Crâmpoșie este recomandat desomelieri, de exemplu, pentru cei ce comandă paste cu fructe demare sau la un pește „gătit elegant”.
Recent, guvernatorul BNR a mărturisit public faptul că „se implicăemoțional în acea mică firmă”, unde administrator este soția sa.Anul trecut, firma deținută de familia Isărescu a înregistrat unprofit net de 258.281 lei, adică 61.495 euro, în creștere cu 40%față de 2008. Din datele Ministerului Finanțelor reiese că anultrecut, la firma sa, Mugur Isărescu a angajat două persoane,ajungând la cinci angajați. În 2008, „Casa” ce îi poartă numele adublat cifra de afaceri a firmei sale, comparativ cu anulprecedent.

• Într-un interviu acordatziarului Timpul, Mugur Isărescu a povestit recent că, la mai multde șapte ani de când face vin la Drăgășani, are satisfacția că aieșit un vin bun, axându-se pe producții nu mari, dar de bunăcalitate.

Afacerea lui Mugur Isărescu

• 20 de hectare de viță-de-vie peDealurile Drăgășanilor
• Soiuri de vin: Crâmpoșie,Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon
• Se axează pe producții mici,dar de bună calitate
• Prețuri cuprinse între 30 și 85de lei pe sticlă

Valeriu Stoica: „Toți banii din avocatură i-am investit înrestaurarea conacului și a cramei”

Fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica, a obținut primaproducție de vinuri în această toamnă. Acesta a declarat pentrugândul că via sa, care are acum 15 hectare, se învecinează, pe oporțiune, cu via deținută de guvernatorul BNR. Ideea de a deveniproducător de vinuri i-a venit în urmă cu patru ani.

VEZI CUM ARATĂ CONACULLUI VALERIU STOICA

„Familia soției a moștenit un domeniu viti-vinicol la Drăgășani,iar prin1997-1998 am recuperat proprietatea. Inițial nu eramhotărât să pornesc o investiție acolo, așa că multă vreme a rămasîn așteptare. În urmă cu patru ani, am vizitat domeniu familieiȘtirbei. Când am văzut cât de frumos este și cât de bun este vinul,mi-a înflorit ideea de a face acolo, la Dobrușa, o investiție”, apovestit pentru gândul fostulministru al Justiției.

Acesta are în prezent 15 hectare plantate cu viță-de-vie șiintenționează să ajungă la 30-40 de hectare. „Dorința este de aface un vin de calitate. Deocamdată doar investim, nu mă gândesc laprofit. Doresc să reamenajez și din punct de vedere estetic conaculde acolo”, mai spune Stoica. „Prima producție de vin am făcut-o înaceastă toamnă, probabil la primăvară va putea fi degustat. Avem unoenolog francez, dorim să inaugurăm crama în vara anului 2011”, maispune Stoica.

„Dacă îl construiam de la zero, mă costa maipuțin”

• Nu a putut să acceseze fondurieuropene pentru reamenajarea cramei pe care o are. „ArhitectulAlexandru Beldiman cu care colaborăm a avut exigențe ridicate, așacă nu am fost eligibili pentru fondurile europene. Am realizatinvestiția din resurse proprii. Veniturile pe care le-am realizatdin profesia de avocat – estimate de unele surse la mai multemilioane de euro – le-am investit în amenajarea cramei și înrestaurarea conacului. Restaurarea conacului a costat mai multdecât dacă îl construiam de la zero, cred”, a mai spus Stoica. Elmai spune că nu își propune să facă profit prea curând.
• „Am făcut o vizită și la domnulIsărescu. Pe o porțiune, plantația mea de viță-de-vie seînvecinează cu cea a domnului guvernator Isărescu. Am băut vinprodus de domnia sa. Consider că Drăgășaniul trebuie reintrodus încircuitul vinului, este o tradiție veche a zonei. Singura measperanță este să încerc să accesez fonduri europene pentru a maiînființa o plantație de viță-de-vie”, a mai adăugat ex-ministrulJustiției.

Afacerea lui Valeriu Stoica

• Producător de vin roșu și alb,de pe 15 hectare de viță-de-vie
• Estimează să ajungă la 40 dehectare
• Vecin pe o porțiune cuplantația de vie a guvernatorului Mugur Isărescu
• Soiuri: Tămâioasă, FeteascăRegală, dar are în vedere și celebrul soi de Drăgășani – Crâmpoșie,la care se adaugă și Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Merlot
• Nu mizează pe profit înurmătorii ani
• Investiție, toți baniicâștigați din avocatură, estimați de unele surse la 10 milioaneeuro

Gilda Lazăr, despre vinul guvernatorului BNR: „Îți făceagura pungă, dar altfel era bun”

Gilda Lazăr, unul dintre cei mai vechi și cunoscuți specialiști încomunicare corporatistă din România, este membră în Clubul Vinului,un SRL înființat în anul 2004 de mai multe personalități, printrecare Sebastian Vlădescu, Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu,Gabriel Aurel Popoviciu.

În Clubul Vinului, Gilda Lazăr are, împreună cu soțul său – DanPascariu, președintele Unicredit Țiriac Bank – cinci parcele deviță-de-vie. „Nu sunt un producător de vinuri. Dețin, împreună cusoțul meu, cinci parcele în Clubul Vinului, eu trei și el două. Nuintenționăm să mai achiziționăm. Primim în fiecare an câte 100 desticle de vin pentru fiecare parcelă. Sticlele de vin suntpersonalizate, sunt cadouri frumoase pentru prietenii noștri”, adeclarat pentru gândul GildaLazăr.

