VIDEO – Nicolae Ciucă: Regimul comunist din România a fost un regim criminal. A urmărit să distrugă libertatea şi demnitatea unei naţiuni prin opresiune, suspiciune şi violenţă

Publicat: 24/11/2022, 12:22
Actualizat: 24/11/2022, 12:45

Premierul Nicolae Ciucă a participat, joi, la deschiderea Conferinței naționale „Comunismul românesc”. El a afirmat, în acest context, că „trebuie repetat cu putere şi convingere, ca să audă şi să înţeleagă întreaga societate românească: regimul comunist din România a fost un regim criminal”.

„Trebuie repetat cu putere şi convingere, ca să audă şi să înţeleagă întreaga societate românească: regimul comunist din România a fost un regim criminal, pentru că a urmărit să distrugă libertatea şi demnitatea unei naţiuni prin opresiune, suspiciune şi violenţă”, a spus Nicolae Ciucă.

Conform liderului de la Palartul Victoria, „regimul comunist din România a fost un călău şi poporul român a fost victima sa”.

„Să nu uităm acest lucru niciodată. În aceeaşi măsură, ca toate celelalte regimuri totalitare, regimul comunist a condus la distrugerea morală şi politică a naţiunii. De fiecare dată când voi avea ocazia, voi spune răspicat toate aceste adevăruri, aşa cum am făcut recent, la Sighet, la Memorialul Durerii şi la Troiţa Brătienilor, în Cimitirul Săracilor şi la comemorarea a 35 de ani de la revoltele de la Braşov, în Parlament. Există riscul ca urmele şi memoria comunismului din România să se estompeze. Efectele ar fi dezastruoase. Uitarea răului face ca răul să triumfe din nou. Trebuie să fim atenţi să nu permitem naşterea şi dezvoltarea germenilor unor noi regimuri autoritare sau totalitare în chiar sânul democraţiei occidentale pe care dorim să o consolidăm. De aceea, prin astfel de activităţi ca cele pe care le organizaţi dumneavoastră, prin astfel de discursuri asumate la nivel oficial şi prin acţiuni concrete de consolidare a democraţiei trebuie să arătăm de unde vine pericolul într-o societate şi să luptăm cu toată forţa noastră împotriva oricăror forme de politică iliberală, populistă, revizionistă sau naţional extremistă”, a spus Ciucă

Nicolae Ciucă: România va participa la construirea Muzeului Victimelor Comunismului în Washington. Va reprezenta o mărturie a luptei poporului român pentru libertate

Nicolae Ciucă a amintit despre construcția celor trei muzee dedicate memoriei victimelor comunismului, care vor fi amplasate în București, Râmnicu Sărat și Timișoara.

„Toate acestea vor fi muzee care vor onora memoria victimelor comunismului şi vor reprezenta o mărturie a luptei poporului român pentru libertate. Am primit, de asemenea, cu bucurie şi onoare, invitaţia de a participa la construirea Muzeului Victimelor Comunismului în Washington DC, la a cărui finanţare va contribui şi România. Va fi o bună ocazie de a omagia, peste Ocean, memoria celor care au luptat până la capăt împotriva unui regim dictatorial şi criminal”, a completat el.

Nicolae Ciucă: Voi susţine, în continuare, proiectele dedicate onorării memoriei victimelor totalitarismelor

Premierul a spus, în același context, că cea mai bună apărare împotriva oricărei forme de autoritarism este să consolidăm democraţia constituţională în cadrul unei societăţi democratice europene.

„Consolidarea democraţiei este cea mai importantă moştenire pe care o datorăm tuturor celor care au avut curajul să se revolte împotriva unei puteri totalitare absolute. În calitate de prim-ministru al României, m-am angajat să reafirm acţiunea executivului pe care îl conduc, pentru apărarea şi promovarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a statului de drept, în paralel cu susţinerea fără echivoc a luptei împotriva tendinţelor şi curentelor extremiste, revizioniste şi xenofobe, care otrăvesc societatea. Voi susţine, în continuare, proiectele dedicate onorării memoriei victimelor totalitarismelor, dar şi educaţia în spiritul adevărului şi al valorilor fundamentale”, a adăugat liderul Executivului.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase