NOUL ANTIPA, CEL MAI FRUMOS LOC DIN ROMÂNIA ÎN 2011. Gândul vă prezintă imagini spectaculoase dintr-un muzeu cum n-a văzut Bucureștiul. GALERIE FOTO

Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 20:52

„Antipa” devenise, în ultimele decenii, un loc comun pentru adesemna ideea de vechitură, iar muzeul de științe ale naturii cepoartă respectivul nume ajunsese nefrecventabil, părând condamnatdefinitiv la desuetudine. Piesele amalgamate și prezentateplictisitor, lipsa unei comunicări cu publicul, spațiile aglomerateau făcut ca un muzeu valoros și interesant în sine să fiedesconsiderat, deși, în momentul în care a fost gândit de GrigoreAntipa, la începutul secolului al XX-lea, era unul dintre cele maimoderne muzee de acest gen din Europa.

· De doi aniclădirea ce-l adăpostește s-a închis însă, suferind modificăriradicale de concepție, care au costat aproape 13 milioane de euro,sumă alocată de Ministerul Culturii. Directoarea adjunctăa Muzeului Antipa, Ioana Matache, ne-a asigurat că lucrările demodernizare au fost efectuate în proporție de 85% și a promis căla începutul lui 2011 vizitatorii vor avea din nou acces înmuzeu, unde vor fi întâmpinați, pe lângă obișnuiteleanimale, insecte, schelete sau roci, și de facilitățitehnologice de ultimă oră.

· Prețurile biletelor deintrare nu vor fi, totuși, afectate de toate aceste schimbăricostisitoare, deși directoarea admite că ele ar putea fiinfluențate de evoluția generală a prețurilor. În principiu, însă,muzeul va rămâne accesibil, din punct de vedere financiar,publicului larg.

Scenariul care a trezit fosilele la viață

Prima schimbare semnificativă de la „Antipa” este aceea căanimalele nu mai sunt prezentate publicului sistematic, pe grupe șisubgrupe, ca la nesuferitele ore de biologie de la școală, ci înașa-numitele „diorame”, care sunt, de fapt, niște vitrine ce expunanimalele în mediul lor de viață, refăcut, în mod artificial,cu efecte speciale de sunet și lumină, după modelul marilormuzee occidentale.

GALERIEFOTO

Fiecare dioramă, care înfățișează câte o bioregiune din faunaRomâniei sau din cea mondială, de la mediul acvatic la cel alpin,este concepută după un anumit scenariu, menit să atragă privirilevizitatorilor, care vor fi încurajați să afle detalii desprediversele animale accesând infotouch-urile instalate înfața fiecărei vitrine. Conceptul care stă la bazareorganizării muzeului este, de altfel, interactivitatea, cei cevor veni la muzeu nemaiasistând pasiv la o înșiruire oarecare deexponate, ci căutând și descoperind ei înșiși informația. Vor fiproiecții în spații special amenajate, plasme la tot pasul,holograme. Până și pardoseala unor încăperi a fostmodificată, fiind supraînălțată, din sticlă transparentă, pentru alăsa impresia de modernitate.

Lucruri necunoscute din viața MuzeuluiAntipa

Ceea ce se știe, în general, despre „Antipa” este că adăposteșteanimale, schelete, organe păstrate în formol sau pietre. Puținiștiu însă cum ajung aceste piese în muzeu și mai ales cum seconservă ele, în condițiile în care tot ceea ce este organic esupus unor riscuri majore. Directoarea Ioana Matache a explicatpentru gândul cum suntachiziționate azi exponatele: „Noi avem un patrimoniu de peste douămilioane de piese. Acest patrimoniu a fost realizat și sporește ande an prin colectări de pe teren, expediții, donații, schimburiîntre muzee. De colectat, nu mai colectăm decâtnevertebrate și în special insecte, pentru că acum nu se maicolectează mamifere, păsări, nu mai spun că nu mai ai voie nici săle vânezi, darmite să le aduci din altă țară. Noi am maifăcut, de-a lungul timpului, nu atât cât ar fi trebuit, expedițiiîn Brazilia, Indonezia, țări din jurul Mării Mediterane, de unde amadus insecte și nu numai”. Cât privește „prepararea” insectelor,aceasta e un proces laborios, care începe prin colectarea lor prin”cosire”, trierea, clasificarea și etichetarea noilor „piese” decătre specialiștii muzeului în zoologie.

· Aducând vorba despecialiști, directoarea se plânge că lipsa remunerațieiconsistente, la nivelul pregătirii lor, îi îndepărtează pe mulțidintre biologii de la „Antipa”, așa-numiții taxonomiști, de viațaștiințifică: „S-au împuținat acești specialiști în ultimii ani.Sunt oameni foarte valoroși, dar nu sunt plătiți la valoarea lor. Epăcat, pentru că ei cu asta se ocupă, cu identificarea șiclasificarea animalelor, și multe specii dispar astăzi fără să fiecunoscute. Am avut specialiști care au fost nevoiți să plece înalte părți”.

Despre conservarea animalelor și insectelor, Ioana Matacheprecizează că este în egală măsură dificilă și costisitoare,necesitând aparatură și substanțe speciale: „Noi facem în primulrând o conservare preventivă, avem nevoie de umidificatoare,dezumidificatoare, etanșeitate perfectă, camere cu climatizare.Folosim și substanțe conservante. Momentan, folosim naftalina,pentru că este cea mai eficientă, dar încercăm să o înlocuim. Amutilizat și camfor, însă am renunțat, fiindcă se evapora prearepede și avea un miros foarte înțepător”.

Ce poți găsi în cel mai modern muzeu dinRomânia

În afară de modificările aduse sălilor de expoziție, muzeul vacuprinde și o serie de spații, a căror lipsă a atras multe criticiîn trecut: o sală multimedia cu dotări de ultimăgenerație, un laborator pentru copii,unde cei mici vor putea studia singuri, la microscop, diverseorganisme și se vor putea juca, un magazin de suveniruri, ocafenea, precum și locuri de odihnă și informare. Lamagazinul de suveniruri vizitatorii vor putea cumpăra obiectepersonalizate, ce țin de specificul muzeului, dar și de promovareaimaginii acestuia. Deocamdată, obiectele comercializate nu secunosc, ele urmând a fi o surpriză.

Toate aceste accesorii, ca și întreaga regândire a spațiuluiexpoziției publice vor face din Muzeul Antipa „cel mai modern muzeudin România”, promite directoarea Ioana Matache. În plus, aceastaeste de părere că instituția pe care o conduce va putea rivaliza șicu muzee similare, mult mai celebre, din lume: „În mod sigur va ficomparabil cu marile muzee de istorie naturală din Europa: Berlin,Viena, Geneva, dar și de la Toronto și Beijing, muzee pe carespecialiștii noștri le-au vizitat în ultimii doi-trei ani”.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
Cum încarcă un român DACIA Spring. Fotografia e VIRALĂ
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
PERCHEZIŢII la CONSTANŢA! BĂRBAT, ARESTAT pentru TRAFIC de DROGURI
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Se schimbă banii! Anunțul venit chiar acum de la cel mai înalt nivel: "După 20...
O nouă sărbătoare pentru români! Ziua care va avea o însemnătate aparte! Legea a fost...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...