• Spune că o altă legătură a eicu lumea vinului este că, recent, în fosta sa locuință, a fostdeschis un club de vin. „Clubul se numește „Secreto”, este laadresa Alexandru Sicleanu, numărul 3. Aici pot fi degustate o seriede vinuri, din Chile, dar și vinuri portugheze, italiene, austriecesau franțuzești. Vor fi organizate traininguri, evenimente, cursuride vin, degustări tematice, dulciuri. Vinurile reprezintă cadourispeciale, de exemplu un cadou poate fi un anume vin, dar din anidiferiți ca să vezi diferența între ele, sau mai multe vinuri roșiidintr-un anume an, vinuri din Lumea Nouă”, mai adaugă GildaLazăr.

• Rugată să ofere o părere desprevinul produs de guvernatorul BNR, Gilda Lazăr nu a stat mult pegânduri. „La ziua domnului guvernator BNR, acum câțiva ani, am băutvin produs de domnul Isărescu. Îți făcea gura pungă, dar altfel erabun. Este ușor aspru, mai este de lucrat la vinificație. De altfel,la vinurile românești este greu de păstrat în ani consistențacalității”, spune Lazăr.

Afacerea Gildei Lazăr

• Membră în Clubul Vinului, undedeține cinci parcele, împreună cu soțul
• Ca membră a Clubului Vinului,primește 100 de sticle pentru fiecare parcelă
• În fosta sa locuință a deschisrecent un club, Secreto

Mircea Dinescu: „Am cea mai bună Tămâioasă dinRomânia”

Poetul Mircea Dinescu deține 50 de hectare de vie la Galicea Mareși încă 50 de hectare la Cetate, în județul Dolj. „Am cele maiparfumate vinuri și mai bune. Am cea mai bună Tămâioasă Româneascădin România”, se mândrește Dinescu. „Crama, care are peste 100 deani, este la Galicea Mare, vreau să o fac de protocol. Am o vietânără, de trei ani, pentru care am accesat fonduri europene, unproiect în valoare de 1,2 milioane euro. Până acum am investit500.000 euro în acest proiect. Am împrumutat bani de la prieteni,micuții oligarhi. Asta este cea mai bună soluție, pentru că bancate omoară”, a declarat pentru gândul MirceaDinescu.

•* Povestește că a fost nevoit săcumpere soiul Tămâioasă Românească, „culmea”, de la Viena, pentrucă „ce produc țăranii români nu este certificată” și nu ar fi pututaccesa fonduri europene pentru proiectul său. Are mai multe soiuride vin, printre care Tămâioasă Românească, Fetească Albă, FeteascăNeagră, Sauvignon Blank, Merlot, Cabernet, Chardonnay, Rieslingitalian, Pinot Gri, Pinot Noir.

• Are și un tânăr oenolog, îlștie de când era student, „a făcut practica la mine”. Spune despreterenul pe care sunt viile că are un sol foarte bun, fiind înprelungirea Dealurilor Mehedințene. Anul acesta a fost prost, aavut o producție mică, pe motiv că via este tânără, dar și pentrucă au fost multe boli și mulți dăunători. Mizează pe o producție de500.000 de sticle pe an, iar peste doi ani speră că afacerea sa vadeveni profitabilă. „O să fac numai vin de calitate. Nu merg pecantitate. În România este un obicei de a face zeamă multă. Este cao mamă care are patru copii, și aceștia ies mai slăbănogi, dacă arenumai unul, acesta iese mai dolofan”, râde Dinescu. Ne asigură cănu vom găsi vinul său în hipermarketuri, ci doar în magazinelespecializate și restaurante. „Nu merg la Metro cu vinul meu. Eu facsulfitarea minimă. Vinului meu la cald și lumină îi sare dopul dupăun an”, mărturisește producătorul de vin Dinescu.

Despre vie mai spune că este scump de întreținut. „Este nevoie demultă forță de muncă cu pălărie și două picioare. Lor le dau șicâte o sticlă de vin”. ” Nu e ușor de intrat pe piață, piața estesufocată de zeamă de proastă calitate. Pe profit cred că voi intraîn doi ani, sper să nu am probleme la rambursarea banilorîmprumutați”.

Dinescu spune că își vinde vinul cu prețuri cuprinse între 15 și 25de lei pe sticlă. „O să deschid la anul, în primăvară, un magazinla București. La târgul de carte Gaudeamus am avut o ofertă cupoezii pe fiecare sticlă, un CD și o carte. Mulți vor bea vinul șivor păstra sticla”, arată producătorul de vin de la Cetate. LaGaudeamus, cartea, CD-ul și o sticlă cu vin costau, fiecare, câte20 de lei, cei care le cumpărau pe toate trei putându-leachiziționa cu doar 50 de lei.

Afacerea lui Mircea Dinescu

• Deține 100 de hectare deviță-de-vie la Cetate și Galicea Mare (Dolj)
• Soiuri de vin: TămâioasăRomânească, Fetească Albă, Fetească Neagră, Sauvignon Blank,Merlot, Cabernet, Chardonnay, Riesling italian, Pinot Gri, PinotNoir.
• 1,2 milioane euro investiți dinfonduri europene. 500.000 euro – investiție proprie
• Speră să intre pe profit pestedoi ani

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...