NINSORI ÎN TOATĂ ȚARA. A fost lansată AVERTIZAREA COD GALBEN DE AZI. LISTA DRUMURILOR NAȚIONALE ÎNCHISE și prognoza meteo pentru weekend

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori, viscol și polei care intră în vigoare de mâine dimineață, de la ora 10 și este valabilă până duminică, la ora 20.

Ninsorile cuprind din nou România până sâmbătă seara, a anunțat Agenția Națională de Meteorologie, care a emis cod galben de ninsori și viscol pentru acest interval. Vântul va sufla cu viteze mai mari în sudul și sud-estul țării, iar la munte viteza va depăși 90 km/h, viscolind zăpada.

În plus, până vineri este în vigoare codul portocaliu de ger, cu temperaturi care coboară la minime cuprinse între -17 grade și -27 grade.

Pentru a nu păți ca săptămâna trecută, autoritățile au început deja să închidă unele drumuri naționale, în special cele pe care, la cea mai recentă ninsoare, au rămas blocate mii de mașini.

Astăzi, cuvântul de ordine printre autorități este „comandament”, fiecare instituție întrecându-se care să îl convoace mai rapid. Va fi greu să știi la care să fii atent mai întâi, pentru că multe se suprapun. Armata e pregătită să intervină cu 4.000 de militari pentru deszăpezire, numărul acestora putând să fie suplimentat cu încă 4.000. Ministerul Apărării a informat, în ședința cu premierul Emil Boc, că prefecții pot cere comandanților de garnizoane locale să disloce trupe pentru deszăpezire sau misiuni de salvare, dacă autoritățile locale nu mai fac față.

363 de oameni au fost ridicați de pe străzi pentru a nu muri din cauza gerului. Pe alții însă, frigul i-a răpus, iar 23 de persoane au murit până acum din cauza hipotermiei.

Urmăriți pe gândul evoluția evenimentelor provocate de ninsoare, starea drumurilor naționale și cum reacționează autoritățile pentru a ține situația sub control.


UPDATE 17.59 O altă victimă a frigului: un bărbat a murit din cauza hipotermiei, în județul Sălaj.

UPDATE 17:40 Boagiu: Prefecții să nu mai deschidă drumuri județene, cei care decidem suntem noi

UPDATE 17.05 Inspectorii de muncă sau angajatorii  pot dispune întreruperea proceselor de muncă în perioadele cu temperaturi extreme dacă se constată o stare de pericol iminent de îmbolnăvire profesională pentru lucrătorii care participă la procesul de producție, acest lucru fiind prevăzut în legislația muncii.  

UPDATE 16.40 Ministrul de Interne Traian Igaș a anunțat că toate elicopterele MAI sunt pregătite să intervină pentru salvarea de vieți omenești. Igaș i-a mustrat pe prefecți pentru că unii dintre ei s-au plâns că Poliția nu își face datoria.

„Nu cred că este normal să ieșiți în public și să ziceți că Poliția nu și-a făcut datoria. Dumneavoastră sunteți cei care trebuie să dați dispoziții și să faceți mobilizarea”, a spus Igaș.

UPDATE 16.35 Subsecretarul de stat de la Sănătate, Raed Arafat, susține că intervențiile SMURD și ale MAI, care au ridicat de pe străzi 363 de persoane în ultimele 24 de ore, a ținut la minimum numărul de decese din cauza hipotermiei. „Numărul de decese putea fi mult mai mare”, a spus Arafat.

Singura intervenție de salvare până acum a avut loc la Tulcea, cu elicopterul MAI, pentru evacuarea unei gravide. Doctorul a recomandat medicilor să evite transferurile interspitalicești, cu excepția urgențelor, pentru a se evita blocajele în trafic ale ambulanțelor.

