NOI TELEGRAME WIKILEAKS: România a vrut să doneze armatei din Afganistan niște puști bătrânești, dar n-a putut acoperi costurile de transport

NOI TELEGRAME WIKILEAKS: România a vrut să doneze armatei din Afganistan niște puști bătrânești, dar n-a putut acoperi costurile de transport
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 23:18

Wikileaks a publicat astăzi noi telegrame ale Ambasadei SUA de la București. O astfel de telegramă dezvăluie una dintre modalitățile în care România s-a achitat de datoria de a sprijini reconstrucția postconflict a Afganistanului.

Pe 16 martie 2005, Ministerul Apărării a trimis o scrisoare Ambasadei SUA, primită abia pe 1 aprilie, prin care anunța intenția guvernului de la București (condus la acea vreme de Călin Popescu Tăriceanu) de a dona armament Armatei Naționale a Afganistanului, țară în care România era și este implicată, alături de SUA, în războiul împotriva talibanilor.

Ambasada redă scrisoarea primită de la Ministerul Apărării și semnată de generalul de brigadă Emanoil Ciocotea, șeful Departamentului Logistică: România dorea să doneze Afganistanului 7.167 de puști-mitralieră de calibrul 7,62 (binecunoscutele AKM-uri) cu pat comun categoria I și 783 de astfel de puști, de categoria II.

Detaliul care umbrește însă acest gest al Guvernului de la București este că puștile erau mai bătrâne decât soldații care urmau să le folosească: erau fabricate în 1963 (lotul de 7.167 bucăți) și 1964 (lotul de 783 de bucăți).

Chiar și așa, lucrurile nu erau atât de simple. „Obiectele nu pot fi donate decât dacă Guvernul României adoptă o decizie în acest sens. Pentru asta, Guvernul României trebuie primească scrisori oficiale de la Ministerul Apărării SUA și de la Guvernul Afganistanului, care să notifice acceptarea donației și care să menționeze cine va pune la dispoziție transportul donației pe ruta externă către beneficiar”, arată telegrama interceptată de Wikileaks cât de întortocheată este birocrația românească.

După aproximativ o lună, pe 4 mai 2005, Departamentul de Cooperare în Apărare al Ambasadei SUA de la București primește o nouă scrisoare de la Ministerul Apărării, semnată de data aceasta de adjunctul șefului Departamentului Logistică, generalul de brigadă Leucea Crăciun.

Din scrisoare, reiese că americanii puneau deja la dispoziție transportul până în Afganistan, dar se interesau dacă românii sunt dispuși să acopere măcar costurile transportului armelor până la aeroportul „Mihail Kogălniceanu” de lângă Constanța, de unde urmau să fie preluate de aeronava americană.

Răspunsul României: „România nu poate acoperi nici costurile transportului intern de armament, estimate la 35.520 de dolari, nici costurile de manipulare a mărfii la aeroport”. Armele urmau să fie aduse din garnizoana Târgoviște, iar Ambasada notează că „distanța dintre orașele Constanța și Târgoviște este de peste 300 de kilometri”.

Mai mult, Ministerul Apărării își anunță partenerii americani că armele nu vor fi aduse nici măcar până la aeroportul militar „Mihail Kogălniceanu”, ci „vor fi livrate la o locație situată la 5 kilometri de aeroport, cu o zi sau două înainte de sosirea avionului (american)”.

O discuție de pe forumul studenților de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu arată că puștile-mitralieră de calibru 7,62, denumite popular AKM-uri, fabricate în 1963, mai sunt folosite doar în școlile militare, fiind scoase din uzul Armatei române.

CITEȘTE ȘI ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Numărul de telefon al președintelui Traian Băsescu – ce notau diplomații americani în 2005

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum
Bătaie între două vedete TV din România. Totul s-a întâmplat la baie. Poliția și ambulanța...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...