Norul de cenușă vulcanică acoperă toată România. Guvernul închide complet spațiul aerian începând de sâmbătă, ora 18.00, până duminică, ora 12.00

Redactor:
Gândul
Norul de cenușă vulcanică acoperă toată România. Guvernul închide complet spațiul aerian începând de sâmbătă, ora 18.00, până duminică, ora 12.00
Norul de cenușă apărut în urma erupției unui vulcan din Islanda se va extinde pe întreg teritoriul țării, arată ultimele estimări. Guvernul a decis ca întregul spațiu aerian al României să fie închis începând de sâmbătă, ora 18.00, până cel puțin duminică, la ora 12.00, astfel că toate zborurile vor fi anulate. Companiile aeriene nu sunt obligate să despăgubească pasagerii, afirmă Ministerul Transporturilor.

Norul de cenușă apărut în urma erupției unui vulcan din Islandaa ajuns în partea de nord-vest a României sâmbătă dimineață și,conform ultimelor estimări, se va extinde pe întreg teritoriulțării, urmând ca în jurul orei 19.00, să ajungă deasupraBucureștiului. Aflăaici cât de periculoasă pentru sănătate estecenușa din norul care traversează țara noastră.

UPDATE1 13.30 Spațiul aerian românesc se închidela ora 18.00

Guvernul a decis ca întregul spațiu aerian pe teritoriulRomâniei să fie închis începând de sâmbătă, ora 18.00, până celpuțin duminică, la ora 12.00, precizează Mediafax.

Conform datelor prezentate, sâmbătă, de către comitetul pentrusituații de urgență constituit la Guvern, norul de cenușă vulcanicăva acoperi întregul teritoriu la ora 21.00, la o altitudine de6.000-10.000 metri, dar până duminică, la ora 21.00, nu existăriscul unor depuneri la sol sau concentrații de cenușă vulcanică înaer.

Duminică, la ora 21.00, prognoza va fi reactualizată.

„Modificări climatice nu s-au conturat. Totul este cât timp vaerupe vulcanul acesta. Dacă ține doi ani de zile, cât a ținut acumdouă secole, o să ne plimbăm cu barca”, a spus Boc, întrebat depresă dacă norul de cenușă vulcanică venit din Islanda a condus lamodificări meteo și la scăderea temperaturii.

Pperioada cuprinsă între anii 1550 și 1850 a fost denumită „Micaglaciațiune”, când temperatura medie globală a fost mai coborâtă,iar ghețarii alpini s-au extins ca arie și au coborât spre zone maijoase.

Premierul a mai afirmat că, deocamdată, nu există riscul unordepuneri de cenușă la sol, care ar putea apărea însă dacă norul arajunge la o altitudine mai mică de 2.000 metri.

„Organizația Mondială a Sănătății a spus că dacă ar ajunge sub2.000 de metri, ar exista riscul, deocamdată nu există un asemenearisc, de aceea nu avem ce să recomandăm oamenilor, că nu există unasemenea risc. Dacă până mâine, după ora 21, va exista un potențialrisc, vom spune. Ei îmi spun că 99% nu există nici mâine, la ora21, dar nu poți să iei în totatlitate, să spui că nu (…) Dacăalte țări din vestul Europei vor fi poluate, atunci existăposibilitatea ca și în România să ajungă aer poluat”, a arătatBoc.

Aeroporturile din Timișoara și Arad au fost închise sâmbătădimineață, iar cel din Sibiu și-a încetat activitatea tot astăzi,începând cu ora 12.00. După ora 18.00, toate aeroporturile din țarăvor fi închise.

UPDATE2 14:50 Ministerul Transporturilor:Companiile aeriene nu sunt obligate să despăgubeascăpasagerii

Companiile aeriene nu sunt obligate să despăgubească pasageriipentru anularea curselor, deoarece există o situație de forțămajoră, iar soluția este o nouă repartizare a călătorilor în cazulîn care zborurile vor fi reluate, a declarat secretarul de stat înMinisterul Transporturilor Marin Anton.

„În aceste situații, companiile nu sunt obligate sădespăgubească călătorii, pentru că este situație de forță majoră.Soluția este realocarea pasagerilor în cazul în care cursele vor fireluate”, a spus Anton.

Întrebat la rândul său de jurnaliști dacă pasagerii vor fidespăgubiți, Boc a răspuns că, „din nefericire, este vorba de forțămajoră, cu implicații juridice”.