UPDATE 16.30 Ministerul Apărării a informat, în ședința cu premierul Emil Boc, că prefecții pot cere comandanților de garnizoane locale să disloce trupe pentru deszăpezire sau misiuni de salvare, dacă autoritățile locale nu mai fac față. Comandanții locali sunt cei care decid intervenția, ei făcând parte din Comandamentul de la nivelul ministerului.

UPDATE 16.23 „Un lucru foarte clar să fie: colaborați cu CNADNR și Transporturile pentru închiderea drumurilor care se varsă în autostrăzi, pentru a nu ne trezi din nou cu oameni blocați în zăpadă”, i-a avertizat Emil Boc pe prefecți, după ce Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, s-a plâns că în unele zone autoritățile locale nu s-au coordonat cu CNADNR și au apărut blocaje în trafic.

UPDATE 16.15 A început Comandamentul de Urgență de la Guvern. Șeful ANM, Ion Sandu, l-a informat pe premierul Emil Boc că, de mâine, va începe să plouă, astfel că se va forma instantaneu polei, la contactul cu un sol înghețat la -10 grade Celsius. „Duminică dimineață vom prelungi această atenționare și vom vedea ce fel de cod va fi”, a informat Sandu, spunând că nu poate preciza ce culoare va purta codul de atenționare.

UPDATE 15:54 Un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost găsit mort, joi, pe o stradă din localitatea argeșeană Cotmeana, cel mai probabil din cauza gerului, trupul înghețat fiind transportat la morga din Pitești pentru necropsie.

UPDATE 15.30 Oficialii de la Transporturi au explicat pentru gândul cum iau decizia de a închide un drum și cum procedează ca șoferii să nu rămână izolați pe un sector de drum închis sau pe autostrăzile blocate.

UPDATE 15.13 Punctul de trecere a frontierei Giurgiu – Ruse a fost deschis controlat, astfel încât să poată fi fluidizat traficul pe Centura București. La fiecare 60 de minute, 50 de tiruri vor putea să-și continuie drumul către Bulgaria, a anunțat CNADNR.

UPDATE 15.10 Comandamentul de iarnă de la Ministerul Transporturilor se pregătește pentru cod portocaliu. Diferența față de situația actuală este că, la cod galben, sunt închise drumurile cu probleme, iar la cod portocaliu pot fi închise preventiv anumite drumuri.

UPDATE 15.08 Cum va fi VREMEA în WEEKEND.

UPDATE 15.03 Codul galben de ninsori și viscol ar putea fi prelungit duminică, a declarat, joi, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. „Este adevărat, avem un cod galben de ninsori, valabil până duminică, vedem atunci dacă-l prelungim sau nu, dar din ce vedem noi astăzi nu putem spune că urmează fenomene meteo de intensitate extremă. Va ninge 20-30 de centimetri, asta vedem acum”, a declarat Ion Sandu.

UPDATE 14.34 Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a anunțat că încă 10 drumuri naționale vor fi închise, în plus față de cele 4 deja închise. Acestea sunt: DN3, DN4, DN5, DN5B, DN6, DN41, DN54, DN55A, DN56 și DN61.

UPDATE 14.30 Sorin Oprescu a „super-mobilizat” firmele de deszăpezire din Capitală. El a anunțat de asemenea că cei 1000-1.400 de homleși din „canalele Capitalei” pot fi cazați cu toții, însă nu este cazul să îi scoată pe toți din canale.

UPDATE 14.15 Armata este pregătită să intervină cu aproximativ 4.000 de militari și 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alți 4.000 militari, pentru misiuni de evacuare a persoanelor, deszăpezire a căilor de comunicații, deblocare a autovehiculelor, evacuare medicală terestră și aeriană.

UPDATE 13.57 Dunărea a înghețat în proporție de 80%. Trei nave sunt blocate în acest moment pe fluviu, iar Canalul Dunăre-Marea Neagră și Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari sunt blocate din cauza gheții, a anunțat mai devreme Anca Boagiu.

UPDATE 13:53 De la avertizarea de „cod galben de ger” emisă de meteorologi, și până în prezent, la nivel național au fost înregistrate 22 decese din cauza hitopermiei severe. Numărul persoanelor fără adăpost și a celor cu hipotermie care au fost transportate de către serviciile de ambulanță și echipajele SMURD la unitățile sanitare și în centrele sociale, în ultimele 24 de ore, este de 363, informează Ministerul Sănătății.

UPDATE 13.50 Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că nu vrea să se repete „indisciplina” șoferilor care nu respectă avertismentele și blochează șoselele. Ea a informat că valoarea contractelor de deszăpezire și de întreținere a drumurilor este de doar 265 milioane de euro pe ultimii 4 ani, deci suma de 1 miliard de euro vehiculată în ultima perioadă ar fi falsă.

UPDATE 13:32 Consumul național de gaze naturale se menține la valori record, de peste 70 milioane metri cubi pe zi, însă alimentarea se desfășoară fără probleme deosebite, potrivit Ministerului Economiei.

UPDATE 13.25 Ministrul de Interne Traian Igaș a anunțat, printr-un comunicat, că „nu a prezentat estimări privind evoluția fenomenelor meteorologice”, referindu-se la declarația făcută de dimineață, referitoare la nămeții din 1954.

Guvernul a suplimentat, de ieri, 1 februarie, bugetul MAI cu 1 milion de lei (aproximativ 250.000 euro), „pentru asigurarea combustibilului necesar intervențiilor în perioada următoare pentru structurile din subordine, precum Jandarmerie, I.G.S.U., Poliție, Poliția de Frontieră”, a mai anunțat MAI.

UPDATE 13.20 Autostrada Soarelui A2 a fost redeschisă pentru toate categoriile de autovehicule, începând cu ora 13.00.

UPDATE13.18 Ministrul Transporturilor Anca Boagiu prezintă situația operațiunilor de deszăpezire, la ora 13.30. Intervenția sa se suprapune cu ora de start a Comandamentului de Iarnă de la Primăria Capitalei, convocat de Sorin Oprescu, la aceeași oră.

UPDATE 13:15 Opt persoane din județele Argeș, Buzău, Satu Mare, Hunedoara, Prahova și Dolj au murit în ultimele 24 de ore din cauza hipotermiei, iar peste 360 au fost transportate de serviciile de ambulanță și SMURD la spitale și în centre sociale.

UPDATE 13.10 Numărul infecțiilor respiratorii a crescut cu 15% în ultima săptămână din ianuarie. Peste 77.000 de persoane s-au prezentat la medic cu această problemă, săptămâna trecută.

UPDATE 13:02 Autostrada Soarelui a fost redeschisă.

UPDATE 12.50 Echipajele de deszăpezire au ieșit deja pe străzile din București.

UPDATE 12.45 Poliția Rutieră a închis intrarea pe Autostrada Soarelui, de la București, extinzând astfel sectorul închis de la București până la Fundulea. Pe DN 2C Costești-Padina, circulația a fost închisă complet. Aceasta era starea drumurilor la ora 12.30, la care se adaugă șoselele închise cu o oră în urmă.

UPDATE 12.32 Premierul Emil Boc a convocat o videoconferință cu prefecții, în legătură cu starea vremii.

UPDATE 12:28 Cinci localități au fost izolate din cauza nămeților.

UPDATE 12.20 Ministrul de Interne Traian Igaș a declarat că „a fost anunțat că vor fi nămeți mai mari ca în 1954” și că autoritățile se pregătesc să facă față situației.

UPDATE 12:03 Un bărbat a murit din cauza frigului, la Ploiești.

UPDATE 11:53 Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a cerut, joi, primarilor să se pregătească pentru a reacționa rapid în zilele următoare, în condițiile în care ninsoarea s-ar putea transforma în lapoviță sau ploaie, iar din cauza temperaturilor scăzute există pericol de polei și de îngheț a cablurilor electrice.

UPDATE 11:50 Situația drumurilor închise sau cu circulație îngreunată, la ora 11.30:

• Autostrada A2 pe tronsonul Lehliu – Fundulea (zăpadă, viscol, vizibilitate extrem de redusă)
• DN22 Râmnicu Sărat – Brăila
• DN22F Izvoarele – Nalbant, în județul Tulcea
• DN23B Măicănești – Codrești, în județul Vrancea
• pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, pe DN2C Costești – Padina și pe DN2B Buzău – Brăila
• pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe DN2(E85) București – Buzău și pe DN5 București – Giurgiu.
• pe A1 București – Pitești pe carosabil s-a format gheață între kilometrii 49 și 86, iar stratul de zăpadă măsoară între 1 și 2 centimetri.

UPDATE 11:38 180 de unități de învățământ au fost închise în toată țara, 47 din județul Alba, 28 din Botoșani și 26 din Constanța.

UPDATE 11.20 MAI a convocat comandamentul de iarnă pentru ora 16:00. Premierul Emil Boc va participa și el la comandamentul organizat de această dată la Palatul Victoria.

UPDATE 11:09 Autostrada Soarelui, A2, a fost închisă parțial din cauza condițiilor meteo pe tronsonul Fundulea – Lehliu, începând cu ora 11:00.

UPDATE 10:50 Patru drumuri naționale închise pentru tiruri, respectiv pentru vehiculele cu masa totală maximă admisă mai mare de 7,5 tone:

DN 22 Râmnicu Sărat – Băile

DN 2C Costești – Padina

DN 2 București – Buzău

DN 5 București – Giurgiu

UPDATE 10:40 Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat comandamentul de iarnă pentru vineri, la ora 13:30, la sediul municipalității, a anunțat Primăria Capitalei.

UPDATE 10:37 Temperaturi înregistrate în țară, la ora 10: Iași, Focșani – minus 19 grade; Piatra Neamț, Bacău, Galați – minus 20 de grade; Suceava, Vaslui, Miercurea Ciuc – minus 23 de grade; Botoșani – minus 24 de grade; Târgul Lăpuș – minus 28 de grade

UPDATE 10:29 Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale recomandă șoferilor să evite drumurile naționale în perioada următoare, să își echipeze vehiculele adecvat și în cazul în care pornesc la drum pe o astfel de vreme, SĂ AIBĂ O REZERVĂ DE CARBURANT, HRANĂ ȘI APĂ ÎN MAȘINĂ. În cazul în care sunt surprinși pe drum, CNADN recomandă șoferilor să circule cu atenție, să adapteze viteza la condițille meteo-rutiere și să oprească pe raza celei mai apropiate localități.

UPDATE 10:25 23 de trenuri au fost anulate.

UPDATE 10:24 Două drumuri naționale au fost închise din cauza viscolului, în Vrancea și Tulcea. Acestea sunt DN 22F pe direcția Izvoarele – Nabalt, pe perimetrul județului Tulcea și DN 23 B, Măicănești – Codrești, județul Vrancea.

Ieșirea din București.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori, viscol și polei care intră în vigoare de mâine dimineață, de la ora 10 și este valabilă până duminică, la ora 20. Avertizarea este valabilă pentru întreaga țară, iar ninsoarea va lovi Oltenia, Muntenia și sudul Banatului încă din cursul zilei de astăzi, 2 februarie.

„Local, ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăși 20 cm, în special în zonele de deal și de munte”, se arată în comunicatul ANM. Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în sud și în sud-est, unde rafalele vor depăși 50-60 km/h, iar la munte va atinge chiar 90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada.

Începând de sâmbătă dimineață, local în regiunile sudice și centrale precipitațiile vor fi și sub formă de ploaie sau lapoviță și frecvent se va depune polei.

Inchide