• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

„Muriți cu toții!” Autorul atacului de la liceul din SUA postase mai multe mesaje de amenințare pe rețele de socializare

Atacatorul plănuise incidentul încă de acum câteva luni, când a distribuit mai multe mesaje de avertizare pe rețelele sociale.

Autorul atacului armat care a avut loc ieri la liceul din Ohio, SUA, în urma căruia patru tineri au fost răniți și unul a murit, este elev al instituției de învățământ respective și a postat mai multe amenințări pe rețelele de socializare, încă de acum două luni, scrie Daily Mail.

T.J. Lane, în vârstă de 17 ani, a deschis focul asupra colegilor săi la cantina școlii, în jurul orei locale 7.30 dimineața, după care a fugit de la locul faptei.

Antrenorul echipei de fotbal a liceului, Frank Hall, alertat de sunetul împușcăturilor, l-a urmărit la Lane în afara liceului, dar nu a reușit să-l prindă. Polițiștii au fost cei care i-au dat de urmă, în jurul prânzului, pe un drum izolat care străbate o pădure aflată la câțiva kilometri distanță de școală.

Momentul în care a fost capturat de oamenii legii

Se pare că adolescentul plănuise atacul încă de acum câteva luni, când a și postat pe unele rețele de socializare unele mesaje destul de ciudate În fragmentul postat pe Facebook pe data de 20 decembrie, care avea forma unui mic basm, T.J Lane vorbește despre un tânăr care trăia într-un regat plin de răutăți. Acel personaj, probabil un alter-ego al lui Lane, era persecutat de forțele rele care dominau castelul.

„Într-o vreme de demult, o vreme a pocăinței, Renașterea. Într-un oraș vechi și singuratic, stă un om cu privirea încruntată. Fără un loc de muncă, fără o familie, fără nicio autoritate. Norocul lui s-a risipit. E singur și pierdut.

Străzile erau casa lui. Singurul gând care îi trecea prin minte era „De ce existăm?”. Singurele lucruri în care avea încredere erau scursurile societății. Lupta pentru un singur lucru. Ca lumea să se aplece la picioarele lui”.

Dumnezeu venise să aducă moartea în castel, fără să se înduplece de regretele oamenilor răi care trăiau acolo. Un Dumnezeu autoritar, venit să se răzbune, care spune: „Simțiți-vă neputincioși sub autoritatea mea. Muriți cu toții!”.

De asemenea, el a postat și pe contul de Twitter un mesaj prin care anunța că va aduce o armă la școală.

Părerile despre adolescent sunt împărțite. Apropiații îl descriu ca pe o persoană retrasă, mai ales după ce se despărțise de prietena lui. O poză cu Lane, făcută cu doar o săptămână înainte de incident îl înfățișează pe acesta într-o ipostază tandră, ținând în brațe o jucărie mare de pluș cu fundiță roz.

Ucigașul, într-o ipostază sensibilă

Colegii îl descriu ca pe o persoană agresivă, certăreață și care amenința adesea

Din descrierile martorilor reiese că T.J. Lane avea o țintă prestabilită, un grup de patru tineri aflați la aceeași masă, către care s-a îndreptat atunci când a intrat în cantină. Când a ajuns la o distanță de doar câțiva metri de ei a început să tragă cu arma, fără să spună nimic și fără să lanseze nicio amenințare verbală.

În grupul țintă de elevi se afla și Russell King Jr, un băiat de 17 ani, care se începuse să iasă cu fosta prietenă a atacatorului. Victima a fost împușcată în spate în timp ce stătea la masă și a fost transportată de urgență la spital din Cleveland cu un elicopter.

Un alt elev, Daniel Parmetor, de 16 ani a fost împușcat mortal de către T.J. Lane. Danny Komertz, un boboc de 15 ani care a asistat la scenă a declarat la momentul atacului se aflau cel puțin 100 de persoane în cantină, dar că infractorul a îndreptat arma doar asupra celor patru care se aflau la aceeași masă.

Daniel Parmetor, tânărul care a fost ucis

Russell King, împușcat din gelozie, deoarece se întâlnea cu fosta prietena a atacatorului

„Se uita drept la cei patru, în timp ce stătea la aproape jumătate de metru distanță de ei. Nu a împușcat în toate direcțiile, ci doar către cei patru”, a povestit Komertz. Daniel Parmetor, cel care decedat, a încercat să se ascundă sub masă și să-și protejeze fața de focurile de armă. Părinții sunt devastați de moartea lui.

Deși Danny Mueller nu se afla printre cei vizați de T.J. Lane, a fost nimerit de unul dintre gloanțe în ureche. „S-a auzit o împușcătură, ca un foc de artificii. Eram cu spatele și prima împușcătură m-a făcut să mă întorc. Atunci am văzut cum al doilea foc de armă a nimerit pe cineva aflat în spatele meu, iar cel de-al treilea mi-a nimerit urechea”, a povestit Danny Muller.

Atacul a luat sfârșit atunci când T.J. Lane a ieșit în grabă din clădire, urmărit de antrenorul echipei de fotbal a liceului, Frank Hall. Antrenorul a fost urmat în afara clădirii de un alt profesor curajos, Joseph Ricci.

Elevii nu sunt deloc suprinși de gestul eroic al lui Hall și spun că îi stă în caracter să acționeze astfel. „Astăzi ne-a demonstrat cât de mult îi pasă de noi toți. Îl crede în stare să încaseze o împușcătură pentru noi.”, a declarat elevul Neil Thomas.

Cuvintele de laudă și de mulțumire pentru Frank Hall nu au încetat să apară nici pe rețele de socializare. „Nu mă miră că și-a riscat astăzi viața pentru noi. Este un altruist și mereu a pus viața celorlalți înaintea propriei sale siguranțe”, a scris un elev pe Twitter.

Inițial autoritățile credeau că au de-a face cu mai mulți atacatori, dar în cele din urmă au confirmat că singurul vinovat este T.J. Lane. Acesta se află în custodia poliției pentru audieri, iar la domiciliul său se fac percheziții, pentru aflarea mai multor detalii.

Părinții au fost alertați prin mesaje pe telefonul mobil de ceea ce s-a întâmplat și au venit de urgență în fața liceului. Instituția de învățământ are aproximativ 1.100 de elevi.

×
Inchide