Ninsori abundente în zonele muntoase. În Bucegi există risc de avalanșă. UPDATE: Circulația pe DN1A, parțial blocată între Prahova și Brașov

Ninsori abundente în zonele muntoase. În Bucegi există risc de avalanșă. UPDATE: Circulația pe DN1A, parțial blocată între Prahova și Brașov
Stratul de zăpadă în Masivul Bucegi atinge aproximativ jumătate de metru, după ce sâmbătă seară la munte a început să ningă, salvamontiștii avertizând că în partea superioară a văilor există risc de avalanșă, transmite corespondentul Mediafax.

UPDATE: Circulația rutieră pe DN 1 A, care face legătura între Ploiești și Brașov, este parțial blocată, duminică dimineață, la granița dintre județele Prahova și Brașov, după ce în zonă a nins, iar mai multe TIR-uri neechipate de iarnă nu au mai putut înainta, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Prahova, Daniel Radu, sensul de mers Ploiești – Brașov al DN 1 A este blocat în localitatea prahoveană Cheia, la granița dintre județele Prahova și Brașov, după ce în zonă a nins, iar pe carosabil s-a așternut un strat de zăpadă de aproximativ cinci centimetri. Astfel, mai multe camioane neechipate de iarnă au rămas blocate pe carosabil, nemaiputând înainta.

Pe sensul de mers Brașov – Ploiești se circulă normal.

În zonă se intervine cu material antiderapant.

DN 1 A face legătura între Ploiești și Brașov pe ruta Vălenii de Munte – Cheia – Săcele și este traversat în special de autovehicule de mare tonaj, care nu au acces pe DN 1, în week-end și în cursul săptămânii pe timp de zi, între orele 6.00 și 22.00.

Pe Vârfurile Călimanilor s-a înregistrat o temperatură de minus 5 grade Celsius

Primele ninsori din această toamnă au început să cadă în Harghita în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zonele înalte din județ așternându-se zăpada care pe alocuri atinge chiar și zece centimetri, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit meteorologilor, în pasul Bucin, unde a nins toată noaptea, stratul de zăpadă măsurând trei centimetri, se înregistra, duminică dimineață, minus un grad Celsius. Cel mai frig a fost însă pe Vârfurile Călimanilor, minus 5 grade Celsius, stratul de zăpadă atingând patru centimetri.

A nins și în nordul județului Harghita, pe dealurile Sărmașului. De asemenea, Vârful Mădăraș este acoperit cu zăpadă, iar peisajul din stațiunea Harghita Băi arată ca iarna. Locuitorii din această stațiune spun că a început să ningă în cursul nopții, în jurul orei 3:00, iar până duminică dimineață s-a așternut un stat de zăpadă de zece centimetri.

În majoritatea localităților din Harghita, meteorologii au consemnat minime pozitive, de un grad Celsius la Miercurea Ciuc, 2 grade la Joseni și 3,5 grade la Toplița.
În localitățile din zonele joase ale județului a plouat toată noaptea, înregistrându-se cantități de precipitații de până la 15 litri pe metrul pătrat la Miercurea Ciuc și 20 de litri pe metrul pătrat la Tușnad.

Meteorologul de serviciu de la stația Miercurea Ciuc, Tanko Karoly, a declarat corespondentului Mediafax că în Harghita vremea se menține rece, cu cer noros, fiind prognozate ploi pe arii extinse și ninsori în zona motană, la peste 1.600 de metri alitudine.

Minima absolută a lunii octombrie în județul Harghita s-a înregistrat în anul 1988, la Miercurea Ciuc, unde au fost minus 13,5 grade Celsius, în vreme ce maxima absolută a lunii, de 30,6 grade Celsius, a fost măsurată în 1955, în aceeași localitate.

Risc de avalanșă în Bucegi

Stratul de zăpadă în Masivul Bucegi atinge aproximativ jumătate de metru, după ce sâmbătă seară la munte a început să ningă, salvamontiștii avertizând că în partea superioară a văilor există risc de avalanșă, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit șefului Salvamont Bușteni, Gheorghe Haiduc, la munte a nins toată noaptea, astfel că duminică dimineață stratul de zăpadă la altitudini mari măsoară aproximativ jumătate de metru, iar în unele locuri chiar mai mult.

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiști să nu urce pe munte, întrucât stratul de zăpadă este foarte instabil, iar pe partea superioară a văilor există risc de producere a unor avalanșe.

Duminică dimineață, în Masivul Bucegi continua să ningă.

Inchide