UPDATE3 15:00 Blaga: Pentru populație, nu estenici cel mai mic pericol

„Nu este nici cel mai mic pericol pentru populație vis-a-vis denorul vulcanic care traversează o bucată din România. De la nivelzero până la două mii de metri nu este nicio particulă din norultoxic respectiv. Deci nici cea mai mică problemă pentru populație.Sunt probleme în zona transporturilor aeriene. Pentru populație, nueste cel mai mic pericol”, a declarat ministrul Vasile Blaga, carea precizat că a discutat despre aceste aspecte cu reprezentanțiiAdministrației Naționale a Meteorologiei.

UPDATE4 15:30 Lista zborurilor anulate decompania Tarom din cauza norului de cenușă care traverseazăRomânia

Zboruri internaționale

• RO 403 / RO 404 București -Roma – București,

• RO 415 / RO 416 București -Madrid – București,

• RO 421 / RO 422 București -Barcelona – București,

• RO 383 / RO 384 București -Paris – București,

• RO 413 / RO 414 București -Cluj – Madrid – Cluj – București,

• RO 353 / RO 354 București -Zurich – București,

• RO 305 / RO 306 Bucuresti -Cluj – Frankfurt – Cluj – București,

• RO315/RO316 București – Munchen- București,

• RO371/RO372 București -Bruxelles – București,

• RO301/RO302 București -Frankfurt – București,

• RO381/RO382 București – Paris -București,

• RO391/RO392 București – Londra-București,

• RO361/RO362 București -Amsterdam – București,

• RO341/RO342 București – Viena -București

• RO7011/RO7012 București -Stuttgart – București (charter)

Zboruri interne

• RO810 Suceava – București

• RO710 Iași – București

• RO802 Bacău – București

• RO650 Cluj – București

• RO610 Timișoara – București

Pentru mai multe informații legate de zborurile TAROM, pasageriisunt rugați să contacteze compania TAROM la următoarele numere detelefon: 9361 (apelabil doar din București), 021.204.64.64,021.303.44.00/44


Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că norul decenușă vulcanică se va extinde asupra Europei până sâmbătă, la ora21.00, incluzând teritoriul României, dar țara nu va fi afectată decenușă la nivelul solului.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Marin Anton aapreciat că este posibil ca traficul aerian să fie închis pe întregteritoriul țării. „După opinia specialiștilor noștri în aviație, separe că această situație (problemele cauzate de cenușa vulcanică,n.r.) va ține în România probabil o săptămână”, a declaratsecretarul de stat, citat de Mediafax.

El a menționat că după întâlnirea de la Guvern se va anunța cese va întâmpla cu aeroporturile de la București și Constanța.

Circa 270 curse aeriene au fost anulate până în prezent, iaroperatorii de transport și aeroporturile înregistrează pierderiimportante, cele mai mari fiind la Tarom, de 1,1 milioane euro pezi.

În prezent, traficul aerian este suspendat pe aeroporturile dinTimișoara, Arad, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Suceava, Iași,Bacău, Oradea, Baia Mare și Satu Mare, în aceste locații fiindpremise doar zboruri umanitare. Spațiul aerian al României este deasemenea parțial închis.

Premierul Emil Boc a apreciat vineri că nu există riscul laacest moment unor depuneri la sol, astfel că autoritățile nurecomandă populației măsuri speciale.

UPDATE16.000 de zboruri aeriene anulate sâmbătă înEuropa

Cel puțin 16.000 de zboruri au fost anulate sâmbătă în spațiulaerian european, traficul fiind puternic perturbat de norul de prafși cenușă provenit din Islanda, a anunțat, sâmbătă, Organizațiaeuropeană pentru securitatea navigației aeriene Eurocontrol,potrivit Mediafax.

„Norul de cenușă vulcanică va continua să perturbe situația șiîn următoarele 24 de ore”, se arată într-un comunicat alEurocontrol.

„Sâmbătă vor fi numai 6.000 de curse aeriene, față de 22.000 înmod normal”, adaugă Eurocontrol, precizând că vineri au fostefectuate 10.400 de zboruri, față de 29.000 în mod nromal.

„În majoritatea țărilor din nordul și centrul Europei nu suntposibile nici aterizări, nici decolări”, a precizat Eurocontrol,afirmând că printre țările care au impus restricții se numărăAustria, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda,Franța (zona de nord), Germania (cea mai mare parte ateritoriului), Ungaria, Irlanda, Italia (zona de nord), Olanda,Norvegia (zona de sud), Polonia, România, Slovacia, Slovenia,Suedia, Elveția și Marea Britanie.

„Spațiul aerian din sudul Europei, care include Spania, sudulBalcanilor, sudul Italiei, Bulgaria, Grecia și Turcia, rămânedeschis”, a precizat Eurocontrol.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide